Δέσμη ρηξικέλευθων προτάσεων που θα διασφαλίσουν αφενός την ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και την ταχύτερη και χωρίς προβλήματα εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου, έθεσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014 - 2020 η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγριά του Βόλου.

Αναφερόμενος στην εν εξελίξει προγραμματική περίοδο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός πρότεινε την παροχή οικονομικής διευκόλυνσης εν είδει «κεφαλαίου κίνησης» αποκλειστικά για τα έργα του ΕΣΠΑ, που διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των έργων.

Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020, στάθηκε στην ανάγκη ύπαρξης «τρίμηνων προκαταβολών πληρωμών» και χρημάτων «κλειδωμένων» αποκλειστικά για το ΕΣΠΑ με ευθύνη είτε του Υπουργείου, είτε των Περιφερειών.

Επανέλαβε δε, την ανάγκη παράτασης του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 κατά ένα έτος, τονίζοντας όμως πως ουδείς οφείλει να εφησυχάσει.

Αναλυτικά το απόσπασμα της ομιλίας του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: "Σκοπός δεν είναι να μελλοποιήσουμε το παρόν, αλλά να προεξοφλήσουμε το μέλλον.

Σε αυτή την προσπάθεια εμείς καταθέσαμε τις εξής προτάσεις:

Για το ΕΣΠΑ 2007 - 2013, να δοθεί μία οικονομική διευκόλυνση, εν είδει «κεφαλαίου κίνησης» το οποίο να είναι αποκλειστικά για έργα ΕΣΠΑ. Αυτό το κεφάλαιο μπορεί να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα τα έργα, στη συνέχεια να γίνεται η δήλωση πληρωμής και να παίρνει η χώρα μας πίσω τα χρήματα. Είναι η  λύση που πρέπει να εφαρμόσουν εάν θέλουν να βοηθήσουν την κοινωνία, την ανάπτυξη, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η δεύτερη λύση αφορά το νέο ΕΣΠΑ το οποίο θα πρέπει να έχει τρίμηνες προκαταβολές πληρωμών. Και εξηγούμαι: με ευθύνη των Περιφερειών ή του γενικού γραμματέα του ΕΣΠΑ, να υπάρχουν τα χρήματα αυτά «κλειδωμένα» αποκλειστικά για το ΕΣΠΑ. Το ποσό αυτό θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα πραγματοποιείται δήλωση πληρωμής.

Για μία ακόμη φορά θα επαναλάβω και την ανάγκη να δοθεί παράταση ενός χρόνου για να ολοκληρωθούν τα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Η χώρα μας δεν βρέθηκε ποτέ σε τέτοια δυσχερή και ειδική περίπτωση ποτέ στο παρελθόν, όπως σήμερα.

Αυτά πρέπει να γίνουν αν θέλουμε να σώσουμε την οικονομία μας, τις θέσεις εργασίας, την ολοκλήρωση των έργων, την αποτελεσματικότητα της Ευρώπης και την αποτελεσματικότητα της επικουρικότητας, της συνεργασίας και της συνέργειας".

Ιστορικό Δελτίων Τύπου