ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ της ΕΝΠΕ

8Η ΜΑΡΤΗ: ΗΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 κατά τη Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη των Σοσιαλιστριών, στην Κοπεγχάγη, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, καθιερώθηκε η συγκεκριμένη ημέρα προς τιμήν των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας των βιοτεχνιών της Νέας Υόρκης, που στις 8 Μάρτη του 1857 ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίες, λιγότερες ώρες εργασίας και ίση αμοιβή με τους άνδρες συναδέλφους τους. Η απεργία αυτή βάφτηκε με αίμα, καθώς η αστυνομία διέλυσε βίαια την κίνησή τους αυτή. Όμως, δεν κατάφερε να καταπνίξει και το κίνημα που είχε δημιουργηθεί.

Το 1977 η 8η Μάρτη καθιερώνεται και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η 8η Μάρτη δεν είναι μόνο η ημέρα που θα πρέπει να θυμόμαστε τη γυναίκα, με ευχολόγια και λουλούδια. Είναι η μέρα του χρόνου που θα πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας, και να βλέπουμε πόσο έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία στον τομέα της πραγματικής ισότητας των δύο φύλων. Πόσο πραγματικά σήμερα, μπορεί η γυναίκα να αναπτύσσει την προσωπικότητά της, χωρίς να εμποδίζεται από προχωρημένα στερεότυπα και να προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία της.

Έχουμε προχωρήσει αρκετά ως κοινωνία. Η δεδομένη κρίση της οικονομίας, και ουσιαστικά της κοινωνίας μας, έχει οδηγήσει και τη σύγχρονη Ελληνίδα μπροστά σε πολλά αδιέξοδα.

Ρόλος και στόχος της ΕΝ.Π.Ε., όπως προβλέπεται και από τον «Καλλικράτη» είναι να βοηθήσει τις γυναίκες και να βρει λύσεις ώστε να ξεπεράσουν αυτά τα αδιέξοδα.
Βοηθώντας ουσιαστικά τη γυναίκα βοηθά την ίδια την κοινωνία στο σύνολό της.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου