Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της ΕΝΠΕ, κ. Αγοραστέ, 
Αγαπητή κ. Βρύνα και φίλες της Επιτροπής Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι ευρωβουλευτές
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την ιδιαίτερη τιμή που μου κάνατε να απευθύνω χαιρετισμό στις εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αιρετών Γυναικών. Είναι μεγάλη μου η χαρά να μιλώ ως Υφυπουργός αρμόδια του κρατικού τομέα για την Ισότητα των Φίλων, σ’ αυτή την διοργάνωση της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων, την οποία ολόθερμα υποστηρίζω, διότι έχω την τιμή να διατελώ και περιφερειακή σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αυτή η συνάντηση γίνεται σε μία κορύφωση της πολιτικής δραστηριότητας για όλους τους αιρετούς και τις αιρετές, αλλά επιτρέψτε μου να πω, ότι η πολιτική πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης δημιούργησε θετικές συνθήκες, ώστε οι αιρετές από όλα τα κόμματα να βρίσκονται σε μία ιστορική στιγμή. Η δική μας γενιά αιρετών γυναικών, ειδικά εκείνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού επωμιζόσαστε το ιστορικό καθήκον για το γυναικείο κίνημα, αμέσως μετά τις προσεχείς εκλογές του Μαΐου, να στελεχώσετε τις νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας Φύλων. Επιτροπές που θα έχουν πολιτικά καθήκοντα, αρμοδιότητες και «εργαλεία» να κάνουν πολιτική.

Όπως ήδη γνωρίζετε, το νέο Νομοσχέδιο για την Ισότητα των Φύλων, το πρώτο εξειδικευμένο που κατατίθεται μετά από δεκαετίες, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις διαδικασίες της Βουλής για να γίνει Νόμος, προβλέπει την λειτουργία αυτών των επιτροπών, σε νέα, ουσιαστική βάση. Όχι όπως παλαιότερα, που υπήρχε μεν η δυνατότητα να συσταθούν, αλλά που έφθιναν δε λόγω έλλειψης αντικειμένου, επικάλυψης αρμοδιοτήτων, αλλά και όταν δεν υπήρχαν πια ευρωπαϊκά προγράμματα.

Όμως κακά τα ψέματα: έφθιναν εκεί, όπου το μήνυμα για την ανάγκη πολιτικών ισότητας από τους βαθμούς της διοίκησης που έχουν εγγύτητα προς τις γυναίκες της τοπικής κοινωνίας, δεν είχε εμπεδωθεί, όπως χρειάζεται, είτε από κάποιους δημάρχους, είτε από κάποιους περιφερειάρχες.

Ωστόσο, αγαπητές φίλες, αλλά και αγαπητοί φίλοι που σέβεστε τις γυναίκες και τα δικαιώματα τους, η υπόθεση του να περάσει στην καθημερινότητα της πολιτικής των Δήμων και των Περιφερειών η πολιτική για την Ισότητα και την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων είναι μία υπόθεση που για να την συνειδητοποιήσει το σύνολο της κοινωνίας, πρέπει να την πάρουμε - στην αρχή τουλάχιστον -  και για ικανό διάστημα επάνω μας, εμείς οι ίδιες οι γυναίκες και περισσότερο από όλες οι αιρετές.

Ειδικά, όσες θα θέσουν υποψηφιότητα στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα είναι ιστορικό τους καθήκον να αποδείξουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν το ίδιο αποτελεσματικά τα καθήκοντα των εκπροσώπων των συμπολιτών τους που τις ψήφισαν, αλλά θα πρέπει να φέρουν εις πέρας και την ύψιστη αποστολή, εκ μέρους όλων των γυναικών, εκείνων που πέρασαν, των τωρινών και εκείνων που μελλοντικά θα έρθουν, να εφαρμόζονται οι πολιτικές ισότητας καθημερινά στην πόλη τους. Όπως καθημερινά ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί, όπως καθημερινά μαζεύονται τα σκουπίδια και όπως ανάβει το κάθε βράδυ ο δημοτικός φωτισμός, έτσι καθημερινά πρέπει να φροντίζουμε όλα τα κορίτσια, οι γυναίκες και οι γιαγιάδες στην κάθε πόλη, να έχουν τις ίδιες ακριβώς ευκαιρίες και προοπτικές. Για αθλητισμό, ψυχαγωγία, μητρότητα, εργασία, προστασία, παρέα και βοήθεια.

