Επίσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών και συνάντηση με τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την τιμή - όπως είπε - που έκανε με την επίσκεψή του στο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης συμβάλλοντας με την κίνηση αυτή να κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στην Κεντρική Εξουσία και την Αυτοδιοίκηση. Έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες στην εφαρμογή της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στις 18 Ιουνίου εκτός από τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας θα πρέπει να δώσει λύσεις και στα θέματα που έχουν ανακύψει στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», ώστε οι Περιφέρειες να μπορέσουν να συμβάλουν αποτελεσματικά σε ένα οργανωμένο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. 
Ο κ. Σγουρός συνόψισε τα θέματα αυτά στην: 
 Κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων 
 Συναρμοδιότητα φορέων και άρνηση μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από την κεντρική Διοίκηση στις Περιφέρειες 
 Γραφειοκρατική αντίληψη των υπηρεσιών εντελλομένων που έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δράσεων 
 Αλλαγή του νόμου για τη διοίκηση των νοσοκομείων σε όλες τις Περιφέρειες πλην της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας 
 Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τους θεσμοθετημένους πόρους προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση 
 Νομοθετικές παρεμβάσεις για την ταχύτερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ και την προώθηση αναπτυξιακών έργων 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας αφού εξέφρασε την αγωνία για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα επισήμανε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» είναι ένα μεγάλο άλμα έστω και αν στην πορεία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν αντιφάσεις και εκκρεμότητες. Απευθυνόμενος στους Περιφερειάρχες και τα Μέλη του ΔΣ ο κ.Βενιζέλος εξέφρασε τη χαρά του γιατί έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα πολιτικής συναντίληψης - πέρα από κομματικές καταβολές - και αυτό είναι προς όφελος όλων. 
Συμφώνησε ότι τα όσα έθεσε ως θέματα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας μπορούν και πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο μιας διαθεσμικής συμφωνίας που πρέπει να υπάρξει μετά τις εκλογές. 
Αμέσως μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: 
«'Ηρθα εδώ για να τιμήσω ένα νέο θεσμό, ένα θεσμό που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ που έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Δεν κάναμε μια προεκλογική συζήτηση υποσχέσεων, κάναμε μια πρακτική επιχειρησιακή συζήτηση αναζητώντας λύσεις. Αλλά για να υπάρξουν λύσεις και να εφαρμοστούν πρέπει η χώρα να είναι βιώσιμη. Πρέπει να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο του πολιτικού αδιεξόδου. Πρέπει να υπάρξει η μόνη εφικτή λύση για τη διακυβέρνηση που είναι η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. 
Με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μετέχουν στην ευθύνη αυτή, με καμιά πολιτική δύναμη να μην κάθεται στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης γιατί χρειαζόμαστε εθνική συνέγερση, εθνική διαπραγμάτευση, εθνικό αποτέλεσμα.
Οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις δεν είναι διοικητικός μηχανισμός, είναι αναπτυξιακός μοχλός. Και τώρα που μιλάμε για το νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο, τώρα χρειαζόμαστε εθνικές αναπτυξιακές ταυτότητες. 
Κάθε Περιφέρεια έχει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, έχει τη γη της, την παράδοσή της, τους ανθρώπους της, τα χέρια των ανθρώπων, τη δουλειά και το μυαλό, το διανοητικό κεφάλαιο. Και όλα αυτά είναι ένας θησαυρός που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε για να δώσουμε απάντηση στην έλλειψη του τζίρου στην αγορά, για να κινηθεί ξανά η πραγματική οικονομία με θετικό πρόσημο. 
Να ξεπεράσουμε τη μιζέρια, την απαισιοδοξία η οποία κυριαρχεί στη χώρα μας. 
Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι αλλά για να είμαστε αισιόδοξοι με αποτέλεσμα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, απαιτητικοί και υπεύθυνοι ταυτόχρονα. 

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε: 
«Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους και όλων των Περιφερειαρχών που παρευρέθησαν σήμερα τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ.Βενιζέλο για τη σημερινή του παρουσία. 
Είχαμε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο. Του ευχηθήκαμε όλοι μαζί καλή επιτυχία και εμείς από τη δική μας πλευρά θα συμβάλλουμε στο κλίμα της εθνικής ενότητας γιατί είναι αφενός υποχρέωση όλων μας και του καθενός χωριστά και αφετέρου γιατί η πατρίδα μας πρέπει να πάρει το δρόμο που της αξίζει». 

Στην συνάντηση παρευρέθησαν τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: 
Απόστολος Κατσιφάρας, Α' Αντιπρόεδρος ΕΝΠΕ & Περιφερειάρχης Δυτ.Ελλάδας 
Κων/νος Αγοραστός, Β' Αντιπρόεδρος ΕΝΠΕ & Περιφερειάρχης Θεσσαλίας 
Ιωάννης Μαχαιρίδης, Ταμίας ΕΝΠΕ & Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου 
Απόστολος Παπατόλιας, Γενικός Γραμματέας ΕΝΠΕ 
Αθανάσιος Γιακαλής, Μέλος ΔΣ ΕΝΠΕ & Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου 
Γεώργιος Δακής, Μέλος ΔΣ ΕΝΠΕ & Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας 
Αλέξανδρος Καχριμάνης, Μέλος ΔΣ ΕΝΠΕ & Περιφερειάρχης 
Σταύρος Αρναουτάκης, Μέλος ΔΣ ΕΝΠΕ & Περιφερειάρχης Κρήτης 
Κλέαρχος Περγαντάς, Μέλος ΔΣ ΕΝΠΕ & Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας 
Αριστείδης Γιαννακίδης, Μέλος ΔΣ ΕΝΠΕ & Περιφερειάρχης Ανατ.Μακεδονίας & Θράκης 
Νικόλαος Γαλανός, Μέλος ΔΣ ΕΝΠΕ 
Ευθύμιος Φωτόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας 
Ευάγγελος Αργύρης, Μέλος ΔΣ ΕΝΠΕ 
Στέφανος Χρήστου, Μέλος ΔΣ ΕΝΠΕ 
Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, Μέλος ΔΣ ΕΝΠΕ 
Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, Μέλος ΔΣ ΕΝΠΕ

Ιστορικό Δελτίων Τύπου