Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός παραβρέθηκε χτες στην μεγάλη ετήσια αντικατοχική εκδήλωση στην Αμμόχωστο της Κύπρου προσκεκλημένος του Δημάρχου Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανού. Στην εκδήλωση μνήμης με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη παραβρέθηκαν επίσης μέλη της Ελλαδικής και Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας καθώς και πλήθος Κυπρίων πολιτών.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός ανέφερε:

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και οργή ευρισκόμενος στην σημερινή εκδήλωση μνήμης και αγώνα για την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

39 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, μετά το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, διαπιστώνω, όπως και όλοι μας άλλωστε, ότι στην Ευρώπη περίσσεψαν τα παχιά λόγια και από έργα μηδέν.

Η Αμμόχωστος, ένα  μέρος  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθεί να  βρίσκεται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή.

Και αυτό αποτελεί άλλο ένα τραγικό παράδοξο της εποχής μας.

Γιατί πως είναι δυνατόν,

οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν την  ειρήνη,  την ασφάλεια, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, να ταυτίζονται με το κατοχικό καθεστώς  της  Κύπρου,  με  το έγκλημα πολέμου, που συνεχίζει να διαπράττει η Τουρκία, η οποία και απαιτεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αυτό που συμβαίνει είναι τραγικά παράδοξο, αλλά ταυτόχρονα  υποκριτικό και εξοργιστικό. 

Και ασφαλώς αυτή η θλιβερή  πραγματικότητα  δεν συνδέεται μόνο με το μέλλον της Κύπρου αλλά και με το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο  συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου υπονομεύονται οι αρχές τις δικαιοσύνης και της ελευθερίας, υπονομεύεται το μέλλον και η προοπτική της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το συνεχιζόμενο έγκλημα στην Κύπρο, η  κατοχή της Αμμοχώστου, αποδεικνύει πόσο πολύ  απέχουμε από τα προφητικά λόγια του Βίκτωρ Ουγκώ για την Ευρώπη,   ότι 'Θα έλθει μια μέρα που δεν θα υπάρχουν πια άλλα πεδία μαχών εκτός από τα πεδία των ιδεών'. 

Η Ευρωπαϊκή  ενότητα και αλληλεγγύη δείχνει να αποτελεί μια ουτοπία, μια μεγάλη απάτη.

Μπορεί  τα λόγια αυτά να ακούγονται  σκληρά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως το ίδιο σκληρή είναι και η πραγματικότητα της κατοχής της αιχμαλωσίας και της καταστροφής της Αμμοχώστου, που εξακολουθεί να μας γεμίζει πόνο και οδύνη .

39 χρόνια μετά η Κύπρος είναι η ζώσα προτροπή: Ο αγώνας πρέπει να συνεχισθεί με μεγαλύτερη πίστη και αποφασιστικότητα.

Ο αγώνας θα φέρει αποτέλεσμα

με ενότητα όλων των δυνάμεων,

με αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην νέα γενιά,

με όραμα και προοπτική.

Η σταθερή πίστη στην ιερότητα και το δίκαιο του αγώνα, μας κάνει να αισιοδοξούμε, ότι η διεθνής κοινότητα, ο κάθε ευρωπαίος πολίτης επιτέλους θα συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον του εξαρτάται από την τήρηση του διεθνούς δικαίου, από  τη συμμόρφωση με την διεθνή έννομη τάξη, από την καταστροφή του συρματοπλέγματος της ντροπής και του αίσχους.

Σας ευχαριστώ.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου