EΝ.Π.Ε.: ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ. ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΡΙΣΕΩΝ...

Κατά τη τελευταία συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, συζητήθηκαν ανάμεσα σε όλα τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας "Μήδεια", Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία επί πολλές μέρες χιλιάδων νοικοκυριών.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα από τη διαχείριση της πρόσφατης κρίσης, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων κι ευθυνών μεταξύ των διαφόρων βαθμών Διοίκησης του Κράτους, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που χρήζει εκσυγχρονισμού, καθώς και η συνειδητή από κάποιες πλευρές προσπάθεια να αποδοθεί στους φορείς της Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού η κύρια ευθύνη για την ταλαιπωρία των πολιτών, που προκλήθηκε κυρίως από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και το κλείσιμο δρόμων λόγω της μεγάλης χιονόπτωσης.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, το Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. αισθάνεται την ανάγκη να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση τα παρακάτω:

Πρώτον, κύρια ευθύνη των Περιφερειών είναι να κρατούν ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο και τις λεωφόρους της κάθε Περιφέρειας. Στην πρόσφατη κακοκαιρία, αυτός ο στόχος επετεύχθη.

Δεύτερον, οι Περιφέρειες , στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει με τους Δήμους, μπορούν να συνδράμουν εφόσον μπορούν , την προσπάθεια τους να κρατήσουν ανοιχτό το εσωτερικό οδικό δίκτυο των πόλεων τους ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΚΩΜΟΠΟΛΕΙΣ. Κι αυτό έγινε στην πρόσφατη κακοκαιρία, σε πολλές περιπτώσεις που ζητήθηκε βοήθεια από τους Δήμους.

Τρίτον, δεν αποτελεί ευθύνη των Περιφερειών η συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης, ούτε ο καθαρισμός και η κοπή των δέντρων που γειτνιάζουν με τα καλώδια του δικτύου. Αυτή είναι ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ. Ευθύνη της Περιφέρειας είναι να κρατά ανοιχτό το κεντρικό οδικό της δίκτυο και οι Δήμοι το εσωτερικό τους δίκτυο, ώστε να μπορούν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να φτάνουν στα σημεία που παρουσιάζονται βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Τέταρτον, εδώ και χρόνια οι Περιφέρειες της χώρας είναι αυτές που ζητούν να υπάρξει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους , ζητώντας να δοθούν στις Περιφέρειες περισσότερες αρμοδιότητες, ευθύνες αλλά και πόροι, για να ανταποκριθούν στις νέες αυτές αρμοδιότητες.

Οι Περιφέρειες δεν παίζουν πινγκ πονγκ με τις ευθύνες, όπως έκαναν άλλοι. Αντίθετα ζητούν ξεκάθαρα περισσότερες αρμοδιότητες αλλά και τα μέσα για να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό κι αξιοποιώντας την πρόσφατη εμπειρία που ζήσαμε, οι Περιφέρειες ζητούν να προχωρήσει άμεσα:

  • Το ζήτημα της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους που έχει ήδη εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση και το ξεκαθάρισμα ρόλων κι αρμοδιοτήτων, με βάση τις σημερινές ανάγκες αλλά κι αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία, στο πλαίσιο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης. Ανακατανομή αρμοδιοτήτων που πρέπει παράλληλα να συνοδευτεί και με μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων.
  • Η αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, το οποίο αποδεικνύεται στην πράξη εμπόδιο στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.\
  • Η ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας, με ξεκάθαρους ρόλους κι ευθύνες για κάθε βαθμό διοίκησης του Κράτους και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

 

 

Ιστορικό Δελτίων Τύπου