Κ. Αγοραστός στην έναρξη του κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ:
«Η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνει ερήμην της Αυτοδιοίκησης και πολύ περισσότερο ενάντια στην Αυτοδιοίκηση»
Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αντίθετο στην απλή αναλογική – «Συναίνεση με το στανιό δεν γίνεται, η απλή αναλογική στους ΟΤΑ θα οδηγήσει σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία»
«Η αλλαγή μόνο του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι ούτε μεταρρύθμιση και πολύ περισσότερο δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η ελληνική κοινωνία και η χώρα».
«Επιβεβλημένη η τολμηρή και βιώσιμη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διακυβέρνησης με ενίσχυση του πολιτικού ρόλου της»
«Έκλεισε ο κύκλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως την ξέραμε. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε θαρραλέα στην Περιφερειακή και Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στην πρώτη ημέρα του πρώτου κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο στην Αθήνα.
Ο κ. Κ. Αγοραστός παρουσίασε την πρόταση της ΕΝΠΕ για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση επισημαίνοντας ότι απαιτείται «η ριζική, τολμηρή αλλά και βιώσιμη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, η ενίσχυση του πολιτικού ρόλου της καθώς και να αποκτήσει την κανονιστική αυτονομία, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετεί η ίδια, στα θέματα ευθύνης της».
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, ο κ. Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε στο συνέδριο την κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ στην τελευταία του συνεδρίαση με την οποία αντιτίθεται στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» στους ΟΤΑ και σχολιάζοντας πως «συναίνεση με το στανιό δεν γίνεται». Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκρινε αναγκαίο να γίνει διάλογος τουλάχιστον δύο μηνών από την ημερομηνία που θα παρουσιαστεί το «νομοσχέδιο – φάντασμα», όπως το χαρακτήρισε.
Διάλογος με προειλημμένες αποφάσεις, ιδεοληπτικές εμμονές και συμπλεγματικές λογικές, δεν είναι διάλογος…
«Όσο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών κρατούν «κλειστά» τα «χαρτιά» τους για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση ούτε έχει γίνει διάλογος ούτε νοείται ως διάλογος. Μπορείτε να «βαφτίζετε» το κρέας ψάρι, αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει», κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών.
Ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε το κυοφορούμενο νομοσχέδιο – «φάντασμα» και τόνισε ότι «το χρονικό διάστημα του διαλόγου πρέπει να είναι ανάλογο της σοβαρότητας, του εύρους και του βάθους της μεταρρύθμισης. Τουλάχιστον δύο μήνες – αν όχι και παραπάνω», είπε.
Επισήμανε ακόμη πως «διάλογος με προειλημμένες αποφάσεις, ιδεοληπτικές εμμονές και συμπλεγματικές λογικές, δεν είναι διάλογος…»
Συναίνεση με το στανιό δεν γίνεται
Σχολιάζοντας όσα ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Π. Σκουρλέτης για το κυοφορούμενο νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ προέβη στην εκτίμηση ότι αυτό «αφορά αποκλειστικά το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση» και σημείωσε: «Αυτό δεν είναι ούτε μεταρρύθμιση και πολύ περισσότερο δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η ελληνική κοινωνία και η χώρα».
Ο κ. Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε στο συνέδριο την κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κατά της υιοθέτησης της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στους ΟΤΑ κάνοντας τις εξής επισημάνσεις:
-«Δε νοείται επιβεβλημένη συναίνεση, δεν γίνεται συναίνεση με το στανιό. Υπάρχει εγγενής αντίφαση στη συλλογιστική που αναπτύσσει το Υπουργείο. Άλλωστε και σήμερα υπάρχει συναίνεση και συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση.
- Η διατήρηση του Β΄ γύρου ακυρώνει πλήρως το σκεπτικό της κυβέρνησης καθώς στην ουσία πρόκειται για απλή αναλογική στον Α’ Γύρο και ενισχυμένη αναλογική στον Β’ Γύρο.
-Οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση παρουσιάζουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Δεν αφορούν την ανάδειξη κοινοβουλίου, αλλά θεσμικών Οργάνων που ασκούν διοίκηση. Στη Βουλή, όταν δεν επιτυγχάνεται πλειοψηφία, υπάρχει η δυνατότητα της πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό δεν ισχύει. Συνεπώς, θα οδηγήσει σε εγκλωβισμένη ακυβερνησία.
-Η απλή αναλογική αρέσει σε όλους. Στα λόγια. Ως άκουσμα, ως ταμπέλα. Τι γίνεται όμως την επόμενη μέρα; Όταν καλείσαι να προσφέρεις στο συνάνθρωπό σου πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, για να προχωρήσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας;
-Ας αναλογιστούμε συνεπώς όλοι μας αν υπάρχει σήμερα το κατάλληλο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στους ΟΤΑ. Ας αναλογιστούμε τις προκλήσεις των καιρών, ιδίως στα εθνικά θέματα. Ας αναλογιστούμε ότι με την απλή αναλογική η εξάρτηση από κυκλώματα παρανομίας και οι ολιγάρχες θα μπορούν με ελάχιστες χορηγίες να δημιουργούν και να ελέγχουν εύθραυστες ισορροπίες».
