Συνάντηση με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Γιοακίμ Φούχτελ καθώς και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων & Περιφερειών (CEMR) & Δήμαρχο Στρουτγκάρδης Βόλφγαντ Σούστερ, είχε σήμερα Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε).

Τη συνάντηση απασχόλησαν θέματα προώθησης της διμερούς συνεργασίας  των Περιφερειών και η ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους κρίσιμους τομείς της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Στόχος που θα επιτευχθεί μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών και την ανεύρεση των σωστών εργαλείων , για την αντιμετώπιση της ανεργίας , την ενίσχυση του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΝ.Π.Ε Γιάννης Σγουρός υποδέχτηκε τα μέλη της Γερμανικής Αντιπροσωπείας τονίζοντας επισημαίνοντας ότι στην κρίσιμη  οικονομική συγκυρία της ύφεσης που διανύει η χώρα  το ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων και της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα, στην οποία καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο οι σημαντικές αρμοδιότητες  που διαθέτουν οι 13 Περιφέρειες.

«Από το πρώτο χρόνο λειτουργίας μας έχουμε αναλάβει μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος μέσω της απλοποίησης των γραφειοκρατικών εμποδίων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προσπάθειες μας ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών και δικτύων επικοινωνίας μας με τους ομόλογους θεσμούς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συμμετοχή μας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Πρόσφατα συνάψαμε ένα Πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, της Κεντρική Ένωση Δήμων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας  με στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας σε μια σειρά από καίριους τομείς δραστηριοποίησης μας όπως η προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης, της κοινωνικής πολιτικής, η ενδυνάμωση της διοικητικής ικανότητας των δομών και του προσωπικού μας, η χωροταξία και η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας μας.

Πιστεύουμε στην ανάπτυξη που έρχεται μέσα από τη συνεργασία και καλούμε την Καγκελάριο κ.Ανγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Να γνωρίσει από κοντά καθημερινούς ανθρώπους ,ανθρώπους των λύσεων και όχι των λόγων».

O κ.Φούχτελ , στην τοποθέτηση του ,αφού τόνισε ότι η «Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να τη στηρίξουμε», έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της παροχής τεχνογνωσίας και των σωστών εργαλείων ,που θα επιφέρουν άμεσες λύσεις σε θέματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ,ο τουρισμός και η αγροτική ανάπτυξη. Επεσήμανε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε Περιφερειακό αλλά και Εθνικό επίπεδο, στη δεδομένη οικονομική χρονική στιγμή. Κλείνοντας ,ο κ.Φούχτελ  είπε χαρακτηριστικά: «οι Περιφέρειες είναι ο θησαυρός ενός κράτους και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Κεντρική Διοίκηση».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κ.Σούστερ ο οποίος τόνισε πως «έχουμε τη διάθεση για συνεργασία και την τεχνογνωσία να σας στηρίξουμε στη διεκδίκηση των αιτημάτων σας που άπτονται των αναγκών των πολιτών που σας εμπιστεύθηκαν. Υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο συνεργασίας των Περιφερειών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που βασίζεται στην αρχή της επικουρικότητας, στις δυνατότητες χρηματοδότησης αλλά και στην εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα ζητήματα όπως η καταπολέμηση της ανεργίας,η διαχείριση των απορριμμάτων και ο τουρισμός , εξετάζοντας το κάθε ένα από αυτά ως ξεχωριστό θεματικό τομέα».

Ιστορικό Δελτίων Τύπου