Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γεώργιος Παυλίδης μετά από τη σκληρή μάχη που έδωσε με την επάρατη νόσο.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ήταν ένας άνθρωπος ξεχωριστός, που διακρίθηκε σε όλη του τη επαγγελματική και πολιτική του καριέρα για το ήθος, το πάθος και  την εργατικότητά του.

Αυτοδημιούργητος, έγκριτος δικηγόρος, επιτυχημένος Νομάρχης, διακεκριμένος Περιφερειάρχης σε κάθε έκφανση της ζωής του κυριαρχούσε με την έντονη προσωπικότητά του, τις ιδέες και τις πράξεις του. Υπήρξε μεγάλος αγωνιστής που με γνώμονα την αγάπη του για την πατρίδα και τον τόπο έδινε καθημερινές μάχες για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών του, υπηρετώντας πάντα το δίκαιο και το ορθό.

Ο Γιώργος Παυλίδης ήταν ένας οραματιστής που πίστεψε στις δυνατότητες της Περιφέρειάς του, την υπηρέτησε με ζήλο και τα όνειρά του την ανέδειξαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από ουραγό σε σημείο αναφοράς θετικών εξελίξεων. Το όραμά του και  το αναπτυξιακό του σχέδιο θα είναι μοχλός προόδου για τις επόμενες γενεές. 

Με την εργατικότητα, τις γνώσεις και τη διαύγεια πνεύματος που τον διέκρινε, παρότρυνε και ενέπνευσε όλους τους συναδέλφους και τους συνεργάτες του να τον ακολουθούν σε εξοντωτικούς ρυθμούς, ώστε με υπομονή και επιμονή να καταφέρνουν το ακατόρθωτο.

Σήμερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θρηνεί το θάνατο του ηγέτη της, του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ενός μαχητή της ζωής που συνέβαλε καθοριστικά ώστε να βγει η Περιφέρεια ΑΜΘ από τη αφάνεια και να την οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία ανάπτυξης.

Στις 13:00 θα συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κομοτηνή, για την έκδοση ψηφίσματος απότισης φόρου τιμής στον εκλιπόντα Περιφερειάρχη, ενώ θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 15:00 σήμερα το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Ξάνθη, ενώ θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία στις 16:00 την ίδια μέρα.

 

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης γεννήθηκε το 1956. Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Ήταν  έγγαμος με την Αθηνά, πατέρας δύο τέκνων, του Θοδωρή και της Μαρίνας και ευτύχισε να έχει μία εγγονή τη Θεοδώρα.

Ως δικηγόρος άσκησε μάχιμη δικηγορία, κυρίως ποινική, από νεαρή ηλικία. Δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα νομικού και μη περιεχομένου, σε διάφορα νομικά και άλλα έγκυρα έντυπα.

Το 1998 εκλέχθηκε Νομάρχης στο Νομό Ξάνθης. Ανέλαβε καθήκοντα από 01/01/1999 και συνέχισε επί δώδεκα (12) έτη, έως και 31/12/2010.

Εκλεγμένος Πρόεδρος, εμπνευστής και ιδρυτικός μέλος του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας που έχει έδρα την Ορεστιάδα Έβρου από το 2004.

Επικεφαλής και Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Congress of Local and Regional Authorities of Council of Europe (Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης), υπήρξε μέλος της Μόνιμης και της Θεσμικής Επιτροπής του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, από το 2007 έως το τέλος του 2010.

Πρόεδρος της καινοτόμου δομής μεταξύ των 11 Νομαρχιών κατά μήκος της Εγνατίας οδού με την επωνυμία «Εγνατία - Τουρισμός» για την αναπτυξιακή - τουριστική αξιοποίηση της.

Κατά την 12ετη θητεία του ως Νομάρχη Ξάνθης 1999 - 2010 υλοποιήθηκε ένα μοναδικό αναπτυξιακό έργο σε επίπεδο υποδομών στο Νομό.

Την περίοδο 2011 - 2014 διατέλεσε εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΕΝ.Π.Ε. σε εθνικό επίπεδο.

Έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς για την ως τώρα δραστηριότητά του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στις περιφερειακές εκλογές της 25 Μαΐου 2014, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού "Περιφερειακή Αναγέννηση" ποσοστό 56,35% εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όπου κατά τη διετή θητεία του ξεχώρισε για το πρωτοποριακό του έργο.

Έθεσε υψηλούς στόχους για την ανάπτυξη και δρομολόγησε σημαντικά έργα στον πρωτογενή τομέα αξιοποιώντας το δυναμικό του κομμάτι στην υπηρεσία της οικονομίας του πολιτισμού και του τουρισμού.
Ενεργοποίησε την πολιτιστική κληρονομιά και τους θησαυρούς της ιστορίας και την φύσης για την ανάπτυξη του Τουρισμού.
Υποστήριξε δρομολόγησε και κατασκεύασε τα απαραίτητα εδώ και δεκαετίες έργα υποδομών.
Αντιμετώπισε με επιτυχία τις φυσικές και επιδημιολογικές απειλές με πρώτιστο και βασικό ενδιαφέρον την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας.
Εμπνεύστηκε και δρομολόγησε έργα που θα ανακουφίσουν την τοπική οικονομία και θα αναχαιτίσουν την ανεργία, όπως τα δίκτυα του φυσικού αερίου που θα κατασκευαστούν στις 6  μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας.
Οραματίστηκε και σχεδίασε την ανάπτυξη κοινής ταυτότητας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με κύριο σημείο αναφοράς την Αρχαία Εγνατία Οδό θεσπίζοντας το Φεστιβάλ VIA EGNATIA και την ΟΧΕ Πολιτισμού.
Κατήρτισε το μοναδικό Περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο  όπως και το πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας όχι μόνο δεν δρομολογούν αντιθέσεις αλλά και καθοδηγούν την Περιφέρεια σε μια πορεία ανάπτυξης
Για την υποστήριξη της ενδοπεριφερειακής συνείδησης θέσπισε και οργάνωσε τη SYNERGIA με στόχο την αναγνώριση και την ανάδειξη και την προώθηση των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα.
Υποστήριξε κάθε προσπάθεια κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ και όλων των μειονεκτούντων ομάδων πιστεύοντας στην ισότητα και την ισονομία των πολιτών.
Για την υγεία και την παιδεία διέθεσε από το ΕΣΠΑ και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας τεράστια κονδύλια ενώ δρομολόγησε τη λειτουργία σε όλη την Περιφέρεια της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ ΑΜΘ.
Τέλος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε κάθε νέα καινοτόμα ιδέα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ΑΜΘ καθώς και στη διαρκή συνεργασία με τους Δήμους και τους λοιπούς φορείς της περιοχής αλλά και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας, θέτοντας πάντα το συμφέρον της πατρίδας πάνω από κάθε μικροπολιτική σκοπιμότητα.
 

Το έργο του είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη για την Περιφέρεια, ώστε να οδηγηθεί ο τόπος στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου