Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Μακροχρόνιο δάνειο από το ΤΠΔ με επιτόκιο 1% στους ΤΟΕΒ για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ

Αφού πρώτα οι εποπτευόμενοι ΤΟΕΒ τεθούν σε καθεστώς αυστηρής οικονομικής εποπτείας από την οικεία Περιφέρεια

 

 Τη χορήγηση στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) δανείου διάρκειας άνω των 20 ετών με (επιδοτούμενο) επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 1%, προτείνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη άρδευση των αγροτών-αρδευτών τους.

Υλοποιώντας σχετική απόφαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της, Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο επιστολή, την οποία κοινοποιεί στους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίτση και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στ. Αραχωβίτη καθώς και στον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκη.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Κ. Αγοραστός, η πρόταση της ΕΝΠΕ «συνίσταται στο να δοθεί η δυνατότητα στους ΤΟΕΒ - ως οργανισμών κοινής ωφέλειας- πλήρους αποπληρωμής των χρεών προς τη ΔΕΗ, μέσω μακροχρονίου  δανεισμού (διάρκειας πλέον των 20 ετών) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) με επιτόκιο (επιδοτούμενο) που δεν θα ξεπερνά το  1%.

Το δάνειο θα συνάπτεται αφού πρώτα οι εποπτευόμενοι ΤΟΕΒ τεθούν σε καθεστώς αυστηρής οικονομικής εποπτείας εξ αυτής και βεβαιωθεί η οικονομική βιωσιμότητα του χρηματοδοτικού σχεδίου από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή ή  από άλλο πρόσφορο ελεγκτικό μηχανισμό.

Με την πρότασή μας – υπογραμμίζει ο κ. Κ. Αγοραστός - εξασφαλίζεται  μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα των χρεών ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, που θα δώσει  πραγματική ανάσα  σε χιλιάδες αγρότες της χώρας, οι οποίοι ακόμη και σήμερα, λίγες μέρες πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, δεν ξέρουν αν τελικά θα καταφέρουν να έχουν σοδειά για να επιβιώσουν.

Επιπλέον, η άρση της μόνιμης ανασφάλειας κάθε χρονιά, σχετικά με το αν θα υπάρχει νερό η όχι, θα δώσει τη δυνατότητα της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων και κυρίως της σε μεγάλη έκταση αντικατάστασης των καλλιεργειών με πιο αποδοτικές οικονομικά που σταδιακά αρχίζει να συντελείται στη χώρα  με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που αυτή θα μπορούσε να επιφέρει στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Συνακόλουθα, η σχετικά σύντομη και πλήρης εξόφληση των χρεών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ Α.Ε. μέσω της δυνατότητας δανειοδότησης αυτών καθώς το συνολικό ποσό των οφειλών είναι σημαντικό, θα συμβάλει θετικά και στα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, η προστασία της οποίας  ως δημόσιο περιουσιακό στοιχείο αποτελεί κοινό στόχο».

Οι παρεμβάσεις των Περιφερειών από το Φθινόπωρο 2017

Ο κ. Κ.  Αγοραστός αναδεικνύει στην επιστολή του τις παρεμβάσεις των Περιφερειών, στο δημοσιονομικό πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, από την ανάληψη της  εποπτείας των ΤΟΕΒ το Φθινόπωρο του  2017 και μετέπειτα: «εκτενείς παρεμβάσεις με έργα προκειμένου να μειωθούν οι  ενεργειακές ανάγκες, ουσιαστική εποπτεία της λειτουργίας και των οικονομικών των ΤΟΕΒ, τοποθέτηση υπηρεσιακών διοικήσεων σε ΤΟΕΒ όπου το πρόβλημα ήταν εντονότερο, έναρξη τοποθέτησης μετρητών  παροχής  και  χρέωση νερού με το κυβικό προκειμένου να περιοριστούν οι καταναλώσεις, αύξηση των χρεώσεων προς τα μέλη ως και 100% προκειμένου τουλάχιστον να καλύπτονται τα τρέχοντα έξοδα,  πρόταση περιορισμού των ημερών άρδευσης.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις των Περιφερειών, παρόλο που θα μπορούσαν να παρέχουν ένα πλαίσιο μακροχρόνιας οικονομικής  βιωσιμότητας των ΤΟΕΒ και ισοσκελισμού των ισολογισμών τους αδυνατούν να δώσουν λύση στο σημερινό πρόβλημα εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών  προς τη ΔΕΗ», ξεκαθαρίζει και προσθέτει:

