Τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Με τη σημερινή παρουσίαση άρχισε και επισήμως, πρώτα από τις Περιφέρειες η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο με την Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, η κ. Ζαχαράκη έθεσε περιθώριο στην ΕΝΠΕ να καταθέσει τις προτάσεις της επί του Εθνικού Σχεδίου εντός των επόμενων 40 ημερών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, απάντησε ότι αυτό θα γίνει και μάλιστα προς αυτό το σκοπό ενεργοποιείται άμεσα η Επιτροπή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της ΕΝΠΕ, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή.

Καλωσορίζοντας την Υπουργό, ο κ. Τζιτζικώστας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “το δημογραφικό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο δεν έχει αντιμετωπίσει αποφασιστικά μέχρι σήμερα η Πολιτεία. Χαίρομαι επειδή η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, όπως και καθεμιά από τις 13 Περιφέρειες θα συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η χώρα ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό με συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του Ελληνισμού. Το δημογραφικό γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες προτάσεις κι όχι με γενικόλογες διαπιστώσεις. Με προτάσεις, που θα βοηθήσουν τις προσπάθειες που ήδη όλοι κάνουμε στις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οφείλω να επισημάνω ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία αποκτά κεντρικό σχεδιασμό και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια που ήδη γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο. Διότι δεν μπορούμε καθένας μόνος του να είμαστε αποτελεσματικοί. Η συνεργασία είναι αυτή που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις. Ως ΕΝΠΕ, αλλά και κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα βοηθήσουν στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου, αλλά επίσης είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε ώστε οι τελικές προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου να υλοποιηθούν και να έχουν αποτέλεσμα. Σήμερα, ως Πολιτεία δεν έχουμε απάντηση στο δημογραφικό. Πρέπει να δώσουμε τα σωστά κίνητρα στους συμπολίτες μας, για να αναστρέψουμε την πληθυσμιακή γήρανση ή το brain drain, εξετάζοντας τόσο οριζόντιες πολιτικές, όσο και τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Η τελευταία απογραφή οφείλει να μας κινητοποιήσει όλους. Η Ελλάδα αργοσβήνει πληθυσμιακά και επέρχονται αλλοιώσεις στον κοινωνικό ιστό της, συμπαρασύροντας όλους τους άλλους δείκτες της ανάπτυξης και της προόδου. Προτάσεις υπάρχουν πολλές και πρέπει να τις δούμε. Από τα επιδόματα, την κοινωνική συμπερίληψη, τις επενδύσεις στη δια βίου μάθηση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, το στεγαστικό, την κοινωνική καινοτομία, μέχρι τις υποδομές, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τις αμοιβές. Σε αυτή τη μάχη οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί και θα είμαστε”.

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι “το δημογραφικό λαμβάνει πλέον διαστάσεις εθνικής απειλής. Είμαστε μια ομάδα και έτσι πρέπει να λειτουργούμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση γεννήσεων άρχισε το 1981 και μετά, ενώ το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων έγινε δραματικό μετά το 2011. Η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό άρχισε από τον Δεκέμβριο, υπάρχει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου συγκεντρώνονται όλες οι προτάσεις και αξιολογούνται και η διαδικασία της διαβούλευσης είναι σε εξέλιξη, προκειμένου όλοι να καταθέσουν τις απόψεις τους και να καταλήξουμε σε ένα συγκροτημένο και αποτελεσματικό σχέδιο. Η πρώτη θεσμική συνάντηση με την Αυτοδιοίκηση αρχίζει από τις Περιφέρειες, γιατί έχετε μεγάλη δυναμική και επαφή με τον κόσμο, γιατί έχετε πολλές αρμοδιότητες και εξαιρετική γνώση των ζητημάτων. Στόχος είναι να καταρτίσουμε όλοι μαζί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με στοχευμένες προτάσεις, ώστε να μην αποτελούν γενικόλογες παρατηρήσεις”.

Οι πέντε βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, όπως τους ανέλυσε η Υπουργός, είναι:

1.Στήριξη της οικογένειας.
-Οικονομική στήριξη.
-Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
-Ενθάρρυνση / υποστήριξη απόκτησης παιδιών.

2.Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού.
-Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών.
-Ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών.
-Ενθάρρυνση της απασχόλησης άνω των 55 ετών.
-Μετανάστευση και brain gain.

3.Διαχείριση της μακροβιότητας / γήρανσης του πληθυσμού.
-Προώθηση ενεργού γήρανσης.
-Στήριξη υγιούς γήρανσης.
-Κοινωνική συμμετοχή και εμπλοκή των ηλικιωμένων σε δραστηριότητες.
-Γερνώντας στο σπίτι.

4.Βελτίωση της ποιότητας ζωής.
-Στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες.
-Ενίσχυση ελκυστικότητας της περιφέρειας.
-Πόλεις φιλικές προς τους πολίτες όλων των ηλικιών,

5.Προώθηση της ανάπτυξης.
-Ενίσχυση της καινοτομίας.
-Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας,

Ακολούθησε συζήτηση με τους Περιφερειάρχες και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, επί του Εθνικού Σχεδίου.

 

View the embedded image gallery online at:
https://enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProIde11ec366be

Ομόφωνα εκλέχθηκε σήμερα το νέο Προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να επανεκλέγεται Πρόεδρος του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης στη χώρα.

 

Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ συνεδρίασαν σήμερα το πρωί και εξέλεξαν ομόφωνα το νέο Προεδρείο, το οποίο έχει την εξής σύνθεση:

-Πρόεδρος: Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

-Α’ Αντιπρόεδρος: Νίκος Χαρδαλιάς, Περιφερειάρχης Αττικής

-Β’ Αντιπρόεδρος: Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

-Γραμματέας: Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

-Ταμίας: Χρήστος Μιχαλάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας

 

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, εκτός του Προεδρείου, εξελέγησαν οι:

-Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

-Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

-Γιάννης Τρεπεκλής, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

-Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

 

Πέρα από την ομόφωνη εκλογή του Προεδρείου, είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία του ανώτατου συλλογικού οργάνου της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, είτε ως ΕΝΠΕ, είτε παλαιότερα ως Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), που επανεκλέγεται ο Πρόεδρος του θεσμού.

 

Μετά την επανεκλογή του ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: “Οι Περιφερειάρχες της χώρας προχωράμε ενωμένοι το έργο μας, με μόνο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και την ανάπτυξη του τόπου μας. Η συνεργασία, που αποτέλεσε τη βάση της ενότητάς μας όλα αυτά τα χρόνια, αποδείχτηκε το κλειδί και στις φετινές εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, η οποία μπαίνει σε μια νέα εποχή, πιο διεκδικητική, πιο δημιουργική, πιο παραγωγική, πιο αποτελεσματική και κυρίως με μεγαλύτερες προοπτικές, που θα έχουν αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για τις ομόφωνες αποφάσεις, που ισχυροποιούν τον θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και δυναμώνουν το νέο Προεδρείο εν όψει των πολλών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Ευχαριστώ και προσωπικά τους συναδέλφους για την εμπιστοσύνη τους και την επιλογή τους να με επανεκλέξουν Πρόεδρο του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης. Η μόνη μου δέσμευση είναι ότι θα δικαιώσω την εμπιστοσύνη τους και ότι θα συνεχίσω να διατηρώ το κλίμα ομόνοιας και ενότητας, που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όλοι μαζί θα πάμε την Ελλάδα μπροστά, θα πάμε καθεμιά από τις 13 Περιφέρειες πιο ψηλά”.

View the embedded image gallery online at:
https://enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProId9cd97f1334

 

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΠΕ.

Η ψηφοφορία από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens», μετά την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και αφού προηγουμένως είχαν κατατεθεί οι υποψηφιότητες και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι συνδυασμοί και καταρτίστηκαν τα ψηφοδέλτια, με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής.

 

Μετά τη διαλογή των ψήφων η Εφορευτική Επιτροπή εξέδωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, με τον συνδυασμό «Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες – Απόστολος Τζιτζικώστας» να λαμβάνει ποσοστό 78,7% και να εκλέγει εννέα από τα δώδεκα αιρετά μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ.

 

Σημειώνεται ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν εξ οφίτσιο οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας και τα 12 αιρετά μέλη που εκλέχθηκαν σήμερα.

 

Η Εφορευτική Επιτροπή επικύρωσε τα εξής αποτελέσματα:

 

Αποτελέσματα ψηφοφορίας για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ:

Ψήφισαν 335 μέλη της Γενικής Συνέλευσης από τους 356 εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο.

Μετά τη διαλογή 333 ήταν τα έγκυρα ψηφοδέλτια, ένα άκυρο και ένα λευκό.

Από τα έγκυρα ψηφοδέλτια έλαβαν ανά συνδυασμό:

-«Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες – Απόστολος Τζιτζικώστας» - 262 (ποσοστό 78,7%) – Εκλέγει 9 μέλη: Χρήστος Μιχαλάκης, Γεώργιος Λεονταρίτης, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Μαρία Λιονή, Θωμάς Πιτούλης, Ιωάννης Περγαντάς, Χαράλαμπος Μπονάνος, Θεόδωρος Βερούτης, Λύσσανδρος Μεταξάς.

-«Περιφερειακό Αυτοδιοικητικό Κίνημα» - 37 (ποσοστό 11,1%) – Εκλέγει 1 μέλος: Ευάγγελος Αλμπάνης.

-«Περιφερειακή Συνεργασία» - 20 (ποσοστό 6%) – Εκλέγει 1 μέλος: Γιώργος Ιωακειμίδης.

-«Λαϊκή Συσπείρωση» - 14 (ποσοστό 4,2%) – Εκλέγει 1 μέλος: Σωτήρης Αβραμόπουλος.

 

Αποτελέσματα ψηφοφορίας για το νέο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ:

Με σειρά αριθμού σταυρών τακτικά μέλη εκλέγονται οι:

-Σοφία Μαυρίδου – Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

-Γιώργος Κοντογιάννης – Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

-Βασίλης Ψαθάς – Αντιπεριφερειάρχης Άρτας

-Φιλήμων Ζαννετίδης – Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

-Κωνσταντίνος Κόντος – Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

 

Μετά το πέρας των εκλογών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους από όλη τη χώρα για την εμπιστοσύνη τους και για το ισχυρό 78,7% που έλαβε ο συνδυασμός μας ‘Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες’ στις σημερινές εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Και οι 13 Περιφέρειες μαζί. Ως μία. Θα είμαστε εδώ, ενωμένοι και τα επόμενα χρόνια, απέναντι σε όλες τις προκλήσεις και σε όλα τα μέτωπα, να δίνουμε μάχες καθημερινά και να εργαζόμαστε σκληρά για το καλό των συμπολιτών μας».

 

Το νέο Προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στα γραφεία της ΕΝΠΕ, στις 10.30’ το πρωί.

View the embedded image gallery online at:
https://enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProIdd9fb4f53f4

“Σταθμό” χαρακτήρισε τη Γενική Συνέλευση για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην κεντρική ομιλία του, επειδή, όπως τόνισε, διεξάγεται σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, που έχει έντονα μεταβατικά χαρακτηριστικά προς μία νέα πολιτική εποχή.

“Μια πολιτική εποχή, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά και στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, μέσα σε μία περίοδο μεγάλων και αλλεπάλληλων προκλήσεων”, εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι “τα τελευταία χρόνια ο κόσμος άλλαξε και θα συνεχίσει να αλλάζει και χρειάζονται νέες ιδέες και νέα πολιτικά εργαλεία για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας”.

Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, η Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά:

1.Πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης θητείας, κάτι που δεδομένα δίνει και απολογιστικό χαρακτήρα. Αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε πόσα πράγματα πετύχαμε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά και που πρέπει να εστιάσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

2.Αποτελεί το βήμα οριοθέτησης του οράματος για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, αλλά και τους νέους στόχους, τους οποίους οι Περιφερειάρχες θα διαμορφώσουν μαζί.

“Το πιο σημαντικό είναι να κοιτάξουμε μπροστά, να κοιτάξουμε στο μέλλον, να είμαστε διαμορφωτές των εξελίξεων. Όπως ακριβώς κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι 13 Περιφέρειες, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις. Από την πανδημία και την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, στην κλιματική κρίση και στη δίνη του πολέμου στη γειτονιά μας, που γέννησε νέες κρίσεις, όπως η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, με τεράστιες συνέπειες στην οικονομία και κυρίως στην κοινωνία. Μέσα σε αυτό τον ασφυκτικό κλοιό, όπου η ‘μη κανονικότητα’ έγινε ο κανόνας, οι 13 Περιφέρειες της χώρας ανέλαβαν ευθύνες και υλοποίησαν δράσεις που εκτείνονται και πέρα από την καταστατική αποστολή τους και κατάφεραν να σταθούν δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, δίπλα στους πολίτες, δίπλα σε αυτούς που είχαν ανάγκη. Το κάναμε στην υγεία με την πανδημία, το κάναμε στην οικονομία με την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το κάναμε στην κοινωνία με την αλληλεγγύη προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Οι κρίσεις αυτές ανέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τον σύγχρονο και κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών για την κοινωνία, την οικονομία, την ίδια τη χώρα. Έναν ρόλο που δεν είναι παθητικός. Δεν είναι ρόλος απλής διαχείρισης. Αλλά είναι ένας ρόλος ενεργού σχεδιασμού και συμμετοχής με καταλυτικό χαρακτήρα και κρίσιμο αποτύπωμα, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στην επίτευξη των πιο σημαντικών στόχων της ΕΝΠΕ και των Περιφερειών τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα εξής:

-Τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 είναι τα μεγαλύτερα που έχουν εγκριθεί ποτέ. Για πρώτη φορά το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ είναι στις 13 Περιφέρειες. “Αυτό δεν είναι κάτι που μας χαρίστηκε, αλλά το κερδίσαμε με το σπαθί μας, το κερδίσαμε όλοι μαζί με πολλή δουλειά και διεκδίκηση, με τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα που δείξαμε, με τα έργα που υλοποιήσαμε σε κάθε γωνιά σε κάθε Περιφέρεια, με την εκτόξευση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων που πετύχαμε”, σημείωσε.

-Για πρώτη φορά η ΕΝΠΕ πέτυχε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να εφαρμόσει οριζόντια και στις 13 Περιφέρειες της χώρας δράσεις του ΕΣΠΑ, με τις οποίες μειώνεται η γραφειοκρατία και γίνεται καλύτερη και ταχύτερη την εξυπηρέτηση των πολιτών.

-Η ΕΝΠΕ λειτούργησε με εξωστρέφεια, πήγε στην ελληνική περιφέρεια, ήταν παρούσα στην ακριτική Ελλάδα, εκεί που χτυπάει πάντα πιο δυνατά η ελληνική καρδιά, εκεί που η σημαία μας κυματίζει πάντα λίγο πιο ψηλά. Και παρά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας, βρεθήκαμε από τη δοκιμαζόμενη Βόρεια Εύβοια, στην Ήπειρο, έως και την ακριτική Ρόδο και το Καστελλόριζο. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τα επόμενα χρόνια. Θα είμαστε παντού σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας”.

-Κατοχύρωση του ισχυρού ρόλου και λόγου των Περιφερειών. Με συνεχή παραγωγή έργου και συγκεκριμένες προτάσεις, από τις Επιτροπές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Με την εδραίωση της σύγχρονης παρουσίας στο διαδίκτυο και σε όλα τα ψηφιακά μέσα και πλατφόρμες. Με καθοριστική συμβολή, μέσα από επιχειρήματα και την παρουσία των Περιφερειών στη Βουλή, σε όλα τα σημαντικά νομοσχέδια. “Ενώ, όπου και όποτε χρειάστηκε, βάλαμε φρένο σε ανέφικτες ή και παράλογες απαιτήσεις Υπουργείων, που ήθελαν να ξεφορτώσουν αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς πόρους, αλλά τελικά και χωρίς επιτυχία”.

-Η ΕΝΠΕ ήταν στην πρώτη γραμμή όταν η πατρίδα είχε ανάγκη. Οι Περιφέρειες έφεραν πρώτες σε όλη την Ελλάδα μάσκες και υγειονομικό υλικό στην έναρξη της πανδημίας. Συντόνισαν την ανθρωπιστική βοήθεια σε στιγμές μεγάλων κρίσεων, στη Θεσσαλία, στον Έβρο, στη Βόρεια Εύβοια, ακόμα και στον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία.

Όλα αυτά, τα πετύχαμε μαζί, ενωμένοι. Γι’ αυτό για ακόμα μία φορά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους απερχόμενους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, που με πολλή δουλειά, με διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα, με ουσιαστικό έργο, συνέβαλλαν καθοριστικά σε όλα αυτά που καταφέραμε, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στη νέα περίοδο της ΕΝΠΕ, που αρχίζει σήμερα με την εκλογή των μελών του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε πολλή και κρίσιμη δουλειά και στους τομείς που αποτελούν την τομή μεταξύ μίας εποχής που φεύγει και μίας εποχής που έρχεται. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, το ξερίζωμα της γραφειοκρατίας, η ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τα μικρά και μεγάλα έργα στις υποδομές, είναι οι προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε. Και εδώ η ματιά μας πρέπει να είναι καθαρή, γιατί δεν θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να πετύχουμε. Θα έχουμε μία και μόνη ευκαιρία να οδηγήσουμε το τρένο της εξέλιξης, που κινείται με ταχύτητες οι οποίες ήταν αδιανόητες σε άλλες εποχές. Και οι πολίτες απαιτούν από εμάς ένα πράγμα: Να δίνουμε λύσεις και να είμαστε παραγωγικοί και ουσιαστικοί, χωρίς να μπαίνουμε σε άγονες αντιπαραθέσεις, χωρίς διαιρέσεις, εξαιρέσεις και διαχωρισμούς. Το κλειδί είναι η συνεργασία. Η συνεργασία μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας. Η συνεργασία με τους Δήμους. Η συνεργασία με τους ελληνικούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους φορείς, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, την ίδια την κοινωνία. Για να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε πολιτικές και στρατηγικές, που ξεκινούν από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω. Για να αξιοποιούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Για να δίνουμε λύσεις στις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Και βέβαια, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνεργασία μας και με την κεντρική Πολιτεία. Και πλέον όλοι έχουμε την ωριμότητα να αντιληφθούμε ότι με την κυβέρνηση, την εκάστοτε κυβέρνηση, μας ενώνει ένας κοινός στόχος: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών και η βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί έσοδα, εισόδημα και θέσεις εργασίας. Και οφείλω να το υπογραμμίσω, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας που ολοκληρώνεται η συνεργασία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,  ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο. Και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, τον Αναπληρωτή Υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο, αλλά και όλους τους προκατόχους τους. Είναι μία εξαιρετική συνεργασία, στην οποία έχουμε επενδύσει και χτίζουμε τα τελευταία χρόνια, η οποία αποδίδει σημαντικούς καρπούς. Και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σταθερά σε αυτό το δρόμο της συνεργασίας, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε σημαντικά βήματα μπροστά μας, που μπορούμε και πρέπει να τα κάνουμε μαζί”.

Βάζοντας μάλιστα το πλαίσιο της νέας θητείας της Διοίκησης της ΕΝΠΕ, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι “είναι πολύ κρίσιμο και σημαντικό για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, η κεντρική Πολιτεία να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τα ζητήματα που θέτουμε: Όπως οι πόροι που χρειάζονται οι Περιφέρειες, οι οποίοι πρέπει να είναι ανάλογοι των αυξημένων ευθυνών που έχουμε. Όπως επίσης, η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του έργου μας με προσλήψεις προσωπικού. Όπως ακόμα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπου η θέση των 13 Περιφερειών της χώρας είναι ξεκάθαρη, ότι πρέπει να επανέλθει η χρηματοδότηση των Περιφερειών στα επίπεδα που ήταν προ των περικοπών, καθώς με αυτούς τους πόρους χρηματοδοτούμε τις λειτουργικές παρεμβάσεις που μας έχουν μεταφερθεί από την κεντρική Πολιτεία. Ενώ πρέπει να λυθεί ώστε να μην ξανασυμβεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ζήτημα, ουσιαστικά, της καθυστέρησης πληρωμών για τα έργα του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που οδηγεί σε διακοπή εργασιών, κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Όπως επίσης, οι κρατικές ενισχύσεις για τις δημόσιες υποδομές πρέπει να έχουν απλούστερους κανόνες και να γίνονται με ενιαίο τρόπο για το σύνολο της χώρας. Όπως φυσικά και οι αρμοδιότητες, που πρέπει να είναι κάθετες και ξεκάθαρες, για να μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά και ακόμα πιο αποτελεσματικά. Και εδώ θέλω να επισημάνω, ότι το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί πρέπει να υπάρξει οριστικό ξεκαθάρισμα του ποιος κάνει τι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζητούμενο. Υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικό διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από τον κοινό βηματισμό που πρέπει να έχει η χώρα μας, με τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Γιατί πλέον, είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η δισδιάστατη Ευρώπη, των Βρυξελλών και των Εθνικών Κυβερνήσεων, δεν μπορεί μόνη της να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις. Χρειάζεται πλέον, μια νέα προσέγγιση διακυβέρνησης, μια Ευρώπη τριών διαστάσεων, όπου όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, το ευρωπαϊκό, το εθνικό και το περιφερειακό, θα δουλεύουν μαζί για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους.

Σήμερα πια το 60% των δημόσιων επενδύσεων, το 30% των δημόσιων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον, το 60% του προϋπολογισμού και συνολικά το 70% των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης.

Γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα να κάνουμε στην Ελλάδα το μεγάλο, τολμηρό αλλά και ώριμο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Για να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο με τις 13 Περιφέρειες στην πρώτη γραμμή, ώστε η ανάπτυξη να φτάσει σε κάθε τόπο, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη, από το Ορμένιο στον Έβρο, ως την Κρήτη και τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς και την Κέρκυρα, ως τη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Κι εμείς από την πλευρά μας, οι 13 Περιφέρειες της χώρας, εγγυόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα, τη μάχη σε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα: Και στην υγεία, συνεχίζοντας να στηρίζουμε με πόρους και σύγχρονο εξοπλισμό τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Και στην οικονομία, με δράσεις στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Και στο περιβάλλον, με νέα αντιπλημμυρικά έργα και δράσεις για την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη κινητικότητα, την ενεργειακή μετάβαση, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και στον τουρισμό, με προβολή σε όλο τον κόσμο των μοναδικών και διαφορετικών περιοχών της χώρας μας. Και στην παιδεία, με την κατασκευή νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων. Και στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, με χρηματοδότηση νέων επενδύσεων και δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Και στις υποδομές, με υλοποίηση μεγάλων έργων και εκτόξευση των ρυθμών απορρόφησης ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Και στην ψηφιακή μετάβαση, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που καταργούν την ταλαιπωρία, τα γκισέ και τις ουρές. Και στην κοινωνική αλληλεγγύη, με ουσιαστική στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Οι 13 Περιφέρειες είναι η πιο ισχυρή δύναμη για τη δημιουργία της Ελλάδας της επόμενη ημέρας, σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Ολοκληρώνοντας την κεντρική ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Ένωσης: “’Όπου η ενότητα, εκεί και η νίκη’ λέει το γνωστό λατινικό ρητό και δεν είναι η πρώτη φορά που το επικαλούμαι. Γιατί εκεί είναι το κλειδί για όσα θέλουμε να πετύχουμε. Στην ενότητα και τη συνεργασία. Οι Περιφέρειες έχουμε όλες τις δυνατότητες. Είμαστε ο πρώτος και αδιαμεσολάβητος κρίκος με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Ξέρουμε να ξεπερνάμε εμπόδια, να κινούμαστε πάνω και πέρα από διαχωρισμούς, να επικεντρωνόμαστε στην ουσία: στη λύση των προβλημάτων των πολιτών. Είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε τον ρόλο που η εποχή η ίδια μας καλεί να επιτελέσουμε. Να γίνουμε η ατμομηχανή μίας αναπτυξιακής πολιτικής που θα ξεκινά από κάτω και θα πηγαίνει προς τα πάνω. Που θα έχει στο επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες και τον άνθρωπο. Είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη προς κάθε συνάνθρωπο μας που έχει ανάγκη, είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Είμαστε έτοιμοι να απλώσουμε το δίχτυ προστασίας για όλους και να αποτελέσουμε την αιχμή του δόρατος για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Οι σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες είναι στην πρώτη γραμμή. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας και σας καλώ αυτό το δρόμο όχι απλά να τον βαδίσουμε μαζί, αλλά να τον διαμορφώσουμε μαζί. Δίπλα – δίπλα. Σε όλες τις προκλήσεις. Σε όλα τα μέτωπα. Και οι 13 Περιφέρειες μαζί. Ως μία. Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Χαιρετισμούς στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης απηύθυναν ο Πρόεδρός της, Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

