Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μία από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Αποτελεί την πύλη της Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη και κατέχει σημαντική γεωστρατηγική θέση(Τοποθεσία: 38ο 30΄41΄΄ Ν, 21ο 34΄14΄). Καλύπτει το βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, το δυτικό της Στερεάς Ελλάδας κι έχει έκταση 11.336 χλμ2 , 6η σε εθνικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τη γεωμορφολογία της είναι 45,3% ορεινή, 25,6% ημιορεινή, 29,1% πεδινή.
Έχει πληθυσμό 648.220 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 και κατατάσσεται στην 4η θέση των Περιφερειών με βάση τον πληθυσμό τους.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελείται από τις παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες:
• Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου
• Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα
• Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, με έδρα τον Πύργο
Κάθε Περιφερειακή Ενότητα διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά. Η Αχαΐα είναι μια περιοχή με μακρά και σημαντική βιομηχανική παράδοση καθώς αποτελεί το βιομηχανικό και ερευνητικό κέντρο Η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία είναι οι κατεξοχήν γεωργικές περιοχές της Περιφέρειας οι οποίες παρέχουν πρόσφορο έδαφος για παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα, και προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ. Παράλληλα κάθε Π.Ε. της Περιφέρειας αποτελεί τουριστικό προορισμό είτε με την παραδοσιακή είτε με την ενναλακτική μορφή του.
Διοικητική έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η Πάτρα (στα βόρεια παράλια της Πελοποννήσου). Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, σημαντικό αστικό, διοικητικό κέντρο που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, με σπουδαία εμπορική και επιβατική κίνηση.
Είναι μια Περιφέρεια με μεγάλο φυσικό πλούτο κατέχοντας πληθώρα ορεινών όγκων, ποταμών, λιμνοθαλασσών, περιοχών ΝATURA και μνημείων της φύσης, ενώ η ποικιλομορφία της και το κλίμα προσφέρονται για πληθώρα δραστηριοτήτων.
Η Δυτική Ελλάδα διαθέτει μακρά ιστορία και πολιτισμό, καταπληκτικά φυσικά τοπία, πολύ νερό, αλλά και γη που παράγει εξαιρετικά αγροδιατροφικά προϊόντα, ήλιο και αέρα για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες. Με το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της και την παραγωγική και επιχειρηματική της ισχύ, ανοίγεται στον κόσμο και επανασυστήνεται ως «Ολυμπιακή Γη» αξιοποιώντας ένα brand name που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, δεδομένου ότι στα διοικητικά της όρια βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία, η Γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.