  Όμως τις πολιτικές ισότητας, για να μπορούμε να τις παλέψουμε μέσα στην κοινωνία, μέσα στις πόλεις, πρέπει πρώτα να τις έχουμε εφαρμόσει στα του «οίκου» μας. Στο εσωτερικό των δήμων και των περιφερειών. Ζητάμε να αναλάβουν οι γυναίκες αιρετές την εφαρμογή του νέου νόμου για την Ισότητα των Φύλων μετά τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως πρέπει να φροντίσουμε ώστε να έχουμε αρκετές και καλές υποψηφιότητες και αυτές να ψηφισθούν από την κοινωνία. Γι’ αυτόν τον σκοπό το Υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί το προσεχές διάστημα για να προβάλει την ανάγκη συμμετοχής γυναικών στις εκλογές, αλλά και την ανάγκη οι γυναίκες υποψήφιες, να ψηφισθούν ως ισότιμες με τους άνδρες. Την ίδια ακριβώς καμπάνια, καλώ από αυτό το βήμα να κάνουν και όλοι οι επικεφαλής Δήμων και Περιφερειών, πανελλαδικά.

Όμως, εκείνο που περιμένω περισσότερο, είναι οι νέες διοικήσεις που θα αναδειχθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, να φροντίσουν σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, ώστε η συμμετοχή των γυναικών με την πολιτική στην Ελλάδα, να γίνει το ίδιο θελκτική, όσο είναι σε άλλες κοινωνίες του κόσμου. Κυρίως η εργαζόμενη μητέρα, αλλά και κάθε μητέρα που μετέχει σε συνεδριάσεις δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων, θα πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα, την ώρα της συνεδρίασης, το παιδί της είτε να απασχολείται, είτε να διαβάζει, είτε, αν είναι βρέφος, να έχει την κατάλληλη φροντίδα και φύλαξη. Και όλα αυτά να γίνονται δίπλα στον χώρο της συνεδρίασης για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που έχουν εκείνη την ώρα την ευθύνη για τα παιδιά τους. Είναι καθήκον μας μία τέτοια αυτονόητη μέριμνα, ήρθε η ώρα να την κάνουμε πράξη.
Η πολιτική υπάρχει για να βοηθήσει την εξέλιξη της ζωής.
Η ανάμειξη με την πολιτική, δεν μπορεί να σταματά ή να καθυστερεί την εξέλιξη της ζωής του πολιτικού.   

Η αυτοδιοίκηση και το Κράτος, μετά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, στα οποία όλοι ταλαιπωρηθήκαμε, έχουν την ευκαιρία να πάνε μπροστά την χώρα. 
Προσωπικά, με το Νομοσχέδιο για την Ισότητα των Φύλων στο χέρι, συνάντησα τις εκπροσώπους για την πολιτική των φύλων όλων των δημοκρατικών κομμάτων. Επισκέπτομαι κάθε γυναικεία οργάνωση που ξέρω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πιστεύω ότι αυτές τις ημέρες στην Βουλή, όλα τα δημοκρατικά κόμματα θα στηρίξουν με τις ψήφους τους το Νόμο για την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Η κοινωνία θα πρέπει να πάρει ένα σαφές μήνυμα για την συναίνεση επάνω σε μία θεμελιακή αξία, ειδικά της ελληνικής οικογένειας, όπως είναι ο σεβασμός για τον ρόλο της γυναίκας.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε κάθε μία από τις αιρετές, από όλα τα δημοκρατικά κόμματα, καλή επιτυχία στις εκλογικές μάχες που θα δώσουν στα ψηφοδέλτια ανά την Ελλάδα και ασφαλώς, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.           

Ιστορικό Δελτίων Τύπου