Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Ελλάδας. Συνορεύει βόρεια με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, ανατολικά με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δυτικά με τη Δυτική Μακεδονία και νοτιοδυτικά με τη Θεσσαλία. Στα νότια βρέχεται από τους κόλπους Θερμαϊκό, Τορωναίο, Σιγγιτικό και Στρυμονικό.
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χωρίζεται σε επτά περιφερειακές ενότητες με 38 δήμους.
• Την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη
• Την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας με πρωτεύουσα τη Βέροια
• Την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με πρωτεύουσα το Κιλκίς
• Την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με πρωτεύουσα την Πέλλα
• Την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με πρωτεύουσα την Κατερίνη
• Την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών με πρωτεύουσα τις Σέρρες
• Την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής με πρωτεύουσα τον Πολύγυρο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,
• Ο μόνιμος πληθυσμός το 2021 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 1.795.669 κάτοικοι (48,3% άνδρες, 51,7% γυναίκες), σημειώνοντας μείωση κατά 4,6% σε σχέση με το 2011 (έναντι μείωσης 3,1% στην επικράτεια).
• Η μείωση της ανεργίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανήλθε σε 14,1% το 2023, ενώ το 2019 ήταν 19,6%.
• Το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2023 κατά 20,9% σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών
• Ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκε κατά 22.294 επιχειρήσεις (+17,8%) από το 2019 έως σήμερα.
• Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιούνται ιδιωτικές επενδύσεις 1,8 δισ. €.
• Οι αφίξεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 παρουσιάζουν αύξηση κατά 15,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 και οι τουριστικές εισπράξεις αύξηση κατά 12,2%.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεχωρίζει για τα μοναδικά μνημεία και αξιοθέατά της. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας, ο βασιλικός τάφος του Φιλίππου Β’, το Δίον στους πρόποδες του Ολύμπου, η Αμφίπολη, αποτελούν σημαντικά ιστορικά κέντρα. Το Άγιον Όρος και οι υπέροχες παραλίες της Χαλκιδικής προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Επιπλέον, η λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες εντυπωσιάζει ως προστατευόμενος υγροβιότοπος με πλούσια πανίδα, καθιστώντας την περιφέρεια έναν ιδανικό προορισμό πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς.
Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της, την καθιστά διάδρομο των ηπειρωτικών δικτύων μεταφορών, επικοινωνίας και ενέργειας της χώρας προς τις χώρες της Βαλκανικής και την Τουρκία, αλλά και κύριο διαμετακομιστικό κόμβο για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Με πλούσιους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, είναι ένας τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών. Σήμερα το ΑΕΠ της Περιφέρειας ανακάμπτει σημαντικά ενώ ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας δείχνει την αναπτυξιακή προοπτική της.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διακρίνεται για την ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα (παράγοντας το 25% του αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας), την τουριστική ανάπτυξη και την υλοποίηση έργων μέσω ΕΣΠΑ. Είναι κορυφαία στην Ευρώπη σε αξιοποίηση πόρων και το 2023 αναγνωρίστηκε ως επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης.
Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας μέσω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, όπως την ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος, τους φυσικούς πόρους, τη γεωγραφική θέση και τον πολιτισμό, με ατμομηχανή της ανάπτυξης την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη. Έργα κρίσιμης σημασίας όπως σιδηροδρομικές και οδικές διασυνδέσεις, η αναβάθμιση του Λιμένα Θεσσαλονίκης, έργα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα καθώς και δράσεις στήριξης των επενδυτικών πρωτοβουλιών βρίσκονται σε εξέλιξη με σκοπό την αναδιάρθρωση του παραγωγικού υποδείγματος. Με στόχο την περιβαλλοντική προστασία, τη βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την υποστήριξη παιδείας και υγείας, την προώθηση του τουρισμού, της καινοτομίας, με γνώμονα την αειφορία, την κοινωνική συνοχή και την βελτίωση της ζωής των κατοίκων της, κρίσιμα έργα ενισχύουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αφορούν σε αναβάθμιση των Δικτύων και των Υποδομών, τη στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα και την Πράσινη Μετάβαση.
Διοικητική πρωτεύουσα είναι η Θεσσαλονίκη, μία πόλη με μεγάλο εύρος πολιτιστικών μνημείων κάθε εποχής. Από την αρχαιότητα, στη βυζαντινή εποχή, μετά στα οθωμανικά χρόνια και τέλος στην περίοδο που η πόλη αποτελεί μία μεγαλούπολη του ελληνικού κράτους, κάθε εποχή άφησε τα σημάδια της στην αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και τον χαρακτήρα της πόλης. Χάρη στη στρατηγική της θέση και το λιμάνι της, η Θεσσαλονίκη λειτουργεί ως εμπορικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Διαθέτει σημαντικά μνημεία από διάφορες ιστορικές περιόδους όπως ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλέριου, το εμφανές κομμάτι της αρχαίας Εγνατίας Οδού, τα μνημεία και οι Βυζαντινές εκκλησίες που έχουν αναγνωριστεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Ο σχεδιασμός για έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2030 αφορά σε υποδομές στην υγεία, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία καθώς και αναπλάσεις σε διάφορους τομείς, με στόχο το 2030 να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.
Περιλαμβάνει έργα υποδομών όπως η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver), το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και οι επεκτάσεις του στις περιοχές της Καλαμαριάς, της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του αεροδρομίου, ο 6ος Προβλήτας στον Λιμένα Θεσσαλονίκης, σιδηροδρομικά, οδικά και αντιπλημμυρικά έργα, Cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας, υλοποίηση 17 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στον τομέα της Υγείας περιλαμβάνει την κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Νέο Θεαγένειο» και του Παιδιατρικό Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και τον Εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και κέντρων Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας,
Η μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης το Εμπορευματικό Κέντρο Βορείου Ελλάδας Εθνικής Εμβέλειας στο Στρατόπεδο Γκόνου, την Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στην Περαία, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων CISCO, το Thessaloniki Pfizer Digital & Global 20 θα ενισχύσουν τον τομέα της επιχειρηματικότητας.
Και τέλος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, το Πράσινο, την Αναψυχή και τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό έχουν προγραμματιστεί έργα όπως η Ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του παραλιακού μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια Επιπ΄λέον, έχουν δρομολογηθεί έργα όπως η Ανάπλαση της Δυτικής Πύλης Θεσσαλονίκης, η Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Στρατόπεδο του Παύλου Μελά, νέες Αστικές Αναπλάσεις των Δήμων Θεσσαλονίκης καθώς και οι Αναπλάσεις της Παλαιάς Παραλίας (deck) και της Πλατείας Αριστοτέλους.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
https://www.pkm.gov.gr/
press@pkm.gov.gr
press@pkm.gov.gr