Τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος με κύριο γνώμονα τον Άνθρωπο «δίδοντας μαθήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο των Περιφερειαρχών, Κώστα Αγοραστό.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης την συμβολή της Αυτοδιοίκησης «ιδίως του δεύτερου βαθμού» όπως είπε, για την εξοικονόμηση ευρωπαϊκών πόρων, και συνεχάρη τον κ. Αγοραστό για το έργο των περιφερειών προκειμένου να εξασφαλίσει η Αυτοδιοίκηση τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Γιατί αυτή είναι η «μοίρα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ιδίως του δεύτερου βαθμού: Κάνει σημαντικά πράγματα, αλλά δυστυχώς είναι λίγο γνωστά.  Καλό είναι, λοιπόν, να τα αναδεικνύουμε» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε ιδιαίτερη μνεία των δράσεων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  και είπε ότι «η.Τ.Α. απέδειξε ότι ξέρει να χειρίζεται αυτό το μείζον θέμα: Και με τρόπο, ο οποίος βοηθάει τους κατοίκους στις συγκεκριμένες περιοχές να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα, αλλά και προστατεύει τον Άνθρωπο, την αξία του, την αξιοπρέπειά του.  Γιατί εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει, με βάση τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, ότι πριν απ'όλα είναι ο Άνθρωπος.  Και σ'αυτόν τον τομέα έχουμε δώσει μαθήματα, στην κυριολεξία, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «και για την βοήθεια στην Ευρώπη, γιατί βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία». Όπως είπε «έρχονται 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το πουθενά.  Δηλαδή, αλλάξαμε την χρηματοδοτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης για το ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα.  Και αυτό ήταν μια μεγάλη αλλαγή και μεγάλη τονωτική ανάσα ρευστότητος στην πραγματική οικονομία.  Το θέμα είναι να υπάρξει η διαχειριστική επάρκεια, διοικητική ικανότητα, η ταχύτητα και η κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού, ώστε αυτά τα χρήματα να πέσουν στην πραγματική οικονομία, να ολοκληρωθούν τα έργα.  Γιατί το ΕΣΠΑ δεν θα γινόταν, δεν θα έκλεινε, θα υπήρχαν προβλήματα και στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία». 

Τέλος άσκησε κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίσει την δέσμευση των διαθεσίμων της ΤΑ (άρθρο 10 του νομοσχεδίου που έγινε νόμος χθες) καθώς και στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική γιατί όπως είπε «πρέπει να υπάρξει μια ριζική αλλαγή, να αρθούν όλα τα εμπόδια, εκείνα τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.  Και να υπάρξει μείωση των φόρων.  Παράδειγμα είναι όλες οι χώρες που μειώνουν τους φόρους, μειώνουν τα εμπόδια, ενώ εμείς αυξάνουμε τα εμπόδια.  Αυτό δημιουργεί μια τροχοπέδη στην πραγματική οικονομία και στην παραγωγή.  Γιατί, χωρίς παραγωγή δεν έχουμε ζωή».

 

Δείτε το σχετικό υλικό από την ΕΡΤ:

Συνάντηση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Ιστορικό Δελτίων Τύπου