«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηριχθεί, επειδή είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας του Κράτους. Πρέπει να στηριχθεί ενεργά και με σχέδιο. Οι πολίτες μας εμπιστεύονται. Ας μας εμπιστευθούν και οι πολιτικοί», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε) και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση - Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50ΕΚ», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012.

Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. στο χαιρετισμό του τόνισε:

«Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ.

Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστεί η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και να εκθέσει τις απόψεις της στη Βουλή για το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο.

Είναι από τις σπάνιες φορές που μας καλούν στη Βουλή για Νομοσχέδιο που μας αφορά. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σοβαρά για την αυτοδιοίκηση θέματα ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο, χωρίς τη δική μας συμμετοχή και γνώμη.

Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η ΕΝ.Π.Ε. έχει καταθέσει από καιρό πλήθος προτάσεων στο αρμόδιο Υπουργείο, τις οποίες θα αποστείλω και στην Επιτροπή σας, για να λάβετε αναλυτικά γνώση. Η συνεργασία που είχαμε με το αρμόδιο Υπουργείο το προηγούμενο διάστημα, ήταν εξαιρετική.

Αντιμετωπίζονται με αυτό ζητήματα που βοηθούν και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας αλλά δεν λύνονται τα μεγάλα σοβαρά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία είναι κυρίως οικονομικά.

Οι οικονομικοί πόροι που μας περικόπτονται και οι αρμοδιότητες που κάθε μέρα μας αφαιρούνται ή μας προστίθενται χωρίς και τις ανάλογες πιστώσεις δεν αντιμετωπίζονται με το παρόν νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχει, δυστυχώς, μια συγκεκριμένη στρατηγική του Κράτους απέναντι στα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.

Υπάρχουν μόνο αποσπασματικές και επιμέρους ρυθμίσεις, διάσπαρτες σε διάφορα νομοσχέδια, που συνήθως η μία αναιρεί την άλλη.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηριχθεί, επειδή είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας του Κράτους. Και πρέπει να στηριχθεί ενεργά, με σχέδιο και όχι με λόγια και υποσχέσεις.

Οι πολίτες μας εμπιστεύονται, ας μας εμπιστευθούν και οι πολιτικοί».

Στη συνέχεια της Συνεδρίασης τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επεσήμανε:.

«Το πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί μια από τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις που άλλαξε ριζικά το διοικητικό και πολιτικό χάρτη της χώρας.

Ως νέος θεσμός, η περιφέρεια είναι αντιμέτωπη με σημαντικά οργανωτικά προβλήματα, σημαντικά γραφειοκρατικά κενά, σοβαρές ελλείψεις σε οικονομικούς πόρους και μια σειρά από λειτουργικά προβλήματα που δυσχεραίνουν που περιορίζουν την αξιοποίηση του αναπτυξιακού της ρόλου που της έχει αποδοθεί.

Τα δείγματα γραφής που έχουμε μέχρι τώρα από το πρώτο έτος λειτουργίας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Όπως λέει ο λαός μας «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Στη περίπτωση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη οι λεπτομέρειες ήταν πάρα πολλές.

Τα παραδείγματα είναι πολλά αν αναλογισθεί κανείς το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε. Στον τομέα της υγείας με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφαιρείται από τις αιρετές περιφέρεις η αρμοδιότητα για θέματα υγείας που προέβλεπε ο Καλλικράτης.

Με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των αποβλήτων μας αφαιρέθηκε, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ούτε καν πληροφόρηση, η αρμοδιότητα εκπόνησης των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης.

Με προηγούμενα νομοσχέδια έχουν αφαιρεθεί σημαντικές αρμοδιότητες σχετικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και έχουν μεταφερθεί πίσω στο υπουργείο περιβάλλοντος.

Ακόμα όμως και για τις αρμοδιότητες που μας έχουν αποδοθεί η δυνατότητα πραγματικής άσκησης τους παραμένει στην ουσία «πουκάμισο αδειανό», καθώς κατά παράφορη παραβίαση του συντάγματος δεν μας αποδίδονται οι αναγκαίοι πόροι.

Τα θέματα των επενδύσεων ρυθμίζονται αποσπασματικά, χωρίς να αντιμετωπίζονται συστηματικά τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας και της ασυνέχειας των δημόσιων πολιτικών, τα οποία βρίσκονται στη «ρίζα του κακού».

Ιστορικό Δελτίων Τύπου