Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των Περιφερειών που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δις ευρώ το οποίο θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020 και θα αφορά στην εκτέλεση έργων συμπληρωματικά με τα τρέχοντα του ΕΣΠΑ. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμμετέχουν η Ελλάδα και άλλες επτά χώρες με «ειδικά κριτήρια» και δομές διαφορετικές για να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες στη χρηματοδότηση των έργων. Στο πλαίσιο αυτό θα χρειαστεί και η υλοποίηση μίας μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα, η οποία θα εστιάζει στην ταχύτητα και απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς και στην λειτουργικότητα της νομοθεσίας.

Ο κ. Αγοραστός μίλησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την "ασφυξία ρευστότητας" που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με αποτέλεσμα "έργα και προγράμματα που υλοποιούνται από τις περιφέρειες να χάνουν τον βηματισμό της υλοποίησής τους", ενώ επικαλούμενος λόγια του κ. Γιούνκερ κατά την τοποθέτησή του νωρίτερα στη σύνοδο των Περιφερειών, ότι δηλαδή επιδιώκει να συνδράμει στην ανάπτυξη της Ελλάδας, ζήτησε πρωτοβουλίες και "μεγαλύτερη βοήθεια" προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, ο κ. Αγοραστός ζήτησε από τον κ. Γιούνκερ συνάντηση στο εγγύς μέλλον καθώς οι περιφέρειες θα έχουν συμμετοχή στην διαδικασία υλοποίησης έργων μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πακέτο Γιούνκερ).

Ιστορικό Δελτίων Τύπου