Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια από τις δεκατρείς (13) αυτοδιοικητικές Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010 (ΦΕΚ 87 / τ. Α΄) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
Η Στερεά Ελλάδα είναι η δεύτερη σε έκταση ελληνική Περιφέρεια και καταλαμβάνει συνολική έκταση 15.549 τετρ. χλμ. ( ποσοστό 11,8% της συνολικής έκτασης της χώρας ), με 230 χλμ. μήκος και 95 χλμ. πλάτος, ενώ ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται σε 508.254 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ γεγονός που την κατατάσσει 8η στη σειρά των Περιφερειών της χώρας με βάση τον πληθυσμό τους.
Περιλαμβάνει πέντε (5) Περιφερειακές Ενότητες
• τη Βοιωτία με πρωτεύουσα τη Λιβαδειά
• την Εύβοια με πρωτεύουσα τη Χαλκίδα
• την Ευρυτανία με πρωτεύουσα το Καρπενήσι
• τη Φθιώτιδα με πρωτεύουσα τη Λαμία
• και τη Φωκίδα με πρωτεύουσα την Άμφισσα
Παράλληλα, η Περιφέρεια περιλαμβάνει το νησί της Σκύρου, το οποίο υπάγεται διοικητικά στην Π.Ε. Εύβοιας, καθώς και τα Τριζόνια, που ανήκουν διοικητικά στην Π.Ε. Φωκίδας.
Επιπλέον, διαθέτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα και πολύμορφα γεωμορφολογικά, κοινωνικοοικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από ενότητα σε ενότητα, δημιουργώντας ένα σύνολο με σημαντικά πλεονεκτήματα – πλούσια και αξιόλογη παραγωγική βάση – αγροτική παραγωγή και βιομηχανία – ορεινούς όγκους, λατομικές περιοχές, μεγάλα δάση, πεδιάδες, εσωτερικά και παραθαλάσσια νερά, ακτές, σημαντικό φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα και δυνατότητες υπηρεσιών ειδικά στον τουρισμό και το εμπόριο.
Έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι η Λαμία.
Βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, συνορεύει βόρεια με τη Θεσσαλία, δυτικά με τη Δυτική Ελλάδα, νότια με την Αττική, ενώ βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος και τον Ευβοϊκό κόλπο και νότια από τον Κορινθιακό κόλπο. Αποτελείται από ηπειρωτικό και νησιωτικό τμήμα και έχει πρόσβαση τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος, όσο και στο Ιόνιο Πέλαγος μέσω εσωτερικών θαλασσών και μεγάλου μήκους ακτών.
Σε άμεση γειτνίαση με τη Μητρόπολη της Αθήνας, καταλαμβάνει ένα εδαφικά κρίσιμο τμήμα του ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδας στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, κυρίαρχων διεθνών πυλών της ελληνικής χερσονήσου. Σημαντικά χαρακτηριστικά της ταυτότητά της στον διεθνή και ευρωπαϊκό περιφερειακό χώρο ενδεικτικά αποτελούν:
• Η πλούσια παραγωγική γεωργική γη.
• Σημαντικοί υδάτινοι υπόγειοι και επιφανειακοί πόροι.
• Η παραγωγική της εξειδίκευση στον δευτερογενή τομέα και η πρωτιά της στη μεταλλουργική βιομηχανία, ιδίως η συνδεδεμένη με τον βωξίτη και την παραγωγή αλουμινίου.
• Οι πολιτιστικοί πόροι της, με προεξάρχοντες τον Διεθνή Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών και τον συμβολικό χώρο των Θερμοπυλών, καθώς και την κοινή ιστορική παρουσία των επιμέρους τόπων της.
• Τα μεγάλα φυσικά ορεινά οικοσυστήματα και τοπία, οι ιδιότυποι θαλάσσιοι και νησιωτικοί χώροι, που αποτελούν αποθέματα βιοποικιλότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή εναλλακτικών μορφών ενέργειας και αναψυχής.
• Διασχίζεται από εθνικά δίκτυα μεταφορών (ΠΑΘΕ, Σιδηρόδρομος), ενώ διαθέτει και σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου.