Ομιλητής σε διεθνές συνέδριο για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Κώστας Αγοραστός: «Που θα οδηγήσει η εξέλιξη του φαινομένου»
Στο διεθνές συνέδριο με θέμα: «Ανθρώπινες ροές και ο κόσμος μας: Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό Ζήτημα;» μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, στην αίθουσα συνεδριάσεων της παλαιάς Βουλής.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ενώ στο συνέδριο τοποθετηθήκαν προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, υπουργοί, πρέσβεις χωρών, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κ.α
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ξεκινώντας την τοποθέτησή του έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Που θα οδηγήσει η εξέλιξη του φαινομένου; Πόσο μόνιμη ή προσωρινή μπορεί να είναι η μεταβολή της φυσιογνωμίας της ελληνικής κοινωνίας; Εάν ήταν δυνατή η αντιμετώπιση του από την Ευρώπη δεν θα ετίθετο το ερώτημα. Συνεπώς το ερώτημα δίνει και την απάντηση ότι δεν ήταν δυνατή».
Ο κ. Κ. Αγοραστός αφού εξήγησε πως αντιμετώπισαν οι ελληνικές Περιφέρειες από την πρώτη στιγμή το ζήτημα αυτό ανέπτυξε τα αίτια της δημιουργίας του προβλήματος τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα στο οποίο πρέπει να σκύψει με σεβασμό και ενδιαφέρον όλη η παγκόσμια κοινότητα. Όπως εξήγησε: «Οι μετακινήσεις των ανθρώπινων κοινοτήτων δεν θα σταματήσουν ποτέ γιατί πάντα κάπου θα υπάρχει ένας πόλεμος, φτώχεια, δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Το ζήτημα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Απ' ότι φάνηκε σαν χώρα και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε καμιά ετοιμότητα και έτσι η αυτοδιοίκηση και οι απλοί πολίτες έτρεξαν να βοηθήσουν και τα κατάφεραν. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαμε ένα τεράστιο κοινωνικό αυτοματισμό με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα. Και αυτό οφείλεται στην ελληνική ψυχή αλλά και στην αγάπη για το συνάνθρωπο».
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ανέπτυξε το οικονομικό σκέλος του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος αναφέροντας τα εξής: «Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών το δημοσιονομικό κόστος της αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού μέχρι σήμερα ξεπερνάει το 1,8 δις ευρώ έμμεσο, άμεσο κόστος και διαφυγόντα κέρδη. Το κόστος αυτό επωμίστηκε ο ελληνικός λαός. Για πόσο ακόμα όμως; Οι αντοχές οικονομικές και ανθρωπιστικές εξαντλούνται. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε, διαχειριστήκαμε και αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο ανθρωπιστικό χρέος της Ευρώπης και του μέσου κόσμου, και προκαταβάλλουμε και το δημοσιονομικό κόστος. Και οπωσδήποτε δημιουργείται και ένα κόστος ανισότητας γιατί ζούμε σε μια χώρα με υψηλή φτώχεια και υψηλή ανεργία. Φανταστείτε ότι στα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας έχουμε γιατρούς επί 24ώρου βάσης όταν στα διπλανά χωριά τα Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουν γιατρούς. Πως αντιμετωπίζεται αυτή η κοινωνική ανισότητα;»
Ο κ. Κώστας Αγοραστός στηλίτευσε τις συμφωνίες οι οποίες υπεγράφησαν αλλά στην πράξη δεν εφαρμόστηκαν ποτέ: «Η συνοχή της Ευρώπης κινδυνεύει εξαιτίας του προσφυγικού γιατί ήρθε σε μια στιγμή και συνέπεσε και με το οικονομικό. Συμφωνήσαμε με την Frontex και ακόμα έρχονται τα πλοία της. Συμφωνήσαμε με το ΝΑΤΟ και ακόμα να γίνει η λεγόμενη αποτροπή. Συμφωνήσαμε για τις επαναπροωθήσεις ή για τις φιλοξενίες και επαναπροωθήθηκαν 500 άτομα μετά από δυο χρόνια. Μπορεί τελικά η Ευρώπη να αντιμετωπίσει προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα; Ποιος είναι ο σεβασμός, ποιος πιστεύει στις συμφωνίες που δεν τηρούνται;»
Αναφερόμενος στις δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών ο κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Μπορεί να μην είναι τέλειες οι υποδομές αλλά δημιουργήθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και έγιναν ικανοποιητικές. Υπάρχει φαγητό πρωί μεσημέρι βράδυ φαγητό, Ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Καταφέραμε να μην μείνουν αυτοί οι άνθρωποι απροστάτευτοι στο δρόμο».
Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε: «Η χώρα μας ανέλαβε ένα χρέος ειρήνης, χρέος ανθρωπότητας. Η αξιολόγηση βάση αυτού του γεγονότος έπρεπε να είχε κλείσει ήδη. Γι' αυτό και συζητάμε και με τον υπουργό κ. Βίτσα την λεπτομερή καταγραφή του κόστους τεράστιου αυτού ζητήματος του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Σήμερα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι μεγάλες διακρίσεις μεταξύ των λαών δεν είναι ιδεολογικές, οικονομικές, πολιτικές. Είναι πολιτισμικές, γιατί οι λαοί προσδιορίζονται με όρους θρησκείας, ιστορίας, αξιών, συνηθειών και θεσμών, και μετά το συμβάν στις Βρυξέλες αποδείχτηκε περίτρανα αυτό που έλεγε ο Huntington. Και επειδή μιλάμε και για ενσωματώσεις υπάρχει πλήρης ετερότητα στο πολιτισμικό υπόβαθρο των λαών. Άρα το ζήτημα αυτό είναι τεράστιο και χρειάζεται διαχείριση με ψυχραιμία. Δεν φοβόμαστε, ανησυχούμε».
Το διεθνές συνέδριο διοργάνωσαν η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (E.O.K.E.) και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.