Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός
στο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔΑ:
- Ανάγκη για στενή συνεργασία Α΄και Β΄Βαθμού Αυτοδιοίκησης.
- Σε 7 μήνες λήγει το ΕΣΠΑ και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση πλήθους έργων υποδομής στους Δήμους της Αττικής.
- Διπλός κίνδυνος εάν αυτό δεν γίνει: τα έργα θα μείνουν ημιτελή και θα πρέπει να επιστρέψουμε τα χρήματα.
Έχουμε όλο ιστορικό χρέος να ολοκληρώσουμε τα έργα και να μην αφήσουμε τους κοινοτικούς πόρους να χαθούν.
Στις εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) συμμετείχε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. Ο κ. Σγουρός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ του Α΄και Β΄Βαθμού Αυτοδιοίκησης και έκρουσε, για ακόμη μια φορά, τον κώδωνα του κινδύνου για την επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τους Δήμους.
Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΝΟΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Βρισκόμαστε, επίσημα, ένα ακριβώς χρόνο πριν από τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, και μόλις επτά μήνες πριν από την τυπική λήξη της διαχειριστικής περιόδου 2007-2013, του γνωστού μας ΕΣΠΑ. Μόλις 7 μήνες μας μένουν για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες συμβασιοποίησης πλήθους έργων υποδομής που τρέχουν σε όλους τους Δήμους της Αττικής.
Διαφορετικά, διατρέχουμε ένα διπλό κίνδυνο: και τα έργα να μείνουν στη μέση και να μην ολοκληρωθούν, αλλά και να ζητηθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα κάποια στιγμή, να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν δοθεί για τα ημιτελή έργα. Αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι όλοι το δυσβάσταχτο βάρος που θα σημαίνει για την πατρίδα μας μια τέτοια διπλή αποτυχία: και τα έργα να μην γίνουν, και τα χρήματα να μας τα ζητάνε πίσω. Έχουμε όλοι ένα μεγάλο βάρος, ένα ιστορικό χρέος θα έλεγα, να ολοκληρώσει ο καθένας τα έργα που ο Δήμος του έχει ζητήσει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός αναφέρθηκε στην έλλειψη ευελιξίας του κεντρικού Κράτους:
«Το Κράτος πρέπει να μας διευκολύνει και όχι να μας δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ύπαρξη διαφορετικού ποσοστού για το εργολαβικό όφελος στους Δήμους (18%) και στις Περιφέρειες (28%) που ορίζει ο Νόμος, δημιουργώντας αδυναμία μεταφοράς ώριμων έργων στο ΕΣΠΑ. Έχουμε ζητήσει αυτό να αλλάξει με μια απλή τροπολογία και ακόμη περιμένουμε».
Τόσο ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, κ. Ν. Σαράντης, όσο και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Κ. Ασκούνης δήλωσαν ότι συμμερίζονται απόλυτα την αγωνία του Περιφερειάρχη Αττικής και συμπορεύονται μαζί του για την επίτευξη των στόχων προς όφελος των πολιτών και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.