Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας  στηρίζει ολόθερμα τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

Στη Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου στη Λευκωσία παρέστη σήμερα ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός 

Την ολόθερμη στήριξη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) στην προσπάθεια για την εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε - Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μιλώντας σήμερα στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου στη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης ο κ. Κ. Αγοραστός είχε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον πρώην Πρόεδρο κ. Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία κ. Ηλία Φωτόπουλο, τον Πρόεδρο Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Ανδρέα Βύρα, Δημάρχους και Αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νησιού.

Στη Συνέλευση παρέστη και απηύθηνε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας  κ. Γιώργος Πατούλης.

Στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Είναι για μένα και τιμητικό αλλά και ιδιαίτερα συγκινητικό καθώς είναι η πρώτη φορά που ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας παρίσταμαι και απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε στην Αθήνα με τον εκλεκτό Πρόεδρο της Ένωσής σας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο Πανελλαδικό Συνέδριο Αιρετών Γυναικών των Περιφερειών με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση».

Είπε ο συνάδελφος και φίλος Ανδρέας μεταξύ άλλων το εξής:

«Μάθαμε να λέμε ότι η Ελλάδα και Κύπρος πάντα συνεννοούνται, πάντα υπάρχει μία καλή συνεργασία, αλλά εμείς στην Αυτοδιοίκηση το κάνουμε και πράξη».

Έτσι ακριβώς είναι.

 Με μία λέξη θα χαρακτήριζα τη συνεργασία μας υποδειγματική γενικά και ειδικότερα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, όπως είναι η Επιτροπή των Περιφερειών και το Κογκρέσο των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, όμως, μας ωθούν να θέσουμε τον πήχη ακόμη ψηλότερα: να διευρύνουμε σε νέα πεδία και να εμβαθύνουμε στα υπάρχοντα ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας.

Ήδη στη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο της Ένωσής σας, κοινή ήταν η διαπίστωση πως υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν και στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και στη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα του πολίτη.

Γιατί στον πυρήνα του ενδιαφέροντος και των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, και της Περιφερειακής και της Τοπικής, βρίσκεται ο πολίτης, ο Άνθρωπος.

Γιατί η Αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν Ανθρωποκεντρικός θεσμός των ώριμων Δημοκρατιών του πλανήτη.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ συμβολίζει, λοιπόν, και τη δέσμευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για στενότερη συνεργασία με την Ένωση Δήμων της Κύπρου.

Ήδη ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας μετέχουμε στο Interreg Ελλάδα – Κύπρος με το πρόγραμμα STRATENERGY, τη Στρατηγική Διασυνοριακή Συνεργασία για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια μαζί με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας.

Να είστε βέβαιοι πως μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό μου θα ήθελα να επαναβεβαιώσω την απόλυτη στήριξη και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στις προσπάθειες της Κύπρου, της Κυπριακής κυβέρνησης για λύση δίκαιη, λύση λειτουργική και βιώσιμη στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Λύση σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, η οποία βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.»

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

Ιστορικό Δελτίων Τύπου