Στη συμμετοχή των γυναικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη σημασία της, αναφέρθηκε η Χριστιάνα Καλογήρου

 

H Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε σήμερα στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε συνεργασία με τον Τομέα Ισότητας των Φύλων, με θέμα: «Αυτοδιοικητικές- Ευρωεκλογές: Οι γυναίκες μπροστά».

 

Στην ομιλία της η Χριστιάνα Καλογήρου σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι εκλογές του Μαΐου είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για ένα ζήτημα, που πάντα επειδή είναι διαχρονικό θα μπορούσε να έχει τον ίδιο τίτλο: «Οι γυναίκες μπροστά».

Όσο και αν το θέμα επαναλαμβάνεται, όσο και αν καμιά φορά μοιάζει να εξαντλείται ή και να κουράζει, εμείς, με όλες τις έννοιες και όλες τις εκδοχές, οφείλουμε να συζητάμε, να προβληματιζόμαστε και να λέμε δείχνοντας όσο μπορούμε τον δρόμο: «Οι γυναίκες μπροστά».

 

Η λέξη κλειδί είναι μία: Συμμετοχή. Οφείλουμε να το παραδεχθούμε. Η συμμετοχή στην πολιτική σήμερα απομακρύνεται ως επιλογή. Σε αυτό οφείλουμε να προσθέσουμε την ατμόσφαιρα επιφύλαξης, δυσπιστίας και καχυποψίας που συνοδεύει την πολιτική δράση και υπονομεύει κάθε επιθυμία προσφοράς, άρα και κάθε πιθανό σχέδιο συμμετοχής.

Η κρίση εμπιστοσύνης στους αντιπροσώπους, που σημαδεύει την εποχή μας, μας παρασύρει όλες και όλους και μας κάνει ευάλωτες στην εύκολη κριτική και στην αθεμελίωτη επίθεση.

 

Οι συνθήκες της εποχής έρχονται να πολλαπλασιάσουν αυτά τα εμπόδια, τα εμπόδια στη συμμετοχή. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τη γυναίκα σε πιο δύσκολη θέση.

Συχνά ακούω επιχειρήματα επιφύλαξης ή και άρνησης από νέες και νέους ανθρώπους για μια ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε ένα, όποιο, ψηφοδέλτιο ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Είναι μια ήττα της πολιτικής αυτό.  Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε, να μιλήσουμε, να πείσουμε, να εμπνεύσουμε.

Να μιλήσουμε για τη χαρά της συμμετοχής, την ικανοποίηση του αποτελέσματος, να μιλήσουμε για την πληρότητα που φέρνει η προσφορά στο κοινωνικό σώμα.

 

Εμείς, ως γυναίκες της πράξης, πρέπει να καλέσουμε παντού τις γυναίκες σε συμμετοχή, για να εμπλουτίσουμε αυτή την πράξη. 

 

Υπάρχει στον δημόσιο χώρο μια χαλαρή σχέση με το αποτέλεσμα. Μια απόσταση από τις απαιτήσεις του. Κι όμως δεν υπάρχει άλλο κριτήριο, δεν υπάρχει άλλο μέτρο. Μόνο το αποτέλεσμα. Μόνο το αποτέλεσμα ,όταν δεν θεωρείται ανέφικτο και η δράση μάταιη και η συμμετοχή μάταιη, μπορεί να αποτελέσει και αυτό κίνητρο συμμετοχής.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μια καταγραφή ενός υλοποιημένου έργου. Δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι, είναι ένα αγαθό στη διάθεση των ανθρώπων. Στη δυνατότητα των πολιτών, στη διάθεση του κοινωνικού συνόλου. Και αυτό σε διάρκεια και αυτό στον μακρύ χρόνο.

 

Ποιος δείχνει τον δρόμο; Εμείς, αντιπροσωπεύοντας την τοπική εξουσία, με τα υπέρ και τα κατά οφείλουμε να δείχνουμε τον δρόμο.

Θα μπορούσαμε, συνεπώς, να καλλιεργήσουμε, να διαμορφώσουμε και να χτίσουμε ένα υπόδειγμα: Το περιφερειακό υπόδειγμα. Το υπόδειγμα της ελληνικής Περιφέρειας. Που μια λέξη θα πάλλεται στην καρδία του. Αποτέλεσμα».

 

Κλείνοντας την ομιλία της η Περιφερειάρχης υπογράμμισε:

«Ζούμε μια μετάβαση. Είμαστε στην καμπή. Πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Τη μάχη της συμμετοχής. Να καλύψουμε το δημοκρατικό αυτό έλλειμμα. Και να εμπλουτίσουμε την πολιτική μας κουλτούρα.

Στην εποχή της κρίσης, σε κάθε εποχή κρίσης θα πρόσθετα, η αποχή, η απόσυρση, η άρνηση συμμετοχής είναι ο πρώτος πειρασμός. Αν κερδίσει χάνουμε. Χάνουμε πολύ. Χάνουμε πολλά.

 

Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές. Οι εκλογές είναι πάντα μια νέα αφετηρία. Και πιστεύω ότι αν προσπαθήσουμε όλοι στο μέτωπο της συμμετοχής, θα πείσουμε τις γυναίκες να μπουν σε αυτή τη μάχη. Ως άτομα κερδίζουμε όταν μέσα από τον ρόλο μας και με τη γυναικεία σφραγίδα επάνω του, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μόνο έτσι κερδίζουμε, κερδίζουμε και αυτοβελτιωνόμαστε  ως άτομα και ως κοινότητα ανθρώπων».

 

 

Ιστορικό Δελτίων Τύπου