«Κυρία Πρόεδρε της Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Βούλτεψη σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση στη σημερινή συνεδρίαση.

 

Ένα από τα σημαντικά θέματα που ανέδειξε ο κορωνοϊός παγκόσμια ήταν η ενδοοικογενειακή βία.

Βέβαια οι γυναίκες-ηρωίδες αυτής της κρίσης είναι οι εργαζόμενες στην πρώτη γραμμή. Ιατροί και νοσηλεύτριες, κοινωνικοί λειτουργοί, οι εργαζόμενες στα σώματα ασφαλείας, στα καταστήματα τροφίμων, στα φαρμακεία, σε κάθε ανοικτή δημόσια υπηρεσία και επιχείρηση. Όλες εκείνες οι γυναίκες που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν καθημερινά έναν δύσκολο αγώνα επιβίωσης, διαβίωσης και προσφοράς, μέσα σε πρωτόγνωρες αντιξοότητες.

 

Όμως η σκέψη μας είναι και στις πιο ευάλωτες γυναίκες και στα παιδιά, που μέσα στις ακραίες συνθήκες παρατεταμένης καραντίνας  και εγκλεισμού στο σπίτι βίωσαν σιωπηλά τη βία πίσω από «κλειστές» πόρτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν τόσο κατακόρυφη και ανησυχητική η αύξηση των περιστατικών από τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες της καραντίνας, που ο Γενικός Γραμματέας του  ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκοντέρε απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις κυβερνήσεις να εντάξουν την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών στα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης του CΟVID-19.

Πρέπει να αναφέρω ότι έγκαιρα η Γεν. Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων μαζί με την Πρόεδρο του ΚΕΘΙ πήραν μέτρα για τα περιστατικά βίας την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού λόγω του covid-19. Έτσι είδαμε γραμμές βοήθειας όπως η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900  αλλά και συνεχείς αναφορές σε ειδησεογραφικά site, για υπηρεσίες βοήθειας.

Η καμπάνια που έπαιζε τα βράδια στις τηλεοράσεις, κατά την περίοδο των απαγορευτικών μέτρων, προέτρεπε τις γυναίκες και τα παιδιά να μην ανέχονται την κακοποίηση.

Όλη αυτή η κινητοποίηση είχε θετικά αποτελέσματα καθώς από τα στοιχεία που έδωσε η Γεν. Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων προκύπτει ότι επτά στα δέκα περιστατικά βίας καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα και τρία στα δέκα καταγγέλθηκαν από τρίτα πρόσωπα, όπως γονείς, παιδιά, αδέρφια, γείτονες και φίλοι. Αυτό δείχνει ότι η  καμπάνια που έπαιζε στις τηλεοράσεις, θα  πρέπει να συνεχιστεί  με κάποιο άλλο spot  και  μετά τα απαγορευτικά μέτρα.

 «Το Ξύλο ΔΕΝ βγήκε από τον Παράδεισο» σήμερα παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουμε ότι είμαστε ευαίσθητοι σε ανθρώπινα δικαιώματα και φαινόμενα βίας, αυτά δεν περιορίζονται και μάλιστα τα είδαμε να αυξάνονται την περίοδο της καραντίνας.

Σχετικά με την ερμηνεία αυτού του φαινομένου, έχει διαπιστωθεί ότι σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως αυτής του εγκλεισμού λόγω κορωνοιού, τα αυξημένα συναισθήματα άγχους και ανησυχίας, δεν μετακινούνται σε εκτονωτικές δράσεις, αλλά επιβαρύνουν περαιτέρω το άτομο που έχει από πριν την κρίση, θέματα επιθετικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Η συσσώρευση της έντασης, εκδηλώνεται με επιθετική συμπεριφορά στο οικείο περιβάλλον. Επίσης είναι χρήσιμο να αναφερθεί, ότι ο τρόπος που ο καθένας μας έχει μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις κρίσεων, επηρεάζει την συμπεριφορά μας σε αντίστοιχα περιστατικά.

Συμπέρασμα  «Ο εγκλεισμός πολλαπλασιάζει και διογκώνει τα προβλήματα σε κάθε σπίτι», για αυτό είναι σημαντικό, αυτές τις ώρες, να είμαστε παρόντες σε κάθε σπίτι που μας έχει ανάγκη. Δίπλα σε κάθε οικογένεια που δοκιμάζεται.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Γραφείο Ισότητας των Φύλων δηλώνει παρών σε κάθε ενέργεια  και πρωτοβουλία της Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

 

 

 

 

Ιστορικό Δελτίων Τύπου Τομέα Ισότητας