ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Περικοπή Δαπανών Ηλεκτροφωτισμού Οδικού Δικτύου.

 Σχετικά με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για ρυθμίσεις οφειλών των Περιφερειών προς τη ΔΕΗ, η ΕΝΠΕ ζητάει την ανάκλησή της και διευκρινίζει τα εξής:

Η δαπάνη από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου, μεταφέρθηκε στις αιρετές Περιφέρειες μαζί με τη συντήρηση ολόκληρου του οδικού δικτύου. Μεταφέρθηκε δηλαδή στις αιρετές Περιφέρειες η αρμοδιότητα συντήρησης εκατοντάδων χιλιομέτρων οδικού δικτύου που ανήκε στο Κεντρικό Κράτος, χωρίς τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Αντιθέτως, μαζί με την αρμοδιότητα περιήλθαν στις Περιφέρειες και οι οφειλές προς τη ΔΕΗ των πρώην Κρατικών Φορέων που ασκούσαν την αρμοδιότητα αυτή. Χρέη που καλούμαστε σήμερα παρανόμως να αποπληρώσουμε με παρακρατήσεις από τους πενιχρούς αυτοτελείς πόρους των Περιφερειών οι οποίοι καλύπτουν τα λειτουργικά μας έξοδα.

Εμφανίζονται δηλαδή, με τη συγκεκριμένη Κ.Υ.Α., οι αιρετές Περιφέρειες ως οφειλέτες, μιας αρμοδιότητας που δεν τους ανήκε.

Επιπλέον, και αυτό είναι ακόμη πιο εξοργιστικό, είναι η πρόβλεψη της Κ.Υ.Α. για παρακράτηση του ποσού αυτών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Περιφερειών που αφορούν τα λειτουργικά τους έξοδα, και όχι από τους επενδυτικούς ΚΑΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αφού η Κυβέρνηση μηδένισε τα τελευταία χρόνια τα χρήματα που έδινε στις αιρετές Περιφέρειες για επενδύσεις, επιχειρεί τώρα, με άκομψο τρόπο, να μειώσει ακόμα και τα ελάχιστα που μας δίνει για τη στοιχειώδη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.

Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένη την πρωτοφανή περικοπή των ΚΑΠ κατά 67% τα 3 τελευταία χρόνια και την πλήρη περικοπή των επενδυτικών ΚΑΠ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, οι 13 Περιφέρειες της χώρας καλούν την Κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και κατόπιν διαλόγου με τις Περιφέρειες να αναζητηθεί λύση με την οποία θα αποφεύγεται η οικονομική αφαίμαξη των Περιφερειών από τους πόρους που προορίζονται για την κάλυψη των πάγιων και ανελαστικών λειτουργικών τους δαπανών.  

 Επισυνάπτεται το κείμενο της Επιστολής του Προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού προς τους Αναπληρωτές Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη και Χρήστο Σταϊκούρα.

 

Από το Γραφείο Τύπου

Ιστορικό Δελτίων Τύπου