 

View the embedded image gallery online at:
https://enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProId07274d0c84

Tη Δευτέρα η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Αθήνα για την εκλογή των μελών του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με μοναδικό θέμα την “Εκλογή μελών Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.)”.

Η Γενική Συνέλευση θα αρχίσει στις 9.00’ το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 20.00’ και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο “Grand Hyatt Athens” (Λεωφόρος Συγγρού 115, Αθήνα).

Στη Γενική Συνέλευση, την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ως Πρόεδρος ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Γενικής Συνέλευσης είναι το εξής:

  • 09.00 – 10.30: Προσέλευση - Διαπιστεύσεις Συνέδρων
  • 10.30 – 10.45: Έναρξη Γενικής Συνέλευσης - Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και Περιφερειάρχης Αττικής Νικόλαος Χαρδαλιάς
  • 10.45 – 11.15: Χαιρετισμοί Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου
  • 11.15 – 11.45: Ομιλία Προέδρου ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα
  • 11.45-12.00: Έγκριση εργασιών από τη Γενική Συνέλευση και Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
  • 12.00 -13.00: Κατάθεση υποψηφιοτήτων στην Εφορευτική Επιτροπή για τα Μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου
  • 13.00 -14.00: Τοποθετήσεις Συνδυασμών και Κατάρτιση ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή
  • 14.00-17.00: Ψηφοφορία για εκλογή Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου
  • 17.00 -20.00: - Διαλογή ψήφων και έκδοση αποτελέσματος ψηφοφορίας.

Ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χτες και σήμερα στα Ιωάννινα, με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή» και δυο ενότητες: «Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην πράξη» και «Νέο ΕΣΠΑ, ΕΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης – Ο ρόλος των Περιφερειών». Έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο Συντονιστής της πρώτης θεματικής ενότητας, που ήταν αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τον σύγχρονο ρόλο των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, επισήμανε: «Ως συντονιστής της ενότητας της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την Περιφερειακή Διακυβέρνηση στο 9π Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, είχα την ευκαιρία να μιλήσω για το διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Την αποτελεσματικότερη διοίκηση με την εξασφάλιση της λειτουργίας σε περιβάλλον χωρίς το άλλοθι της έλλειψης αποκέντρωσης. Το κεκτημένο εδώ άργησε. Άργησε και στοιχίζει. Η ανάγκη για ενηλικίωση των θεσμών πρέπει να μεταφραστεί σε μια πολύ γενναία μεταρρύθμιση. Δεν την έχει ανάγκη ο θεσμός, γιατί κανένας θεσμός δεν είναι αυτοσκοπός και δεν υπηρετεί τον εαυτό του. Τη μεταρρύθμιση την έχει ανάγκη η χώρα για να καλύψει το κενό μιας ιδιαίτερα ταραχώδους περιόδου και για να συμβαδίσει με τις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της κοινωνίας. Η ευκαιρία της θεσμικής ενηλικίωσης δεν μπορεί να πάει χαμένη από την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που άντεξε πολλαπλές κρίσεις, εστιάζοντας στην αλλαγή πορείας και νοοτροπίας. Η παρουσία επίσης και πολύ περισσότερο το πολιτικό περιεχόμενο της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου μάς κάνουν αισιόδοξους. Ο θεσμός που υπηρετούμε, στάθηκε επίσης ψηλά στις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών και στον αγώνα για την ανάταση της χώρας. Χρειάζεται να δείξουμε πολύ μεγάλη πίστη στο ότι αυτό που η Ελλάδα μπορεί να δώσει τα επόμενα χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτά που σήμερα έχει πετύχει. Επειδή μπορούμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά, τώρα είναι η ώρα, η ευκαιρία και η υποχρέωση να κάνουμε και το επόμενο βήμα που, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περιόδου, μόνο άλμα μπορεί να είναι». Από την πλευρά του, ο συντονιστής της δεύτερης θεματικής ενότητας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε: «Το ΕΣΠΑ, το ΕΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα τρία σημαντικότερα χρηματοδοτικά προγράμματα για τη χώρα, κατά συνέπεια και για τις Περιφέρειες της χώρας. Η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους όμως, ειδικά όταν μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη και για bottom up πολιτικές, απαιτεί ταχύτητα και ευελιξία, καθώς κοινός στόχος όλων μας είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως επιταχυντής αυτής της ανάπτυξης, στοχεύοντας στις κατά τόπους αδυναμίες και δυνατότητες, αρκεί να αποκτήσει τον αναγκαίο ‘χώρο’. Η αύξηση του ορίου πληρωμών του ΕΠΑ και η μεγαλύτερη ‘αυτοτέλεια’ των Περιφερειακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ μπορούν να αποτελέσουν κινήσεις μείζονος σημασίας που θα ‘απελευθερώσουν’ τις τοπικές δυνάμεις». Σήμερα, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, εγκρίθηκε επίσης η έκθεση οικονομικής διαχείρισης (απολογισμού) του έτους 2022 της ΕΝΠΕ, με εισηγητή τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝΠΕ Νικόλαο Παπαγεωργίου. Φωτογραφικό υλικό: https://www.enpe.gr/el/media-files/photo-albums/category/67-9o-taktiko-synedrio-enosis-perifereion-ellados

