Άρθρο της Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων ΕΝΠΕ για την Ημέρα της Μητέρας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ.Η Ημέρα της Μητέρας έχει ρίζες ιστορικές, αγωνιστικές. Η πρώτη φορά που τιμήθηκε ήταν αφιερωμένη στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και στην προσπάθεια μείωσης της βρεφικής θνησιμότητας με την καταπολέμηση των ασθενειών και τον περιορισμό της μόλυνσης του γάλακτος.

Αυτό που όμως ξεκίνησε σαν επιτυχία της εμπνεύστριας αυτής της ιδέας Anna Jarvis, για την οποία ήταν η μέρα που περνούσες χρόνο με τη μητέρα σου και την ευχαριστούσες για όσα έκανε, σύντομα πήρε μια άλλη μορφή, πιο εμπορική. Σήμερα, θεωρείται μια γιορτή του καταναλωτισμού, καθώς κάρτες, λουλούδια, δώρα έχουν την τιμητική τους.

Πέρα από αυτό, όμως, οφείλουμε να αναλογιστούμε τον καθοριστικό ρόλο των μητέρων στην οικογένεια και κατ' επέκταση στην κοινωνία. Φέρνουν στον κόσμο μια νέα ζωή, διαιωνίζουν τη ζωή, μοχθούν καθημερινά για αυτή τη ζωή, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα υλικά εφόδια, με μοναδικό ανεξάντλητο απόθεμα την ανιδιοτελή αγάπη. Οι δυσκολίες σήμερα είναι πολλές, αν λάβουμε υπόψη τη γενικότερη κατάσταση, καθώς οι γυναίκες δυσκολεύονται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας εάν έχουν παιδιά ή βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης.

Γι' αυτό, η εναρμόνιση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή είναι ζητούμενο στις μέρες μας, ώστε η γυναίκα να έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται επαρκώς στους ρόλους της ως μητέρας και ως εργαζόμενης, χωρίς να νιώθει ενοχές, χωρίς να νιώθει ότι απέχει από την ανατροφή των παιδιών ή ότι εγκαταλείπει μια δελεαστική επαγγελματική καριέρα. Είναι απαραίτητη η αναγνώριση των πολλαπλών ρόλων της, η επιβράβευση και κυρίως η στήριξή της τόσο από το κράτος όσο και από τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο.