ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης,  Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής  Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση των μελών των Επιτροπών, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.5 του Κανονισμού της Βουλής, από την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», παραβρέθηκαν σήμερα, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012, οιΑντιπρόεδροι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, κκ.  Α. Κατσιφάρας (Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος) και Κ. Αγοραστός (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας). ΟΠρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. κ. Ι. Σγουρόςδεν μπόρεσε  να παρευρεθεί λόγω προσωπικού κωλύματος.

Κατά τη συνεδρίαση, παρουσία και τουΥπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδηκαι τουΑναπλ. Υπουργού Οικονομικών κ. Σταικούρα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στα μέλη των δύο Επιτροπών τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού. Οι δύο Αντιπρόεδροι της ΕΝ.ΠΕ. εξέθεσαν την άποψη ότι οι συνεχείς περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης αποτελούν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία τους, θίγουν πλέον και το σκληρό πυρήνα των καθημερινών δραστηριοτήτων τους και θέτουν σε κίνδυνο την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι μειώσεις στους ΚΑΠ των Περιφερειών που αγγίζουν το 90% στις επενδυτικές δαπάνες και το 60% στις λειτουργικές δαπάνες, τόνισαν ότι,  αποτελούν μια ζοφερή πραγματικότητα που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

ΟΠεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Κατσιφάραςανέφερε ότι«ο ρόλος των Περιφερειών συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο, και πρέπει αυτό το ρόλο να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Οι Περιφέρειες με τις αναπτυξιακές τους πρωτοβουλίες και το εργαλείο του ΕΣΠΑ, έχουν αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα και την κατασκευή έργων υποδομής. Αυτό πρέπει να ενθαρρυνθεί από την Πολιτεία  και να  απεμπλακούν οι διαδικασίες και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που μας κρατούν πίσω. Μόνο με συνεργασία μπορούμε να πάμε μπροστά. Το Κράτος να εμπιστευθεί την Αυτοδιοίκηση και, επιτέλους, στο πλαίσιο της ορθολογικής οργάνωσης του, να καταργήσει τις αποκεντρωμένες κρατικές δομές του σε κάθε Περιφέρεια. Οι Γενικές Γραμματείες Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης και το μόνο που κάνουν είναι να προσθέτουν γραφειοκρατία, σύγχυση αρμοδιοτήτων  και ένα επιπλέον επίπεδο διοίκησης».

ΟΠεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστόςεπεσήμανε«την αναγκαιότητα άμεσα να αποδοθούν πόροι στις Περιφέρειες για την κάλυψη επενδυτικών τους αναγκών, καθώς αν συνεχιστεί η συνεχής αφαίμαξη των Περιφερειών, θα σταματήσουν ζωτικά έργα για τις τοπικές κοινωνίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, και  με την έναρξη του χειμώνα δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για αποχιονισμούς δρόμων, ούτε για αποκαταστάσεις οδικών αξόνων από τις κατολισθήσεις. Πρέπει όλοι να συναισθανθούν τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι Περιφέρειες για την τοπική ανάπτυξη και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Τα έργα που εκτελούν οι Περιφέρειες ενισχύουν την πραγματική οικονομία και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης στις τοπικές κοινωνίες. Για να πετύχουμε απαιτείται πολιτική βούληση, κοινωνική ομοψυχία και συνοχή. Μόνο με αποφασιστικότητα και εμμονή στο σκοπό θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το τέλμα». 

Ιστορικό Δελτίων Τύπου