«Η κατά περίπτωση ρύθμιση των οφειλών του κάθε ΤΟΕΒ με τη ΔΕΗ ΑΕ που φαίνεται να ωριμάζει  ως τρόπος  αντιμετώπισης το τελευταίο διάστημα,  θα μπορούσε πράγματι  να αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα μόνο για εκείνους τους ΤΟΕΒ για τους οποίους προκύπτει- από ανάλυση των οικονομικών στοιχείων τους- πως  θα μπορούσαν να εξοφλήσουν τα χρέη σε τρία τέσσερα χρόνια.

 Για τους υπόλοιπους όμως  ΤΟΕΒ απαιτείται  πιο μακροχρόνια ρύθμιση, πλέον της δεκαετίας, προκειμένου βιώσιμα να μπορεί να αποπληρώνεται το χρέος. Το πλαίσιο όμως των ρυθμίσεων που μπορεί να παρέχει η ΔΕΗ, ακόμη και στην ευνοϊκότερη των περιπτώσεων, επιβαρύνεται με υψηλό επιτόκιο, πλέον  του 4%, που καθιστά ανέφικτο - μη ρεαλιστικό, το ενδεχόμενο  της  αποπληρωμής των χρεών τους».

Γιατί συσσωρεύτηκαν οι οφειλές των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ παραθέτει και τους βασικότερους λόγους συσσώρευσης των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ σταδιακά από το 2010 και μετά:

                                  

-«Το έντονο ανάγλυφο μεγάλων περιοχών της χώρας το οποίο καθιστά αρκετούς από τους ΤOEB ιδιαίτερα ενεργοβόρους προκειμένου να ανυψώσουν το νερό στους κάμπους τους οποίους  υδροδοτούν από τα σημεία υδροληψίας τους.

-Η μικρή οικονομική απόδοση των  περισσότερο διαδομένων καλλιεργειών στην περιοχής της μηδικής και του καλαμποκιού που θέτει ένα χαμηλό άνω όριο στο κόστος άρδευσης με το οποίο αυτές μπορούν να επιβαρυνθούν προκειμένου να επιτρέπουν ένα μικρό περιθώριο εισοδήματος,

-Η ολιγωρία των διοικήσεων των οργανισμών να αντιμετωπίσουν  στην αύξηση των κόστους του ρεύματος αυξάνοντας  αντίστοιχα τις σχετικές χρεώσεις προς τα μέλη τους προκειμένου να ανταποκρίνονται προς τις υποχρεώσεις τους,

-Η αδύναμη εποπτεία της λειτουργία των ΤΟΕΒ από τους Φήμους, οι οποίοι δεν διέθεταν τους κατάλληλους διοικητικούς μηχανισμούς κι επαρκή τεχνογνωσία προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο έργο και ίσως τη βούληση να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πριν γιγαντωθεί,

-Η ελαστικότητα που καλοπροαίρετα επιδείχτηκε από τη ΔΕΗ απέναντι στην είσπραξη των οφειλομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια η οποία  ωστόσο επέτρεψε στο πρόβλημα επί μακρόν να μεγεθύνεται, χωρίς να αντιμετωπίζεται.

-Η εγγενής δυναμική του  χρέους των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ το οποίο επιβαρύνει  τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος με τόκους υπερημερίας  που υπολογίζονται με επιτόκιο που υπερβαίνει το 7%, διπλασιάζοντας έτσι στην πράξη, σε κάποιες περιπτώσεις, το τρέχον ήδη δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος  της άρδευσης».

 

 

Ιστορικό Δελτίων Τύπου