Αποκριάτικα έθιμα από όλη την Ελλάδα στην Πλατεία Συντάγματος

Εκδηλώσεις με τίτλο «Μία μικρή Ελλάδα στην Αθήνα» από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και τον Δήμο Αθηναίων.

Ο Δήμος Αθηναίων και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σας προσκαλούν στα εγκαίνια των αποκριάτικων εκδηλώσεων «Μια Μικρή Ελλάδα στην Αθήνα» την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 και ώρα 18.00 στην Πλατεία Συντάγματος.

Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, δέκα περιφέρειες της χώρας θα παρουσιάσουν τα πιο αντιπροσωπευτικά ήθη και αποκριάτικα έθιμά τους, μέσω των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων τους, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν περίπτερα, όπου η κάθε περιφέρεια που θα φιλοξενείται θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει τοπικά προϊόντα και γευστικά εδέσματα στους επισκέπτες.

Χαιρετισμοί θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Πέμπτης 3 Μαρτίου στις 18:30 από το Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό, τον Πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, κ. Χρήστο Τεντόμα και την Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας ΕΝ.Π.Ε., κα Φωτεινή Βρύνα.

Συμμετέχουν οι Περιφέρειες Θεσσαλίας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Στο χώρο της πλατείας θα υπάρχουν περίπτερα τα οποία θα πλαισιωθούν από οθόνες στις οποίες η κάθε Περιφέρεια θα έχει την δυνατότητα να προβάλει θεματικά βίντεο.

Παράλληλα εκεί το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δοκιμάζει νοστιμιές και γαστρονομικά έθιμα από τις περιοχές που θα εκπροσωπούν τις περιφέρειες, ενώ θα ενημερώνεται παράλληλα και για τα τοπικά προϊόντα τους. Η παρουσίαση των εθίμων θα γίνεται είτε μέσω ομιλιών ή εργαστηρίων, είτε με ζωντανή αναπαράσταση στην οποία θα καλείται να συμμετάσχει και το κοινό. Στην κεντρική σκηνή κάθε απόγευμα θα παρουσιάζεται πρόγραμμα παραδοσιακών τραγουδιών και χορών από διαφορετική περιοχή με έμφαση στα αποκριάτικα, ενώ παράλληλα θα συνοδεύονται από παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων ανά την Ελλάδα.

Τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις θα ανοίξει το Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας παρουσιάζοντας ήθη και έθιμα από τη Θεσσαλία, ενώ στον ίδιο χώρο θα στηθεί το καθιερωμένο γαϊτανάκι. Οι ημέρες και ώρες υλοποίησης της δράσης «Μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα» θα είναι οι εξής:

Πέμπτη 3/3 18:00-22:00

Παρασκευή 4/3 18:00-22:00