Την ανάγκη να διεκδικήσει και να ισχυροποιήσει τη θέση της απέναντι στις μεγάλες Μητροπόλεις του κόσμου η Αττική επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, κατά τη σημερινή του ομιλία στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης POLIS 2011.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ακόμη ότι ο στρατηγικός στόχος του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 είναι η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Περιφέρειας Αττικής ως ευρωπαϊκής μητρόπολης στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι το επίπεδο της ποιότητας ζωής και η περιβαλλοντική κατάσταση είναι ορισμένα από τα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για την κατάταξη των πόλεων σε ότι αφορά την ελκυστικότητά τους, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα, δηλαδή ουσιαστικά η Περιφέρεια Αττικής, βρίσκεται χρόνο με το χρόνο σε χαμηλότερη θέση και έχει υπερκερασθεί από τη Βαρσοβία, την Πράγα το Δουβλίνο και τη Λισσαβόνα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δυο μεγάλα χρονίζοντα προβλήματα, της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων στην Αττική, προβλήματα τα οποία, όπως είπε, παραμένουν μετά από 20 και πλέον χρόνια εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που στοχεύουν στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Υπογράμμισε δε ότι η διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική αποτελεί τους τελευταίους δέκα μήνες, οπότε ανέλαβε τη διοίκηση της αιρετής Περιφέρειας Αττικής, απόλυτη προτεραιότητα για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, καθώς οι υποδομές περιβάλλοντος, μαζί με τα αντιπλημμυρικά έργα θα δώσουν μια πραγματική ώθηση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής.
Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση διευκρίνισε ότι τα κονδύλια υφίστανται αφού στο ΠΕΠ Αττικής έχουν προβλεφθεί 200 εκατομμύρια ευρώ για τα στερεά απορρίμματα και 300 εκατομμύρια ευρώ για τα υγρά απόβλητα.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δεν τελειώσουμε οριστικά με τα θέματα αυτά μέχρι το 2015 οπότε λήγει το ΕΣΠΑ, το κόστος των υποδομών αλλά και των προστίμων που θα επιβληθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μετακυλιθεί στους πολίτες και στη χώρα, κάτι που ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία δείχνει δυσβάστακτο έως αδύνατο. Κι αυτό γιατί, όπως τονίστηκε από τον επίτροπο κ. Hahn στη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό το Σεπτέμβριο, η επόμενη περίοδος 2014-2020 θα προβλέπει για την Ελλάδα και Περιφέρειες της σημαντικά μειωμένους πόρους.