Την μεταβίβαση της αρμοδιότητας της επαγγελματικής κατάρτισης μέσω των δημόσιων ΙΕΚ συζήτησαν οι Περιφερειάρχες με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η πρώτη συνάντηση ανέδειξε την προθυμία των Περιφερειαρχών να αναλάβουν την ευθύνη του σχεδιασμού της επαγγελματικής κατάρτισης σε Περιφερειακό επίπεδο αλλά και την απαίτησή τους να τηρηθεί το Σύνταγμα και ο νόμος του «Καλλικράτη» ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας αυτής θα συνοδευτεί και με τους αντίστοιχους πόρους.
Τόσο η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου όσο και ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι και να αποδοθούν στις Περιφέρειες.
Αμέσως μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός δήλωσε:
«Ως Περιφέρειες είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε την ευθύνη της διαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης.
Είναι μια επένδυση στην Παιδεία, άρα και στην ανάπτυξη που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.
Μετά όμως τις περικοπές των πόρων προς τις Περιφέρειες είναι αυτονόητο και επιβεβλημένο μαζί με την αρμοδιότητα να μεταφερθούν και οι ανάλογοι πόροι από το Υπουργείο Παιδείας.
Αυτό επιβάλλει ο «Καλλικράτης» και η λογική εάν θέλουμε το εγχείρημα αυτό να πετύχει.
Έχουμε όλη την καλή διάθεση για συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε «χορηγοί» των υποχρεώσεών του όπως στο παρελθόν με τη μεταφορά μαθητών».
Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Μπέτσιος, ο Αντιπεριφειάρχης Πελοποννήσου κ. Ανδρέας Πουλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Βασίλειος Τσιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Ευαγγελία Λύκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος και ο Σύμβουλος επί θεμάτων Δια Βίου Μάθησης κ. Αλέξανδρος Θάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιώτζης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Παντελής Κολόκας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων κ. Χρήστος Άνθης, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα Γωγώ Νικολάου, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κα Δέσποινα Διακοσταυριανού, και ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Ευρυπίδης Κουκιαδάκη.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου