Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος σε κάθε Περιφέρεια.
Προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης σήμερα στους Περιφερειάρχες.
Οι Περιφερειάρχες ιεράρχησαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία και επιτυχία του Παρατηρητηρίου την έγκαιρη στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό και την επαρκή χρηματοδότησή του και κατέθεσαν προτάσεις και παρατηρήσεις, τις οποίες το Υπουργείο προτίθεται να αξιοποιήσει.
Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη συναντήθηκαν, σήμερα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου εκπροσωπώντας την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου.
Ο Υπουργός παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, τις νέες αρμοδιότητες και τους πόρους που αυτό μεταβιβάζει από την κεντρική Διοίκηση στις αιρετές Περιφερειακές Αρχές. Ειδική αναφορά έκανε στη διάταξη για τη σύσταση Διεύθυνσης Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος στην έδρα κάθε Περιφέρειας και τη διάρθρωσή του σε επίπεδο τμήματος στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Από την πλευρά τους οι Περιφερειάρχες ιεράρχησαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία και επιτυχία του Παρατηρητηρίου την έγκαιρη στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό και την επαρκή χρηματοδότησή του και κατέθεσαν προτάσεις και παρατηρήσεις, τις οποίες το Υπουργείο προτίθεται να αξιοποιήσει στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση πριν προωθηθεί στη Βουλή.
Μετά τη συνάντηση έγιναν οι εξής δηλώσεις:
Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
«Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών κ. Κ. Αγοραστό και τους Περιφερειάρχες το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο πλέον προς κατάθεση στη Βουλή και αφορά την οργανωμένη δόμηση, την πολεοδομική αδειοδότηση, την τακτοποίηση αυθαιρέτων και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τους ελέγχους στο μέλλον.
Αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει. Πρόθεσή μας είναι όσο το δυνατόν να υπάρξει μεγαλύτερη αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση Α' και Β΄ Βαθμού. Ο διάλογος είναι ανοιχτός και θα συνεχίσουμε σε καλό πνεύμα για να φθάσουμε στο τέλος της ημέρας σε σωστή απόφαση από κοινού με τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Το κομμάτι που αφορά την αυθαίρετη δόμηση δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το νομοσχέδιο που προϋπήρχε και είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Άρα, με μικρές αλλαγές σ' αυτά που υπήρχαν ως δεδομένα, θα καταλήξουμε στο ίδιο πλαίσιο».
Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:
«Είναι σημαντική η πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Γ. Σταθάκη να μας καλέσει να συζητήσουμε και να εμπιστευτεί τις αιρετές Περιφέρειες. Είναι ξεκάθαρο ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και να άρουμε οποιαδήποτε ανισότητα δημιουργούσε προβλήματα στο παρελθόν και τα οποία επωμίζονται οι πολίτες.
Συζητήσαμε για το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος το οποίο πρέπει και πρόκειται να στελεχωθεί και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της απρόσωπης δημόσιας διοίκησης, που είναι το ζητούμενο σ' ένα σύγχρονο κράτος.
Αυτό το νομοσχέδιο άμα τη εφαρμογή του βάζει κανόνες, όρους και διαδικασίες, οι οποίες χρειάζονται για την προστασία και τη γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους στα γκισέ των υπηρεσιών».
Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας:
«Μία ακόμη αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους, μετά τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, μεταφέρεται στις Περιφέρειες από κατ' αρχήν αδυναμία στη λειτουργία και ευθύνη της διαχείρισης της αρμοδιότητας αυτής από το κεντρικό κράτος.
Εμείς θέλουμε τη χωροταξία αλλά θέλουμε προσωπικό και πόρους. Θα είναι μεγάλο πολιτικό λάθος αυτή η τομή-μεταρρύθμιση να μη συνοδευτεί από την αντίστοιχη στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.
Οι Περιφέρειες έχουν σηκώσει ένα μεγάλο βάρος σε δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας έχει προοπτική αρκεί όλοι να τη στηρίξουμε και όχι να μεταφέρουμε μόνο τις αδυναμίες του κεντρικού κράτους».
Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου:
«Σήμερα είχαμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος. Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται σε εξαιρετικά σωστό δρόμο. Ιδιαίτερα, για πρώτη φορά, η ευθύνη του δομημένου περιβάλλοντος περνά στην αιρετή Περιφέρεια κι αυτό θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική μεταρρύθμιση που ενισχύει τον θεσμό.
Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι εφ' όσον λυθούν και τα σημαντικά προβλήματα προκειμένου να λειτουργήσει εξαιρετικά αυτή η καινούργια Διεύθυνση στις Περιφέρειες θα δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.
Είναι καθαρώς μια αναπτυξιακή προοπτική κι ευελπιστούμε ότι και αυτή θα συμβάλλει πάρα πολύ στην ενίσχυση του περιφερειακού θεσμού, που αποτελεί την ελπίδα αυτού του τόπου για ανάπτυξη, για συγκροτημένη προστασία και στο περιβάλλον και στο χωρικό σχεδιασμό που ήταν πάντοτε τα ζητούμενα σ' αυτόν τον τόπο».