Την κεντρική εισήγηση στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Στην έναρξη των εργασιών του διήμερου Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες, που θα βάλουν τις ελληνικές Περιφέρειες στη νέα εποχή, που θα οδηγήσουν στον κεντρικό στόχο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, τον οποίο έχουν κατακτήσει οι Περιφέρειες σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. “Βρισκόμαστε μόλις δύο μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ανέδειξαν τις νέες περιφερειακές αρχές σε όλη την χώρα, οι οποίες έχουν μπροστά τους πέντε χρόνια να δουλέψουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν. Και είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διαρκώς ότι η αυτοδιοίκηση περνά σε μία διαφορετική φάση σε όλη την Ευρώπη. Αλλάζει. Εκσυγχρονίζεται. Δυναμώνει. Συμμετέχει όλο πιο ενεργά στις κεντρικές αποφάσεις. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όλη την Ευρώπη, δεν αποτελούν απλά έναν συμπληρωματικό διοικητικό βραχίονα, αλλά έναν ενεργό συμμέτοχο στη διαμόρφωση και την άσκηση των πολιτικών. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, γιατί δυστυχώς έχουμε μείνει πίσω. Άλλωστε το είδαμε εμφατικά τα τελευταία χρόνια, των μεγάλων και πολλαπλών κρίσεων, όπου οι 13 Περιφέρειες της χώρας ανέλαβαν ρόλους και ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία, που εκτείνονται πέρα από την ‘καταστατική’ αποστολή τους, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, ολοκληρώνοντας μεγάλα έργα, στηρίζοντας το ΕΣΥ και τις επιχειρήσεις μας, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Με άλλα λόγια καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε αυτόν τον νέο κομβικό ρόλο, τον οποίο αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όλη την Ευρώπη, γιατί αυτή είναι η ανάγκη, αυτή είναι η νέα εποχή. Και τη νέα αυτή πανευρωπαϊκή πραγματικότητα δείχνει να την έχει αντιληφθεί η σημερινή Κυβέρνηση. Τόσο η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, δουλεύουν εντατικά ώστε η συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών και της κεντρικής Πολιτείας να είναι ακόμα πιο ουσιαστική, ακόμα πιο αποτελεσματική. Και για αυτό, θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω. Για τη σημαντική δουλειά τους, για την εποικοδομητική συνεργασία μας. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε καλά ότι μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Προκλήσεις που κοιτάνε στο 2030, αλλά και προκλήσεις άμεσες, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί, από κοινού”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας. Οι τέσσερις βασικοί άξονες που θα οδηγήσουν σε σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες, έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, είναι: οι αρμοδιότητες των Περιφερειών, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι πόροι και η χρηματοδότηση των Περιφερειών και η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. 1.Αρμοδιότητες Αναφορικά με τον πρώτο άξονα των αρμοδιοτήτων ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι “Το πρώτο και πιο σημαντικό ζήτημα, στο οποίο σκοντάφτουμε συνεχώς, είναι οι αρμοδιότητες, που σε κάποιες περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρες, σε άλλες μεταβιβάζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις χωρίς πόρους, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και σε άλλες, είναι τόσο πολύ διασκορπισμένες, που στο τέλος κανείς επί της ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και το χειρότερο οι πολίτες να μη γνωρίζουν ποιος έχει την ευθύνη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι χρειαζόμαστε άμεσα ξεκάθαρες και κάθετες αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Οι ανάγκες που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιες και είναι άμεσες. Είναι πλέον δεδομένο ότι, έπειτα από 13 χρόνια, χρειάζονται άμεσα προσλήψεις και αύξηση των εργαζόμενων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ώστε οι Περιφέρειες της χώρας να μπορούν να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν στον πολυδιάστατο ρόλο τους. Η κινητικότητα δεν καλύπτει τις ανάγκες των Περιφερειών, ούτε ποσοτικά, ούτε ποιοτικά. Το αντίθετο, δημιουργεί μείζον ζήτημα αποδυνάμωσής τους από έμπειρο στελεχιακό δυναμικό. Το νομοσχέδιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης αποτελεί ένα πρώτο βασικό βήμα. Όπως και το νέο σύστημα αξιολόγησης που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως - και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος - να συνοδεύεται τόσο από σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων, όσο και από την απαραίτητη ενίσχυση των Περιφερειών και των Δήμων, σε επίπεδο πόρων και ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε η αξιολόγηση να είναι ακριβοδίκαιη και αποτελεσματική. Σε όλα αυτά, στο κρίσιμο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, πρέπει μαζί να βρούμε λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και πρέπει να τις βρούμε άμεσα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα”. 2.Κλιματική Κρίση Ο δεύτερος άξονας, στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τζιτζικώστας είναι η κλιματική κρίση: “Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και ξεκάθαρα. Δυστυχώς, τα καλοκαίρια και οι χειμώνες μας δεν είναι όπως παλιά. Κρύβουν πλέον τεράστιους κινδύνους για το φυσικό μας τοπίο, τα δάση μας, τις πόλεις και τα χωριά μας, τις περιουσίες και κυρίως τις ζωές των συμπολιτών μας. Και βέβαια πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι ολοένα και πιο συχνά, ολοένα και πιο έντονα. Οι 13 Περιφέρειες της χώρας όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούν πολλά και σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Ενώ καλούνται να αποκαταστήσουν, και το πετυχαίνουν, τις επιπτώσεις των καταστροφών αυτών. Αλλά και να συντηρήσουν υποδομές που επί δεκαετίες είχαν μείνει χωρίς συντήρηση, η αρμοδιότητα των οποίων μόνο πρόσφατα τους ανατέθηκε. Παρά την οικονομική στενότητα, παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σε θέματα περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Παρά την ακραία υποστελέχωση. Οι Δήμοι επίσης έχουν την ευθύνη για μικρότερης κλίμακας αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στους αστικούς ιστούς. Και ταυτόχρονα και η κεντρική Πολιτεία υλοποιεί αντιπλημμυρικά έργα. Αυτό όμως που όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ξεκάθαρη διευθέτηση αρμοδιοτήτων και βέβαια πρέπει να βρεθούν οι πόροι για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, τους οποίους σήμερα δεν έχουν οι Περιφέρειες, προκειμένου τα έργα αυτά να γίνουν με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες και τα σημερινά δεδομένα. Να είμαστε ξεκάθαροι: Τα χρήματα που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια δεν αρκούν για να γίνουν οι μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, που χρειάζεται η χώρα. Ο Πρωθυπουργός έθεσε το μεγάλο αυτό ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί, που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, γνωρίζουν καλά το θέμα και το έχουν σε άμεση προτεραιότητα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και μεγαλύτερα βήματα, γρήγορα. Πρέπει και η Ευρώπη να κατανοήσει ότι δεν αρκεί μόνο να πιάσουμε τους στόχους μακροπρόθεσμα, αλλά πρέπει τώρα, άμεσα, να θωρακίσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας και να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας. Και πέρα από τους πόρους που απαιτούνται, πρέπει επιτέλους να μειωθεί η γραφειοκρατία και ο χρόνος έγκρισης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων. Πρέπει κάθετα οι Περιφέρειες να έχουν τη δυνατότητα να αδειοδοτούν δια των υπηρεσιών τους τα έργα αρμοδιότητας τους. Αυτό σημαίνει αρμοδιότητα. Η ανάληψη από την αρχή έως το τέλος της ευθύνη υλοποίησης, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά, αλλά και για να ασχολούνται τα υπηρεσιακά στελέχη των Περιφερειών με τη δουλειά τους και την προστασία των πολιτών κι όχι να αναλώνονται σε ατέρμονες ανταλλαγές εγγράφων με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα να πρέπει να αντιμετωπίσουν κατηγορίες και ελέγχους για τυχόν καθυστερήσεις”. 3.Πόροι και χρηματοδότηση Αναφορικά με τους πόρους και τη χρηματοδότηση των Περιφερειών, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε σε σειρά στρεβλώσεων, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα: “Ο τρίτος άξονας είναι οι πόροι και η χρηματοδότηση. Στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, η ΕΝΠΕ σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει για τις 13 Περιφέρειες της χώρας τους περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους από ποτέ. Και φυσικά, η πραγματική μας επιτυχία θα είναι να καταφέρουμε και στο νέο ΕΣΠΑ να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ, όπως άλλωστε κάναμε και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, εκτοξεύοντας τους ρυθμούς απορρόφησης και υλοποίησης έργων. Γι’ αυτό και εξ’ αρχής αυτό που είπαμε είναι ότι το ΕΣΠΑ έπρεπε να αποτελέσει το πρότυπο συνεργασίας και αποτελεσματικότητας μεταξύ των Περιφερειών και της κεντρικής Πολιτείας και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έγινε. Αυτό δηλαδή που είδαμε να συμβαίνει στην Ευρώπη με τις Περιφέρειες να συμμετέχουν και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των έργων, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα όμως αυτό που έχει σημασία είναι τα έργα να τρέξουν και να ολοκληρωθούν εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. Και εδώ, θα μου επιτρέψετε να τονίσω, ότι πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση των χρόνων υλοποίησης και να μην απενταχθεί κανένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα έργα πρέπει να τα κάνουμε και θα τα κάνουμε. Αλλά για να το πετύχουμε απαιτείται η αδιάλειπτη χρηματοδότηση, προκειμένου τα έργα να εξελίσσονται ομαλά, χωρίς διακοπές. Και το αναφέρω αυτό γιατί είναι η δεύτερη χρονιά που στο πιο κρίσιμο δίμηνο του έτους αντί να αυξάνονται οι ροές χρηματοδότησης προς τις Περιφέρειες, δια του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, δυστυχώς μειώνονται. Κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, επειδή αντανακλά σε όλα τα μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που θα το συζητήσουμε και στην αυριανή θεματική ενότητα με τους αρμόδιους Υπουργούς, γιατί είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στις 13 Περιφέρειες της χώρας”. 4.Περιφερειακή Διακυβέρνηση Ο τέταρτος άξονας είναι η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ: “Τέταρτος άξονας είναι οι σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες στη νέα εποχή. Όλα όσα προανέφερα και τα οποία πρέπει να επιτευχθούν, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για έναν σύγχρονο τρόπο λειτουργίας, όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με έχετε ακούσει πολύ συχνά να μιλώ για το όραμα μας, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Πιστεύω ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να κάνουμε στην Ελλάδα το επόμενο μεγάλο βήμα, να μπούμε στη σύγχρονη εποχή. Με απευθείας έσοδα στις Περιφέρειες. Με οικονομική ανεξαρτησία και πλήρη θεσμική θωράκιση. Με ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των Περιφερειών. Με αρμοδιότητες οριζόντιες και κάθετες που θα διατρέχουν τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, οι Μεταφορές. Μην ξεχνάτε ότι οι Περιφέρειες είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες, που λογοδοτεί απευθείας στους πολίτες, που ξέρει καλύτερα τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, που απέδειξε στις κρίσεις ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Τώρα είναι η ώρα, που μπροστά μας έχουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Και μπορώ σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι οι 13 Περιφέρειες της χώρας είναι έτοιμες να αναλάβουν αυτόν τον κομβικό ρόλο. Μπορούν να στηρίξουν και να ενισχύσουν την εθνική προσπάθεια για περισσότερη ανάπτυξη, για πιο δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Με σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες και με συνεργασία θα ξεκλειδώσουμε την κοινή μας επιτυχία, που θα είναι επιτυχία της πατρίδας, θα είναι επιτυχία της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, ζητώ και επίσημα τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα αρχίσει του χρόνου. Γιατί πιστεύω ότι είναι χρυσή ευκαιρία να εμπεδωθεί αυτή η νέα μορφή συνεργατικότητας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής Πολιτείας”. Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη για την άψογη φιλοξενία των εργασιών του 9ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ και τον συνεχάρη για τα άλματα προόδου που έχει σημειώσει όλα τα τελευταία χρόνια η Ήπειρος, χάρις στη σχέση εμπιστοσύνης που έχτισε με τους πολίτες της Ηπείρου. Έστειλε μάλιστα και μήνυμα εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων των νέων διοικήσεων των Περιφερειών για την επόμενη πενταετία: “Επειδή είναι η τελευταία φορά που η ΕΝΠΕ συνεδριάζει με τη συγκεκριμένη σύνθεση, θέλω πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους Περιφερειάρχες, σε όλους τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, για τη στενή και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία μας, για τα σταθερά βήματα μπροστά που κάναμε μαζί, όλο το προηγούμενο διάστημα. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι αποφασισμένος, πάντα με συνεργασία, μεθοδικότητα και συνέπεια, μαζί με όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας, να συνεχίσουμε τα βήματα μπροστά. Μεγάλα, γρήγορα αλλά πάντα σταθερά βήματα μπροστά”.
View the embedded image gallery online at:
https://enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProIdae510434b2

