Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΠΕ: Να υπηρετηθεί επί της ουσίας η στρατηγική της βιολογικής γεωργίας και να παραμείνουν οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων ως φορείς υλοποίησης του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-20.

Να παραμείνει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων η αρμοδιότητά τους ως φορέων υλοποίησης του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 ζητεί η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ έκρινε ότι  α) Ο τρόπος που οργανώνεται σύμφωνα με τα κείμενα της διαβούλευσης το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας  ως απλή γραφειοκρατική τακτοποίηση αγροτεμαχίων συνιστά υπονόμευση του ίδιου του συστήματος της Βιολογικής Γεωργίας ως φιλοπεριβαλλοντικού συστήματος παραγωγής γεωργικών προϊόντων που αποτελεί στρατηγική επιλογή και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.                                                                                                  

β) Αποτελεί πισωγύρισμα ο αποκλεισμός των Περιφερειών από το Μέτρο 11 του ΠΑΑ και η πλήρης εκχώρηση των μέχρι πρότινος αρμοδιοτήτων τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ τη στιγμή μάλιστα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει λάβει την ουσιαστική και επωφελή για τους αγρότες απόφαση να εκχωρήσει στις Περιφέρειες το 37,4% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αξιολόγησε ως οξύμωρο να ανατίθεται ένα Μέτρο που το διαχειριζόταν οι Περιφέρειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος εκ του ιδρυτικού του νόμου δεν είναι οργανισμός για την υλοποίηση και την εφαρμογή  των γεωργικών προγραμμάτων αλλά, αντίθετα, έχει ελεγκτικό ρόλο. Πολύ περισσότερο καθώς, όπως επισημάνθηκε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας κατά το παρελθόν.

Αντίθετα, κοινή ήταν η διαπίστωση πως στη συντριπτική τους πλειονότητα και παρά την υποστελέχωσή τους οι ΔΑΟΚ υλοποίησαν άρτια τα προγράμματα, εξυπηρέτησαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους κατά τον πλέον πρόσφορο τρόπο, αποτέλεσαν και αποτελούν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον τοπικό αγροτικό πληθυσμό και τις υπόλοιπες δομές της διοίκησης.

Συνεπώς, με στόχο τον απρόσκοπτη εφαρμογή του Μέτρου11 του ΠΑΑ 2014-20 και την ορθή αγροτική ανάπτυξη του τομέα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, το ΔΣ της ΕΝΠΕ ομόφωνα αποφάσισε και ζητεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

-Να επανέρθει στο φυσικό αντικείμενο του μέτρου η προϋπόθεση Περιβαλλοντικού Σχεδίου Διαχείρισης και η συνέχιση της ύπαρξης τεχνικού συμβούλου γεωτεχνικού στην άσκηση της Βιολογικής Γεωργίας από τον δικαιούχο γεωργό.

-Στο φυσικό αντικείμενο του Μέτρου 11 φορείς υλοποίησής του να είναι οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων και όχι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης ουσιαστικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ (άρθρο 3).

-Η αρχική αξιολόγηση, το σύνολο των διοικητικών ελέγχων (προενταξιακών και μεταενταξιακών) αλλά και των επιτόπιων ελέγχων καθώς και η διαδικασία τροποποίησης ή ανάκλησης των Αποφάσεων ένταξης Πράξεων (άρθρα 11, 12  και 13) να πραγματοποιηθούν από τις ΔΑΟΚ.

Στην περίπτωση που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμμείνει στην απόφασή του, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που έχει τεθεί σε διαβούλευση, να εκχωρηθούν οι  αρμοδιότητες των ΔΑΟΚ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΔΣ της ΕΝΠΕ εκτιμά πως θα έχει ως συνέπεια ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μέτρου 11.

Πάντως, η ΕΝΠΕ αναγνωρίζει δύο θετικά σημεία στο Μέτρο 11:

-Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του είναι επαρκές, αν και σε επιμέρους καλλιέργειες θα μπορούσε να είναι υψηλότερο  και

-Η προσθήκη σημαντικών ειδών καλλιέργειας τα οποία είχαν αποκλειστεί από το τρέχον πρόγραμμα προκειμένου να καταστεί εμφανέστερη η ανάπτυξη τόσο της βιολογικής γεωργίας όσο και της βιολογικής κτηνοτροφίας ώστε να στηριχθεί ένα κυκλικό μοντέλο γεωργικής εργασίας.

ΜΕΤΡΟ 10.4.1 ΜΕΙΩΣΗ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

Στη σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε επίσης να ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προκηρύξει αμέσως το Μέτρο 10.1.4  «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» καθώς οι αγρότες αναμένουν την προκήρυξη καθώς και επίσημη πληροφόρηση για τον τρόπο υλοποίησης του Μέτρου προκειμένου να ετοιμάσουν το πλάνο τους εν όψει της καλλιεργητικής περιόδου 2016-7. Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, η υλοποίηση του Μέτρου συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και συγκεκριμένα μείωση της ρύπανσης του νερού από τη γεωργική δραστηριότητα, ταχύτερη απορρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων καθώς επίσης και μείωση της χρήσης νερού για γεωργική δραστηριότητα.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου