Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόεδρος ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

Να γίνουν οι αιρετές Περιφέρειες φορείς κατάρτισης και έγκρισης των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων.

  • Να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας.
  • Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι βασική προϋπόθεση για την περιφερειακή ανάπτυξη.
  • Όχι στα κατακερματισμένα ειδικά χωροταξικά σχέδια.
  • Να αλλάξει το συγκεντρωτικό μοντέλο σχεδιασμού της χωροταξικής πολιτικής.

Σε συμπόσιο που διοργανώνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα:«Η αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων ως μοχλός ανάπτυξης», παρευρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμόο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης.

Στο χαιρετισμό που απήυθυνε, ο κ. Σγουρός, τόνισε: «είναι πεποίθησή μας, ότι, για να μπούμε στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσουμε ως κοινωνία και να γνωρίζουμε ως κράτος και ως αυτοδιοίκηση ποιες χρήσεις γης θα επιτρέπονται και που».

Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, υπογράμμισε τη σημασία του χωροταξικού σχεδιασμού για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά διατύπωσε καιεπισημάνσειςπου πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε στο μέλλον το χωροταξικό πλαίσιο της χώρας να είναιλειτουργικό και ορθολογικά δομημένο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σγουρός μίλησε για«μια συνολική εθνική και περιφερειακή χωροταξική πολιτική που θέτει τους βασικούς στόχους για την πορεία του τόπου», η οποία όμως θα επιτρέπει στις «Περιφέρειες να αποφασίζουν τι είδους ανάπτυξης θέλουν»καιταυτόχρονανα έχουν«λόγο για το που θα επιτρέπεται και που θα απαγορεύεται να γίνουν οι επενδύσεις».

Για να γίνει αυτό, εξήγησε ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., απαιτείται «να υπερβούμε το στρεβλό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την χωροταξία, ως μια πολιτική ξέχωρη, διακριτή, αποσυνδεδεμένη από την αναπτυξιακή πολιτική του τόπου».

Είναι απαραίτητο ακόμη, οι διοικητικές διαδικασίεςνα εξορθολογιστούν, να απλουστευθούν και, τελικά, «τα Περιφερειακά Χωροταξικά σχέδια να γίνονται από τις ίδιες τις Περιφέρειες, ακόμα και αν χρειαστεί νέα ρύθμιση στο Σύνταγμα για το λόγο αυτό, ώστε να υπάρχει συνοχή μεταξύ των στόχων της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και της χωροταξίας», συμπλήρωσε ο κ. Σγουρός, δίνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα της διεκδίκησης ενεργού και ουσιαστικού ρόλου για τις Περιφέρειες στη χάραξη της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρού.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου