Στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων που ολοκλήρωσε τις εργασίες της σήμερα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. José Manuel Durão Barroso, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, κ.  Ramón Luis Valcárcel Siso, συμμετείχαν σε συζήτηση γύρω από το μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Barroso αναγνώρισε τις θυσίες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και έστειλε μήνυμα ελπίδας, δηλώνοντας ότι "Βρισκόμαστε πλέον σε ένα στάδιο όπου το επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι η ανάπτυξη. Προτεραιότητά μας είναι δουλειές, δουλειές και πάλι δουλειές. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι ορισμένες χώρες βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση όταν ζήτησαν τη βοήθεια της ΕΕ. Έχουμε πλέον ξεπεράσει το πιο δύσκολο στάδιο, αλλά πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά το υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, αφού δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ισορροπία".

Επιπλέον, ο κ. Barroso εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ & Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό αλλά και τα συγχαρητήριά του για τη διοργάνωση της Διάσκεψης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Valcárcel, δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση:

«Συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη κ. Σγουρό γιατί από την αρχή, παρά τα προβλήματα και τις τόσες δυσκολίες πίστεψε ότι πρέπει να λάβει χώρα η Διάσκεψη στην Αθήνα. Είναι πολύ καλό που λαμβάνει χώρα η Διάσκεψη στην Αθήνα. Δεν ήταν κάτι εύκολο. Οι συνθήκες, οι προϋποθέσεις δεν ήταν εύκολες. Έγινε όμως. Ο κ. Σγουρός διοργάνωσε τη Διάσκεψη αυτή, συνεπώς, συγχαρητήρια εκ μέρους όλων των μελών της Επιτροπής των Περιφερειών. Ήταν μια Διάσκεψη που θα μας μείνει αξέχαστη. Που οργανώθηκε τέλεια. Με φιλοξενία, την ανθρώπινη ζεστασιά που χαρακτηρίζει τους Έλληνες. Το αποτέλεσμα κάνει την Αθήνα, την Ελλάδα και Επιτροπή των Περιφερειών να μη χάνει τίποτα από το μεγαλείο της. Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγχαρητήρια».

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να συνειδητοποιηθεί ο ρόλος της ΕΕ στην προώθηση της ανάπτυξης και να προβληθούν τα θετικά αποτελέσματα που είχε για την αντιμετώπιση της κρίσης η συνεργασία σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Σχολιάζοντας τη λεπτή σχέση μεταξύ δημοσιονομικής εξυγίανσης και επενδύσεων για την ανάπτυξη, τόνισε ότι: "Κάθε μέτρο λιτότητας πρέπει να υιοθετείται βάσει προσεκτικής αξιολόγησης του αντίκτυπου που έχει. Κατά τον καθορισμό του ανώτατου ορίου ελλείμματος θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο σωστός βαθμός ευελιξίας, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και να κινητοποιήσουμε επαρκείς πόρους για οικονομική ανάπτυξη". Υπό το πρίσμα αυτό, η ενίσχυση της τοπικής και της περιφερειακής διάστασης των δράσεων με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά το επόμενο έτος θα αποτελέσει βασικό παράγοντα επιτυχίας.

Αυτή την πρόκληση για τις περιφέρειες και τις πόλεις επεσήμανε και ο Περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Επιτροπής των Περιφερειών Γιάννης Σγουρός, ο οποίος, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, υποστήριξε: «Ο λαός της Ελλάδας υπέστη τα πάνδεινα κατά τα τελευταία έτη, η δε παρατεταμένη ύφεση επηρεάζει σήμερα τις ζωές του 28% του πληθυσμού. Συνομιλώντας με τους ανθρώπους, ακούω καθημερινά τις επικρίσεις και τις κατηγορίες των συμπατριωτών μου κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των πολιτικών μονοδιάστατης λιτότητας που αισθάνονται ότι απειλούν ανά πάσα στιγμή την κοινωνική ισορροπία. Ακούω τους πιο απελπισμένους, εκείνους που υποφέρουν, να λένε στην πολιτική εξουσία "Φτάνει πια. Δεν αντέχουμε άλλο". Για πολλούς η κατάσταση είναι οριακή. Ακούω και νιώθω την απογοήτευση. Σας μεταφέρω αυτή την απογοήτευση, που συνοδεύεται συχνά με θυμό, οργή και πόνο. Είναι πλέον καιρός να δρομολογήσουμε νέα προγράμματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά οι αλλαγές αυτές ξεκινούν σε επίπεδο βάσης, από τις τοπικές αρχές. Οι περιφέρειες και οι δήμοι θα πρέπει να εξετάσουν τη νέα κατάσταση πραγμάτων και να προσαρμόσουν τον ρόλο τους για να διασφαλιστεί καλύτερα η ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ και στην ανάγκη αντιμετώπισής της, ο Περιφερειάρχης, κ. Σγουρός, δήλωσε  «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη: χωρίς περισσότερη Ευρώπη το πρόβλημα της κρίσης θα διαιωνίζεται. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια ενιαία Ευρώπη και μια τέτοια Ευρώπη δεν νοείται χωρίς την Ελλάδα. Η Ευρώπη αναγεννήθηκε από τις στάχτες του πολέμου. Μπορούμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε μαζί, με πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας μεταξύ όλων των πολιτών της Ευρώπης».