Ο  Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός:
Το προσφυγικό είναι ευκαιρία να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη χρηματοδότηση και για την κοινωνική πρόνοια των Ελλήνων
 
• Βιώσιμο και σοβαρό σχέδιο ζητούν οι περιφερειάρχες της χώρας
Βιώσιμο, αξιόπιστο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό,  χωρίς όμως να παραβλέπονται και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών,  ζητά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός. «Η Ελλάδα σηκώνει στις πλάτες της όλο το βάρος της Ευρώπης και πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε σοβαρό κράτος, που διαθέτει δομές,  στρατηγική και σχέδιο. Στην ελληνική πίστη και στο ελληνικό DNA υπάρχει ισχυρό το αίσθημα της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.  Παράλληλα όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη και το καταγεγραμμένο σε πρόσφατες  έρευνες αίσθημα  overdose  της ελληνικής κοινωνίας. Δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι με διαδρομή ζωής που πλήρωσαν φόρους και εισφορές και που η κρίση τους οδήγησε σε σημείο να μην μπορούν σήμερα να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού».

Αυτή ήταν η  θέση του κ. Αγοραστού στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ στην Αθήνα, όπου συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης το φλέγον θέμα των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Οι άξονες δράσης

Οι περιφερειάρχες ζητούν σχέδιο με βάση τους παρακάτω άξονες δράσης:
-Αυστηρή φύλαξη των συνόρων
-άμεσες διαδικασίες ταυτοποίησης με στελέχωση των γραφείων ασύλου
-γρήγορη επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους
-ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ. Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμικό κράτος
- Όχι νέες δομές-στρατόπεδα, γιατί σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στην λειτουργία της
-Ειδική πρόνοια για τα ασυνόδευτα παιδιά
-Αξιοποίηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων,  στα ορεινά κυρίως της χώρας, που ενδιαφέρονται  να φιλοξενήσουν πρόσφυγες
-Συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες και του Δήμους
-Παράλληλη χρηματοδοτική στήριξη από την Ε.Ε. μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας.
«Το προσφυγικό είναι μια αφορμή να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε από την Ευρώπη χρηματοδότηση και για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνικής πρόνοιας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός προσθέτοντας: «Σε κάθε περίπτωση απαιτείται σοβαρότητα, αξιοπιστία και ψυχραιμία. Και επιπλέον χρειάζεται ξεκαθάρισμα των ρόλων και των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, ώστε να ξέρουμε ποιος, πού, πώς και με ποιους πόρους, ανθρώπινους ή χρηματικούς καλείται να κάνει τί. Αλλιώς εγκυμονεί ο κίνδυνος κοινωνικού αυτοματισμού.  Πρώτα ο Έλληνας » υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός ο οποίος θα θέσει όλα τα παραπάνω  θέματα σε συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ερχόμενη εβδομάδα,  στις Βρυξέλες.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου