Να εφαρμοστεί στην πράξη η ισότητα των φύλων

Σε όλες τις πολιτικές και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, το μήνυμα του Πανελληνίου Συνεδρίου Αιρετών Γυναικών, που διοργάνωσαν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και ο Τομέας Ισότητας της ΕΝΠΕ«

Το μήνυμα του συνεδρίου είναι η επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί στην πράξη η έννοια της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές που ακολουθούνται καθώς και στα χρηματοδοτικά προγράμματα της χώρας μας», επεσήμανε η Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας , κ. Φωτεινή Βρύνα μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών των Περιφερειών με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση».

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι «η ισότητα των φύλων δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή να χάνουν οι άνδρες, να κερδίζουν οι γυναίκες ή το αντίστροφο, αλλά είναι win-win situation, δηλαδή κερδίζουν όλες και όλοι».

Επίσης πρόσθεσε ότι «η ισότητα των φύλων είναι προς όφελος και των χωρών και του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αλλά γενικότερα των ιδίων των κοινωνιών μας. Αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί και από πολλές μελέτες. «Οι χώρες με ισότητα των φύλων στην πράξη είναι οι χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες επιδόσεις στην κλίμακα της ευτυχίας», υποστήριξε ο κ. Κ. Αγοραστός και χαρακτήρισε το «συνέδριο ουσίας κι όχι εντυπωσιασμού, γιατί επικαιρικά γυαλίζει η ισότητα».

«Το συνέδριο αυτό δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας ακόμη στενότερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ μας, αλλά συνεργασίας που με συνέργεια θα φτάσει σε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας και για τις οικογένειές μας», επισήμανε απευθυνόμενος σε γυναίκες αιρετές της Αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ελλάδα.

Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, η κα Φωτεινή Κούβελα Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, ο κ. Μάκης Βορίδης εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη και Βουλευτής Αττικής, η κ. Ζέφη Δημαδάμα Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφης Γεννηματά, η κα Διαμάντω Μανωλάκου εκπρόσωπος του Γ.Γ. Κ.Κ.Ε. κ. Δ. Κουτσούμπα, η κα Κατερίνα Αδαμοπούλου εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ και η κα Στεφοπούλου Έφη εκπρόσωπος κόμματος ‘’Το Ποτάμι’’.

Επίσης, το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Ταξίαρχος Ιωάννα Ιωαννίδου, οι Περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος,, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε κ. Ιωάννης Σγουρός, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Γιάννης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. οι Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου κα Ελένη Παναγιωτοπούλου και Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. κ. Δημήτρης Μαραβέλιας, Σπύρος Σπύρου, Νίκος Πατσαρίνος.

Επίσης το παρών έδωσαν ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών, Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΉ», Λύκειο Ελληνίδων, Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, Ένωση Γυναικών Ελλάδας, Ένωση Ελληνίδων Νομικών, Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδας, Δημοκρατική Κίνηση Γυναικών, Ένωση Γυναικών Κρήτης.

Στην Α’ συνεδρία, με θέμα «Πολιτικές Ισότητας στην Αυτοδιοίκηση. Ευρωπαϊκές πρακτικές και ελληνική πραγματικότητα» και συντονίστρια την κυρία Ελένη Παναγιωτοπούλου, Μέλος ΔΣ Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου μίλησαν οι εξής :

 • Σταύρος Αρναουτάκης, Μέλος ΔΣ Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κρήτης
 • Γιάννης Σγουρός, Α΄ Αντιπρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής
 • Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας, Eκπρόσωπος της Π.Κ.Μ. στην Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας & Κοινωνίας των Πολιτών
 • Δωροθέα Κολυνδρίνη, Aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας
 • Χριστιάνα Πάπιτση, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτισμού Π.Ε. Κυκλάδων

Στη Β’ συνεδρία, με θέμα «Ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα όργανα λήψης αποφάσεων: είναι τελικά θέμα ποσόστωσης;» και συντονίστρια την κυρία Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσσαλονίκης ομιλητές ήταν οι εξής :

 • Ελίζα Βόζεμπεργκ Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας
 • Χριστιάνα Καλογήρου, Ταμίας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου
 • Ερμίνα Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
 • Φανή Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, Aντιπρόεδρος ΠΕΠΙΣ

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την Γ’ συνεδρία, με θέμα «Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο δίκτυο δομών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών» και συντονίστρια την κυρία Παναγιώτα Μητροκώστα Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και τις ομιλίες των :

 • Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής
 • Αγγελική Παπάζογλου, Κοινωνιολόγος, MSc, Στέλεχος Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων . Συντονίστρια Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ
 • Δημήτρης Μαραβέλιας, Μέλος ΔΣ Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής
 • Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος , Γραμματέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ

Εισηγήσεις στο Πανελλήνιο Συνέδριο Aιρετών Γυναικών "Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση"