H ταχύτερη υλοποίηση των 181 έργων του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες είναι ένα «ισχυρό φάρμακο» στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν από κοινού η αντιπροσωπεία των Περιφερειαρχών και κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες το τριήμερο 28-30 Νοεμβρίου.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής κ.Γιάννης Σγουρός, οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Νοτίου Αιγαίου κ.Γιάννης Μαχαιρίδης, Βορείου Αιγαίου κ.Νάσος Γιακαλής, Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, Πελοποννήσου κ.Πέτρος Τατούλης, Ιονίων Νήσων κ.Σπύρος Σπύρου, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ.Αριστείδης Γιαννακίδης, Δυτικής Μακεδονίας κ.Γιώργος Δακής, Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Δήμαρχοι, προσκεκλημένοι των ευρωβουλευτών Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη.
Οι Περιφερειάρχες Ηπείρου κ.Καχριμάνης, Κεντρικής Μακεδονίας κ.Ψωμιάδης και Κρήτης κ.Αρναουτάκης εκπροσωπήθηκαν από Αντιπεριφερειάρχες.
Συναντήθηκαν με τον Επίτροπο για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική Όλι Ρεν, τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάννες Χαν, την Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής Μαρία Δαμανάκη, τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της ομάδας του Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ, τον επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ, τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Χοστ Ράϊχενμπαχ, ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής κ.Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια των επαφών με όλους τους Κοινοτικούς Αξιωματούχους επιχείρησε αφενός να αμβλύνει την άσχημη εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα και αφετέρου να θέσει τους ευρωπαίους προ των ευθυνών τους για τις εξελίξεις.
Ο κ.Σγουρός ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Γίνεται μια συνεχής προσπάθεια αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας στη χώρα μου με "αιματηρές θυσίες" από τους Έλληνες πολίτες. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα για τα οποία δεν έχουμε μόνο εμείς ευθύνη.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πρωτίστως πολιτική ενότητα και μετά οικονομική. Γιατί λοιπόν αυτός ο διασυρμός της χώρας μου; πρέπει να πρυτανεύσει η κοινοτική αλληλεγγύη και να δούμε τι πολιτική θέλουμε να ακολουθήσει η Ευρώπη. Μακάρι οι ηγέτες να έλεγαν την αλήθεια στους λαούς».
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους αναγνώρισαν τις προσπάθειες της χώρας, δήλωσαν ανοιχτοί στη συνεργασία και στην παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τις Περιφέρειες για την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων και εξήραν το ρόλο των Περιφερειών στην προσπάθεια για ανάπτυξη.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων ανέφεραν:

Όλι Ρεν
Απευθυνόμενος στους Έλληνες περιφερειάρχες, ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι περιφέρειες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να ανοίξει έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας με τις περιφέρειες προκειμένου να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που -όπως εκτιμούν αναλυτές- δεν έχει επιτευχθεί με τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Γιοχάννες Χαν
Πρόκειται για επίτευγμα που δείχνει ότι παράγεται αποτέλεσμα από τις Περιφέρειες. Χρειάζεται, όμως, να γίνουν κι άλλα βήματα. Σε αυτό θα συμβάλει και η Ομάδα Δράσης που θα παρέχει την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις Περιφέρειες αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και 95%. Επισημαίνω, όμως, τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα, αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα εγκαίρως. Πιστεύω πως έχουμε χαράξει μια ικανοποιητική πορεία συνεργασίας.

Χοστ Ράϊχενμπαχ
«Η Ομάδα Δράσης (ΟΔ) είναι το αντίβαρο, ήρθε για να βοηθήσει. Κράτησα απόσταση στη Γερμανία, γιατί είμαι ευρωπαίος, έχω ευρωπαϊκό όραμα. Θέλω να συνεργαστώ μαζί σας. Αυτή η συνεργασία πρέπει και μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω τη χώρα σας.
Να πω στο σημείο αυτό για τον αστικό σχεδιασμό ότι πρέπει οπωσδήποτε να εστιάσετε στα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Πρέπει πάση θυσία να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω, απευθυνόμενος και στις άλλες χώρες που υποστηρίζουν την Ελλάδα, ότι πρέπει να κατανοήσουν πλήρως τις θυσίες των Ελλήνων που έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων μειώθηκε κατά 14%. Η χώρα σας έχει κάνει θυσίες, διπλάσιες και τριπλάσιες από τους Ιρλανδούς, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς πολίτες, αυτό το υπογραμμίζουμε εμφατικά. Ωστόσο εκφράζω τις ανησυχίες μου όσον αφορά στην καθυστέρηση της ανάπτυξης. Επειδή είμαι από μια Ομοσπονδιακή χώρα, χαίρομαι πολύ για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Πιστεύω θα βοηθήσετε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ζοζέφ Ντολ
Όλοι έχουμε πληγεί από την κρίση. Όλοι είμαστε στο ίδιο σκάφος, ξοδέψαμε χρήματα που δεν είχαμε. Δεν πρέπει να έχεις έλλειμμα ούτε 3% το χρόνο. Άρα είμαστε υπεύθυνοι. Είμαι ευρωπαίος πολίτης. Πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας αλληλεγγύη. Δεν είναι ώρα για αλληλοκατηγορίες. Πώς θα φέρουμε την πρόοδο? Μόνο με την Κοινοτική προσέγγιση. Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις. Και η Γαλλία μπήκε στο στόχαστρο. Πρέπει να πάρουμε μέτρα και στη χώρα μου. Να δρομολογήσουμε μια κοινοτική συλλογική προσέγγιση. Εάν όχι, θα κερδίσουν το παιχνίδι οι λαϊκιστές. Πρέπει να υπάρξει σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Ιστορικό Δελτίων Τύπου