Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο Υπουργείο Εσωτερικών με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη συμμετοχή του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του ΕΣΔΑ, καθώς και των Προέδρων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστα Αγοραστού και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων κ. Γιώργου Πατούλη, με θέμα την υλοποίηση του έργου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.

Το έργο αυτό που θα συμβάλει καθοριστικά στη λειτουργική αναδιοργάνωση Περιφερειών και Δήμων, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την παρουσία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» ως «έργο-σημαία» του Υπουργείου από τον Ιούνιο του 2015, μετά και από τις συστηματικές παρεμβάσεις και προτάσεις της ΕΝΠΕ προς την ηγεσία του ΕΣΔΑ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 'Εργο αυτό, κεφαλαιώδους σημασίας, για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, δεν είχε ενταχθεί κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, παρά την πλήρη ετοιμότητα και προπαρασκευή των συλλογικών φορέων της Αυτοδιοίκησης (ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ), οι οποίοι έχουν εδώ και μια τετραετία καταθέσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις τους για να ενταχθεί το Έργο και να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός, «η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχει υπάρξει πρωτοπόρα ως προς το 'Εργο, δεδομένου ότι είχε ήδη υποβάλλει από το 2013 δέκα επτά (17) ολοκληρωμένα Υποέργα αναβάθμισης, αναδιοργάνωσης, απλοποίησης και ομογενοποίησης των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των μητροπολιτικών λειτουργιών και της αντιμετώπισης των ιδιαιτεροτήτων των νησιωτικών περιοχών».

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε στη συνέχεια την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «επιτέλους ξεκινούν οι διαδικασίες υλοποίησης μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην Αυτοδιοίκηση, ξεπερνώντας αβελτηρίες και γραφειοκρατικές δυσκολίες», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος υπερεπαρκούν για να προχωρήσουν δράσεις που θα εξορθολογίσουν τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και θα βελτιώσουν αισθητά το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε στην απόλυτη ετοιμότητα και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα των 13 Περιφερειών να προχωρήσουν στην άμεση υλοποίηση των δράσεων αναδιοργάνωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, «καθόσον διαθέτουν, όπως τόνισε, την αποδεδειγμένη διοικητική ικανότητα και διαχειριστική επάρκεια να αναλάβουν άμεσα και αποτελεσματικά την εφαρμογή των λειτουργικών προδιαγραφών και το αναλυτικό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης που αντιστοιχεί στις αρμοδιότητές τους, με γνώμονα πάντα τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας έμπρακτα την οικονομική ανάκαμψη και τη διοικητική θωράκιση της χώρας». 

Για την επιτάχυνση και τον καλύτερο συντονισμό της υλοποίησης του 'Εργου Αναδιοργάνωσης της Αυτοδιοίκησης αποφασίστηκε η εντός 10 ημέρου σύσταση Ομάδας Διοίκησης Έργου με τη συμμετοχή των ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ που θα μεριμνά για την εξειδίκευση των δράσεων, θα παρακολουθεί τις διαδικασίες υλοποίησής τους και θα καταρτίσει Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των ανωτέρω φορέων και του ΕΣΔΑ για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου