Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, αποτίνοντας φόρο τιμής στις γυναίκες που αγωνίστηκαν για ισότητα και βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, αναφέρουμε ότι στις 8 Μαρτίου 1857 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Έτσι, σταδιακά, με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε η συγκεκριμένη ημέρα παγκοσμίως και από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Το γεγονός ότι η ημέρα αυτή ξεχωρίζει και τιμάται από φορείς και οργανώσεις αποτελεί μια αφορμή για να αναλογιστεί κανείς τα επιτεύγματα των γυναικών, αλλά και την έως τώρα δύσκολη πορεία τους μέχρις ότου κατοχυρώσουν θεσμικά τα δικαιώματά τους. Σε τομείς όπως ο εργασιακός και ο επιστημονικός, οι διακρίσεις των γυναικών είναι ευρέως γνωστές και κοινά παραδεκτές, ενώ εξίσου σημαντική και απαραίτητη είναι η προσφορά τους στην πολιτική, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την κοινωνία γενικά.
Παρ' όλα αυτά, οι διακρίσεις σε βάρος τους συνεχίζουν να υφίστανται, άλλες φορές έμμεσα, άλλες άμεσα και πολλές φορές βίαια. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι γυναίκες να αισθάνονται συνεχώς την ανάγκη να αποδείξουν τις ικανότητές τους, τα προσόντα τους, τις γνώσεις τους, βιώνοντας έντονα τη διάκριση αλλά και τον ανταγωνισμό.
Σε μια εποχή που όλοι και όλες θα έπρεπε να επιδείξουν ενότητα, αλληλοσεβασμό και κοινωνική αλληλεγγύη, προκειμένου να υπάρξει μια κοινωνία ισότητας, παρατηρούμε ότι τα στερεότυπα παραμένουν και ενίοτε -δυστυχώς- ενισχύονται. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί υπέρτατο αγαθό και ιδανικό, απειλείται, με αποτέλεσμα η κρίση να μην είναι μόνο οικονομική, αλλά και ανθρωπιστική.
Γι' αυτό, καλούμαστε να αναδείξουμε τα επιτεύγματα των γυναικών, αναγνωρίζοντας την αέναη προσπάθειά τους σε κάθε τομέα της ζωής τους, και να επιδείξουμε σεβασμό στα όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα και συνεχίζουν να κατακτούν με επιμονή και μαχητικότητα, αποτελώντας παράδειγμα προς τις νέες γενιές.