Μ’ αυτό το δουλοκτητικό κράτος, η Ελλάδα δεν πάει πουθενά
«Ας βάλουμε λοιπόν το άλογο μπροστά από το κάρο. Η μεταρρύθμιση στο κράτος πρέπει να προηγηθεί. Και η κύρια οδός μεταρρύθμισης του κεντρικού κράτους είναι η αποκέντρωση», προέτρεψε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και ξεκαθάρισε: «μ’ αυτό το κράτος, η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει πουθενά. Είναι ένα κράτος δουλοκτητικό. Ένα κράτος που εκεί που απαγορεύει, εκεί και επιτρέπει. Εκεί που τιμωρεί, εκεί και αθωώνει. Εκεί που σου λέει πήγαινε γρήγορα, εκεί και ορθώνει εμπόδια. Αυτό το κράτος πρέπει να αλλάξει. Ο πλανήτης τρέχει με διαστημικές ταχύτητες και η χώρα μας δυστυχώς μοιάζει να κινείται με τον αραμπά».
Ο «Καλλικράτης» είχε δυναμική αλλά πλέον έχει ξεπεραστεί από τις σύγχρονες ανάγκες
«Ο «Καλλικράτης» είχε δυναμική αλλά έχει πλέον ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και τις σύγχρονες ανάγκες σε πολλές βασικές επιλογές», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός προσθέτοντας: «Ο Καλλικράτης ήταν ένα μεγάλο θετικό βήμα για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά άτολμο στην εφαρμογή του».
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ παρουσίασε την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση αναφέροντας ότι περιλαμβάνει τις εξής βασικές μεταρρυθμίσεις:
- «Αναδόμηση του πλαισίου εποπτείας της Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Θέλουμε τον έλεγχο, αλλά γρήγορο, αποτελεσματικό και σοβαρό, όχι αποσπασματικό.
-Θεσμική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, με υποκατάσταση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, βασιζόμενη σε καλές πρακτικές άλλων χωρών.
-Ριζική, ριζοσπαστική, τολμηρή, αλλά και βιώσιμη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Ενίσχυση του πολιτικού ρόλου της Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση αποκτά κανονιστική αυτονομία, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετεί η ίδια για τα της ευθύνης της και αναδιοργανώνεται εσωτερικά και αποκεντρώνει τις ευθύνες και τους ρόλους.
-Απόκτηση σταθερών και δυναμικών πηγών ιδίων εσόδων που μπορούν να λειτουργήσουν και στις συνθήκες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Κάνοντας πράξη τη συνταγματική απαίτηση για ουσιαστική οικονομική αυτοτέλεια, η οποία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό και τη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Ξεκαθαρίζω ότι ποτέ εμείς δεν ζητήσαμε να βάλουμε φόρους. Ζητήσαμε να υπάρχει στη σημερινή εποχή, εποχή που όλα γίνονται ηλεκτρονικά, ένα τέτοιο σύστημα ώστε αυτά που δικαιούται να πάρει η κάθε Περιφέρεια, ο κάθε Δήμος, να έρχονται αυτοματοποιημένα μέσω ενός αλγορίθμου. Γιατί να χρειάζονται τόσες υπογραφές και τόσα ταξίδια αιρετών στην Αθήνα;
-Η αναπτυξιακή προοπτική που καλείται να συνοικοδομήσει και να υπηρετήσει προς όφελος της περιφερειακής οικονομίας και των πολιτών, στηριζόμενη σε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και υποστηριζόμενη από εξειδικευμένο προσωπικό».
Η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνει ερήμην της Αυτοδιοίκησης και πολύ περισσότερο ενάντια στην Αυτοδιοίκηση
«Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει κάνω μόνο κάτι καινούργιο. Μεταρρύθμιση σημαίνει κάνω κάτι πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο, πιο λειτουργικό και πιο γρήγορο», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και εξέπεμψε το εξής μήνυμα: «Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση δεν σημαίνει μεταρρύθμιση που αφορά τους Αυτοδιοικητικούς και τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση σημαίνει μεταρρύθμιση που θα αφορά την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Αφορά το παρόν και το μέλλον κάθε οικογένειας. Αφορά πρωτίστως και κυρίως τα παιδιά μας και τις νέες γενιές. Για αυτό παραφράζοντας τον Μπίσμαρκ, η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνει ερήμην της Αυτοδιοίκησης και πολύ περισσότερο ενάντια στην Αυτοδιοίκηση».
Γ. Πατούλης: «Μεταρρύθμιση κι όχι απορρύθμιση»
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση πως για την Αυτοδιοίκηση είναι κόκκινη γραμμή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και πως δεν θα δεχθεί την εφαρμογή της απλής αναλογικής «που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους» έστειλε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης.
«Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση κι όχι απορρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει άμεσα το νομοσχέδιο στην Αυτοδιοίκηση αλλά και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, πριν την κατάθεση του στη βουλή.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς επικεφαλής και εκπρόσωποι κομμάτων. Ειδικότερα τοποθετήθηκαν ο Επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης Επικεφαλής Ποταμιού, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, η Βουλευτής -Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ κα Μαρία Θελερίτη, ο Βουλευτής – Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκης Βορίδης, ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο Βουλευτής – Εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, ο Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Γιάννης Μοίρας και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα.
Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΕΝΠΕ enpe.gr μέσω live streaming. Επιπλέον, ομιλίες, παρουσιάσεις, καθώς και ενημερωτικό - φωτογραφικό υλικό από το συνέδριο, αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΕΝΠΕ enpe.gr.