Κώστας Αγοραστός: « Παρόντες στην προσπάθεια της χώρας μας για την επιστροφή στην κανονικότητα»

Μέλος του προεδρείου της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελέγη ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών για τη νέα θητεία 2015-2020, στις Βρυξέλλες. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2015 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ήταν η 110η Σύνοδος Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

Επιπλέον, συγκροτήθηκαν σε Σώμα οι θεματικές επιτροπές της ΕτΠ, σύμφωνα με τις προτάσεις των εθνικών αντιπροσωπειών και ο κ. Αγοραστός ανέλαβε την εθνική εκπροσώπηση στις Επιτροπές «Κοινωνική πολιτική, εκπαίδευση, απασχόληση, έρευνα και πολιτισμός» (SEDEC) και «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμού της ΕΕ» (COTER).

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μόνο με συναίσθηση της μεγάλης διαδρομής, μόνο με αυτοσυγκράτηση και αυτογνωσία μπορεί να διαμορφωθεί μια στρατηγική αντίληψη για την Ευρώπη, που θα αξιολογεί σωστά το μικρό (που πολλές φόρες ανάγεται στο μεγάλο και κυρίαρχο) και το μεγάλο θα θέτει τον χρόνο στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και θα χειρίζεται τις παγίδες, τις συγκρούσεις με την τέχνη της αποφυγής της. Βεβαίως δεν είναι εύκολη η αυτοκριτική, το ξέρει ο καθένας μας από τις δοσοληψίες του με τον καθρέφτη του, που άλλα μας δείχνει και άλλα διαβάζουμε. Το να αψηφάς τον κίνδυνο δεν σημαίνει ότι απαιτείς ασυλία από τις συνέπειες του. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη σε κάθε περίπτωση τον συνάνθρωπο, την ανάγκη του και τα προβλήματα του. Μπορεί κάποιες αποφάσεις να εξυπηρετούν στιγμιαία, αλλά θα έρθει και η στιγμή που θα το πληρώσουμε ακριβά. Δεν πρέπει να είμαστε προσκολλημένοι σε εμμονές και φοβίες. Χρειαζόμαστε μια δημιουργική ανατροπή για το καλό των Ευρωπαίων. Είμαστε παρόντες (ως Περιφέρεια) στην προσπάθεια της χώρας μας σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία για εργασία, αξιοπρεπή μισθό, παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια, παραγωγή». 

Τα θέματα που συζητήθηκαν στην ημερήσια διάταξη ήταν:

- Οι νέες αρμοδιότητες και η σύνθεση των επιτροπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για τη θητεία 2015-2020

  - Σχέδιο ψηφίσματος για το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015

  - Διατλαντική εμπορική και επενδυτική εταιρική σχέση

  - Επέκταση της προστασίας της γεωγραφικής ένδειξης στα μη γεωργικά προϊόντα

  - Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία κατά την περίοδο 2014-2020

  - Πράσινο σχέδιο δράσης για τις ΜΜΕ και Πρωτοβουλία για την πράσινη απασχόληση

  - Προς μια κυκλική οικονομία - ανασκόπηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα

  - Κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που συνδέουν την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ΕΔΕΤ) με τη χρηστή οικονομική διακυβέρνηση

  - Ο ρόλος των αυτοδιοικητικών αρχών στην πολυεπίπεδη προστασία του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

  - Η διαλειτουργικότητα ως μέσο εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα

  Λίγα λόγια για την ΕτΠ :     

Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Αποστολή της είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, καθώς και των κοινοτήτων τις οποίες εκπροσωπούν, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και η ενημέρωσή τους για τις πολιτικές της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υποχρεούνται να ζητούν τη γνώμη της ΕτΠ στους τομείς πολιτικής που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου