27/05/2016

Σε σύσκεψη που έγινε με πρόσκληση του Γραφείου Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με αφορμή την ερώτηση που κατατέθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης από 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ισχύουσες χωροταξικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των οίκων ανοχής, μετείχαν το Λύκειο των Ελληνίδων, η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδας, το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή», η Ένωση Γυναικών Κρήτης, ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών, η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών και το Δίκτυο για την Αντιμετώπιση της Βίας Κατά των Γυναικών, και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1)      Εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας στο αίτημα των 17 βουλευτών προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την άρση των χωροταξικών προϋποθέσεων για την εγκατάσταση των οίκων ανοχής.

2)       Η εκμετάλλευση των εκδιδόμενων ατόμων στους οίκους ανοχής αποτελεί την πιο σκληρή και απάνθρωπη μορφή βίας και στέρησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αντί να αναζητήσουμε τρόπους για να σταματήσει η εκμετάλλευση των ατόμων αυτών, διολισθαίνουμε, εάν υιοθετηθεί η πρόταση των 17 βουλευτών, σε ακόμη χειρότερες αναχρονιστικές μεθόδους προαγωγής της πορνείας.

Θεωρούμε ότι τα προβαλλόμενα επιχειρήματα των 17 βουλευτών υπέρ της άρσης των περιορισμών για την εγκατάσταση οίκων ανοχής στερούνται βάσεως και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα άρθρα 2, 14 παρ. 3 εδ. 4, 15 παρ. 2, 21 παρ. 3 και 22 του Συντάγματος.

Εκτός από τα ανθρώπινα δικαιώματα των εκδιδόμενων ατόμων, το ζήτημα της μείωσης της απόστασης των οίκων ανοχής από τις κοινωνικές δομές και τα ξενοδοχεία άπτεται της δημόσιας υγείας και της προστασίας της ανήλικης νεότητας.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου