ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση του Προέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, για το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ:
- Μονόπλευρος ο προσανατολισμός του Υπουργείου:
- Προβλέπει μόνο «σχέδιο σωτηρίας» των υπερχρεωμένων ΟΤΑ και όχι «σχέδιο επιβράβευσης» των συνεπών ΟΤΑ
- Κοιτάζουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος
Με αφορμή την παρουσίαση από το Υπουργείο Εσωτερικών του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:
«Το Οικονομικό Παρατηρητήριο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ουσιαστική κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης οικονομικής αυτοτέλειάς τους. Παρατηρητήριο και Οικονομική Αυτοτέλεια είναι έννοιες ασύμβατες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε αντίθετοι και δεν αρνούμαστε τον έλεγχο. Αυτό που επιζητούμε είναι έναν προληπτικό, ξεκάθαρο, πλήρη και ταχύ έλεγχο κάθε πράξης και δαπάνης που κάνουμε. Και όχι αυτό το σύστημα που υπάρχει σήμερα, δηλαδή έλεγχο και από την Υπηρεσία Εντελλομένων του Υπ. Οικονομικών, έλεγχο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έλεγχο και από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, έλεγχο και από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, έλεγχο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έλεγχο και από το Συμβούλιο Επικρατείας, έλεγχο και από τα Τακτικά Δικαστήρια, έλεγχο πλέον και από το Παρατηρητήριο. Δεν αντέχει πλέον η ελληνική κοινωνία τόση γραφειοκρατία.
Από την άλλη πλευρά, διαβάζω για το «σχέδιο σωτηρίας» των υπερχρεωμένων ΟΤΑ από το Υπουργείο, και θλίβομαι γιατί, δυστυχώς και πάλι, απουσιάζει ένα «σχέδιο επιβράβευσης» των συνεπών και επιμελών ΟΤΑ. Πάλι, στο όνομα μιας επίπλαστης ισότητας, θυσιάζεται η αξιολόγηση, η αξιοκρατία και η επιβράβευση των ΟΤΑ που παρουσιάζουν θετικό έργο. Λείπει έτσι το κίνητρο για έναν ΟΤΑ να καταβάλλει πρόσθετες προσπάθειες για εξορθολογισμό και επίτευξη των στόχων, όταν γνωρίζει ότι στο τέλος τα όποια χρέη του θα καλυφθούν. Πάλι λειτουργούμε χωρίς κριτήρια, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς μέθοδο. Πάλι προσθέτουμε έναν επιπλέον έλεγχο, χωρίς να έχουμε αξιολογήσει την αποδοτικότητα όλων των προηγούμενων ελέγχων που έχουμε θεσμοθετήσει, αφήνοντάς τους όλους να λειτουργούν σωρευτικά, και εν τέλει, σε βάρος του πραγματικού ελέγχου. Πάλι κοιτάζουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