Γνωριμία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  είναι μία από τις δεκατρείς (13) περιφέρειες της Ελλάδας.
Διοικητικά  αποτελεί δευτεροβάθμιο  οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης και γεωγραφικά καλύπτει το δυτικό κομμάτι της  Μακεδονίας. Καταλαμβάνει έκταση 9.451 τ. χλμ. και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται σε 254.595 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της είναι η Κοζάνη η οποία αποτελεί και τη Διοικητική της Πρωτεύουσα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συγκροτείται από τις Περιφερειακές Ενότητες:
Γρεβενών, με πρωτεύουσα τα Γρεβενά,
Καστοριάς, με πρωτεύουσα την Καστοριά,
Κοζάνης,  με πρωτεύουσα την Κοζάνη και
Φλώρινας, με πρωτεύουσα τη Φλώρινα.
Η Δυτική Μακεδονία είναι περιφέρεια κυρίως ορεινή και είναι η μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδας που δεν βρέχεται από θάλασσα. Είναι όμως η Περιφέρεια των λιμνών καθώς διαθέτει 9 ιδιαίτερης ομορφιάς λίμνες.
Διαθέτει όμως πολλές ομορφιές καθώς το φυσικό της περιβάλλον Αποτελεί μοναδικό ορεινό προορισμό λόγω του φυσικού της περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα αποτελεί ξεχωριστό προορισμό για οινοτουρισμό, μιας και στην περιοχή υπάρχουν περίπου 45 ενεργά οινοποιία, κάποια από αυτά επισκέψιμα, με εξαιρετικές ποικιλίες κρασιού.
Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει απαράμιλλης ομορφιάς αξιοθέατα όπως οι καταρράκτες στο Σκεπασμένο του Βελβεντού, το Νυμφαίο, οι Πρέσπες, ο Πεντάλοφος Βοϊου, η Σιάτιστα, η Βλάστη, η Νεράιδα, το γεφύρι της Πορτίτσας, το Γεωπάρκο στα Μπουχάρια, η Βάλια Κάλντα, ο προϊστορικός παραλίμνιος οικισμός της Καστοριάς, το σπήλαιο της Ερμακιάς, το σπήλαιο του Δράκου με τους σταλακτίτες και του σταλαγμίτες και πολλά άλλα σημεία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.
Παράλληλα διαθέτει χιονοδρομικά κέντρα, ποτάμια για rafting και άλλα σημεία ενδιαφέροντος για extreme sports. Διαθέτει Μουσεία, όπως το Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο της Κοζάνης, το Μουσείο της Μηλιάς που φιλοξενεί τους προϊστορικούς χαυλιόδοντες, το Παλαιοντολογικό και Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, αλλά και τον Μακεδονικό τάφο του 4ου αι. π.Χ. στους Πύργους Εορδαίας.
Η Δυτική Μακεδονία φημίζεται επίσης για τη γαστρονομία της καθώς τα παραδοσιακά της πιάτα από τοπικά προϊόντα όπως οι πιπεριές Φλωρίνης, τα μανιτάρια, τα φασόλια Πρεσπών, τα ροδάκινα Βελβεντού, αλλά και τα εξαιρετικά τυριά της, χαρίζουν μοναδικές γεύσεις ως επιστέγασμα της γαστρονομικής της ποιότητας.