Κ. Αγοραστός σε ευρωπαϊκό συνέδριο στις Βρυξέλλες: «Εργαλείο για περισσότερες επενδύσεις στις κοινωνικές
υποδομές το πρόγραμμα InvestEU»
«Κάθε χρόνο για την επόμενη 10ετία χρειάζονται επενδύσεις 150 δις ευρώ στις κοινωνικές υποδομές στην ΕΕ. Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας ιδίως για χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση»
«Συγκολλητική ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος η κοινωνική πολιτική μαζί με την πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική»
«Ναι» στη συνεργασία Αυτοδιοίκησης με κοινωνικούς φορείς στον τομέα των κοινωνικών επενδύσεων»: «Είτε θα βρούμε τον δρόμο είτε θα ανοίξουμε καινούργιο»
«Όσο μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας έχει η Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος, τόσο βαθύτερο το κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμά της»
«Κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία χρειάζονται επενδύσεις συνολικού ύψους 150 δις ευρώ στις κοινωνικές υποδομές στα κράτη- μέλη της ΕΕ. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εκτός από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, που είναι επιβεβλημένο να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για τις κοινωνικές υποδομές, μπορεί να διαδραματίσει νευραλγικής σημασίας ρόλο και το επενδυτικό πρόγραμμα InvestEU».
Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Εισηγητής (Rapporteur) της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ για το InvestEU κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στις Βρυξέλλες σε ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα: «Επενδύσεις στις Κοινωνικές Υποδομές: από τις καινοτόμες ιδέες σε τοπικό επίπεδο στις χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος InvestEU».
«Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η χρηματοδότηση για τις κοινωνικές υποδομές έχει μειωθεί δραστικά λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ μετά την κρίση. Αυτό πρέπει να αλλάξει», προέτρεψε και ανέδειξε το γεγονός ότι στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ, που ξεκινά το 2021, προβλέπεται ξεχωριστό σκέλος πολιτικής για τις κοινωνικές επενδύσεις και τις δεξιότητες.
«Είναι η πρώτη φορά που προβλέπεται ένας τέτοιος πυλώνας χρηματοδότησης, ανοίγει μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας ιδίως για χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε αρκεί να κινηθούμε με σχέδιο, συνεργασία, ταχύτητα, ευρηματικότητα και ευελιξία», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι το συνολικό ύψος του προγράμματος μπορεί να ανέλθει στο 1 τρις ευρώ.
Συγκολλητική ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος η κοινωνική πολιτική μαζί με την πολιτική Συνοχής και την ΚΑΠ
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας χαρακτήρισε την κοινωνική πολιτική μαζί με την πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική ως «τη συγκολλητική ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος δεν πρέπει να το προσεγγίζουμε ως απολίθωμα του παρελθόντος αλλά ως κεντρική πολιτική επιλογή για το μέλλον, ως βασικό εργαλείο για να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ένα καλύτερο μέλλον με ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη», είπε με έμφαση.
«Ναι» στη συνεργασία Αυτοδιοίκησης με κοινωνικούς φορείς: «Είτε θα βρούμε τον δρόμο είτε θα ανοίξουμε καινούργιο»
Απαντώντας σε ερωτήσεις συνέδρων, ο κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας Αυτοδιοίκησης με τους κοινωνικούς φορείς για τη δρομολόγηση και υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα των κοινωνικών υποδομών. Χρησιμοποίησε μάλιστα χαρακτηριστικά τη φράση του στρατηγού των Καρχηδονίων Αννίβα, ο οποίος όταν ερωτήθηκε πως σχεδιάζει να διαβούν τα στρατεύματά του τις Άλπεις κινούμενα προς τη Ρώμη, απάντησε: «Είτε θα βρούμε τον δρόμο είτε θα ανοίξουμε καινούργιο».
Όσο μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας έχει η Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος, τόσο βαθύτερο το κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμά της
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι «η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στις χώρες που βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό περιορισμό του κεντρικού κράτους. Η χώρα μου, η Ελλάδα, είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα, αλλά όχι το μοναδικό», σημείωσε και πρόσθεσε:
Στην Ελλάδα τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν έχουν τη δυνατότητα να νομοθετούν για θέματα της αρμοδιότητάς τυ, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένες, ενώ όταν το κεντρικό κράτος εκχωρεί αρμοδιότητες, δεν τις συνοδεύει με τους ανάλογους πόρους. Υπολογίστε ότι επί του συνόλου των δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα, μόνο το 18% προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση, ενώ, για παράδειγμα, στο Βέλγιο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 92%.
Παρ’ όλα αυτά στις Περιφέρειες στηρίξαμε την κοινωνία στα χρόνια της κρίσης, προχωρήσαμε παραγωγικές επενδύσεις και ολοκληρώσαμε χιλιάδες έργα συντελώντας στο να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονες υποδομές και επιλύοντας προβλήματα δεκαετιών. Ταυτόχρονα, μαζί με την κοινωνία προγραμματίζουμε και ωριμάζουμε έργα και πρωτοβουλίες για την επόμενη προγραμματική περίοδο ώστε η Ελλάδα να σταθεί δυνατά στα πόδια της. Συνεπώς, είναι αποδεδειγμένο ότι όσο μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας έχει η Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος, τόσο βαθύτερο θα είναι το κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμά της», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ποιες δράσεις και έργα χρηματοδοτεί το InvestEU
Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός εξήγησε ότι το σκέλος πολιτικής κοινωνικών επενδύσεων και δεξιοτήτων του InvestEU περιλαμβάνει τη μικροχρηματοδότηση και τη χρηματοδότηση κοινωνικών επιχειρήσεων και της κοινωνικής οικονομίας· δεξιότητες, εκπαίδευση, κατάρτιση και συναφείς υπηρεσίες· κοινωνικές υποδομές (συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής και φοιτητικής στέγασης)· κοινωνική καινοτομία· την υγεία και τη μακροχρόνια περίθαλψη, ένταξη και προσβασιμότητα· πολιτιστικές δραστηριότητες με κοινωνικό σκοπό· ενσωμάτωση ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων υπηκόων τρίτων χωρών.
*Το συνέδριο διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση Παροχής Υπηρεσιών σε Άτομα με Αναπηρία (EASPD), η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Δημόσιας, Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Κατοικίας (Housing Europe), η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για τη Βελτίωση της Υγείας, της Ισότητας και της Ποιότητας Ζωής (EuroHealthNet), η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των Εθνικών Οργανισμών που ασχολούνται με τους Άστεγους (FEANTSA), η Πλατφόρμα Οργανώσεων Ηλικιωμένων και ΜΚΟ που ασχολούνται με Ηλικιωμένους Age Platform-Europe και η Πλατφόρμα για τη Δία Βίου Εκπαίδευση (Lifelong Learning Platform), στην οποία μετέχουν 43 Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση και τη νεολαία.