Κ. Αγοραστός στο Κιλελέρ: «Η ελληνική παραγωγή κινδυνεύει από τον αθέμιτο ανταγωνισμό»
«Χρειάζεται όλοι μαζί να δώσουμε αγώνα για να προστατεύσουμε τα ποιοτικά προϊόντα μας με αιχμή τη φέτα, αυτό το εμβληματικό προϊόν της ελληνικής παραγωγής, αλλά και για να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές»
«Η ελληνική γεωργία χρειάζεται μικρό επιτελικό υπουργείο και πανίσχυρες Περιφέρειες, οι οποίες με τους κατάλληλους πόρους, προσωπικό κι αρμοδιότητες, να αναλάβουν το σύνολο των θεμάτων που αφορούν αγρότες και κτηνοτρόφους»
«Η ελληνική γεωργία χρειάζεται σήμερα ένα μικρό, επιτελικό υπουργείο και πανίσχυρες Περιφέρειες, οι οποίες, ως ο κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρικός και αγροτοκεντρικός θεσμός, με τους κατάλληλους πόρους, προσωπικό κι αρμοδιότητες, να αναλάβουν το σύνολο των θεμάτων που αφορούν αγρότες και κτηνοτρόφους».
Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στην εκδήλωση για την 108η επέτειο από την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ.
Ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε «μύθο» ότι «οι Έλληνες παραγωγοί δεν είναι παραγωγικοί ή φοβούνται τον ανταγωνισμό. Τον αθέμιτο ανταγωνισμό μάχονται. Απ’ αυτόν κινδυνεύει η ελληνική παραγωγή σήμερα», είπε με έμφαση και διερωτήθη:
«Πώς να είναι ανταγωνιστικοί οι Έλληνες παραγωγοί με τις αθρόες ελληνοποιήσεις;
Πώς να είναι ανταγωνιστικοί με τη νοθεία και τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές;
Πως να είναι ανταγωνιστικοί μ’ αυτό το τεράστιο κόστος παραγωγής που καλούνται να αντιμετωπίσουν;
Πώς να είναι ανταγωνιστικοί με τη χρηματοπιστωτική ασφυξία που φθάνει Απρίλιος και πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν ακόμη να εξοφλήσουν τα εφόδια της περασμένης χρονιάς και δεν έχουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση;
Πώς να είναι ανταγωνιστικοί με τους υπέρογκους φορολογικούς συντελεστές και τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές που το ίδιο το ελληνικό κεντρικό κράτος επιβάλλει;
Πώς να είναι ανταγωνιστικοί μ’ αυτήν την απίστευτη γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους; Όταν δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις; Όταν δεν ξέρουν πότε θα προκηρυχθούν τα προγράμματα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΠΑΑ 2014-20 που φθάσαμε στο μέσο του 2018 κι ακόμη τα περισσότερα μέτρα και δράσεις είναι στα συρτάρια…
Αυτά είναι τα Κιλελέρ της εποχής μας», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: «Δεν υπαινίσσομαι ότι έχουν το ίδιο συμβολικό φορτίο. Και σήμερα, όμως, αγώνα επιβίωσης καλούνται να δώσουν οι παραγωγοί μας.
Όπως αγώνας επιβίωσης είναι αυτός που χρειάζεται όλοι μαζί να δώσουμε
-για να προστατεύσουμε τα ποιοτικά προϊόντα μας με αιχμή τη φέτα, αυτό το εμβληματικό προϊόν της ελληνικής κτηνοτροφίας
-αλλά και για να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές.
Διότι δεν αρκεί να ξέρουμε εμείς ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι τα ποιοτικότερα και τα νοστιμότερα του κόσμου. Αυτό πρέπει να το προβάλλουμε παντού, από τη μία ως την άλλη άκρη του πλανήτη, για να βρουν τα προϊόντα μας τη θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια αγορά».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών επισήμανε ακόμη πως «οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι χόρτασαν από σωτήρες… σωτηρία χρειάζονται. Οι παραγωγοί – συνέχισε - καλούνται να δώσουν τις δικές τους μάχες, τα δικά τους Κιλελέρ…
Κι εναπόκειται σε μας, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην κυβέρνηση, τα κόμματα, τους βουλευτές, το σύνολο της κοινωνίας να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής. Να είμαστε σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό τους. Πως όμως; Με έργα και πράξεις, όχι παχιά αλλά κούφια λόγια. Καθημερινά, στο χωράφι, στη στάνη κι όχι στις τελετές κι όταν πλησιάζουν οι εκλογές…», σημείωσε με νόημα.