Στα Ιωάννινα πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και με κεντρικό εισηγητή τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στο συνέδριο θα εκπροσωπήσουν την Κυβέρνηση η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης και Γενικοί Γραμματείς, ενώ εκπροσώπηση θα έχουν η Βουλή, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Το ετήσιο συνέδριο της ΕΝΠΕ έχει ως θέμα: “Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή”. Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στη Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τον σύγχρονο ρόλο των Περιφερειών, ενώ η δεύτερη είναι αφιερωμένη στα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση, με έμφαση στο νέο ΕΣΠΑ, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο “Du Lac” των Ιωαννίνων.

 

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, εκτός του κεντρικού εισηγητή Απόστολου Τζιτζικώστα, ομιλίες θα πραγματοποιήσουν οι κ.κ. Νίκη Κεραμέως και Θοδωρής Λιβάνιος.

 

Στην πρώτη θεματική ενότητα, την Τετάρτη, “Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Περιφερειακή ∆ιακυβέρνηση στην πράξη” συμμετέχουν οι κ.κ. Γιώργος Χατζημάρκος (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, Μέλος ∆Σ ΕΝΠΕ - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου), Μιχάλης Σταυριανουδάκης (Γ.Γ. Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης), ∆ημήτρης Κιρμικίρογλου (Γ.Γ. ∆ημοσίας ∆ιοίκησης) και Ιωάννης Γούπιος (∆ιευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης & Περιβάλλοντος ΕΕΤΑΑ).

 

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, την Πέμπτη, “Νέο ΕΣΠΑ, ΕΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης - Ο ρόλος των Περιφερειών” συμμετέχουν οι κ.κ. Νεκτάριος Φαρμάκης (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, Μέλος ∆Σ ΕΝΠΕ - Περιφερειάρχης ∆υτικής Ελλάδας), Νίκος Παπαθανάσης (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών), ∆ημήτρης Σκάλκος (Γ.Γ. ∆ημοσίων Επενδύσεων & Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) και Πλάτων Μαρλαφέκας (Πρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ).

Πριν την έναρξη της δεύτερης θεματικής ενότητας την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η έγκριση της έκθεσης οικονομικής διαχείρισης (απολογισμού) έτους 2022 της ΕΝΠΕ, με εισηγητή τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝΠΕ Νικόλαο Παπαγεωργίου.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του Συνεδρίου και διαδικτυακά:

YouTube Link:

Ημέρα 1 https://youtube.com/live/-EpqF92B5Yw?feature=share

Ημέρα 2 https://youtube.com/live/OOS5VK1OxzE?feature=share

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 9ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επισυνάπτεται.

Έξι χιλιάδες έτοιμες μερίδες φαγητού για τους πλημμυροπαθείς και τους πληγέντες από τη θεομηνία στη Θεσσαλία στέλνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έπειτα από απόφαση του Προέδρου της, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, και εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, ενώ η βοήθεια θα σταλεί άμεσα και τα έτοιμα γεύματα θα διανεμηθούν με την επίβλεψη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε όσους τα έχουν ανάγκη.

“Οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας είμαστε στο πλευρό των πληγέντων συμπολιτών μας της Θεσσαλίας, που δοκιμάζονται από τις εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές τις οποίες προκάλεσε η κακοκαιρία ‘Daniel’. Χρέος όλων μας είναι να σταθούμε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται και βιώνουν τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας λάβαμε άμεσα την απόφαση να στείλουμε 6.000 έτοιμα γεύματα στους συνανθρώπους μας που έχουν ξεσπιτωθεί. Η αλληλεγγύη είναι η απάντηση σε όσα δεινά βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας στη Θεσσαλία. Ενωμένοι, όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση. Η συμπαράστασή μας πρέπει να είναι και ηθική και έμπρακτη αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η σκέψη όλων μας είναι αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία και όλοι μας έχουμε χρέος να βάλουμε το δικό του λιθαράκι για να ξαναχτίσουν οι συμπολίτες μας τις ζωές τους. Κουράγιο και δύναμη σε όλους και να γνωρίζετε ότι είμαστε δίπλα σας”, τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Τζιτζικώστας.

Συμβολική επίσκεψη στη νησίδα της Ρω και στο Καστελόριζο πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Από τη Ρόδο, μετά τη λήξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ, οχτώ Περιφερειάρχες μετέβησαν στο νησί της Ρω και ακολούθως στο Καστελόριζο, με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα στήριξης όλων των Περιφερειών της χώρας στην ακριτική Ελλάδα.

Στην αντιπροσωπεία, εκτός του κ. Τζιτζικώστα συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Αττικής Γιώργος Πατούλης, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Στη Ρω οι Περιφερειάρχες κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη (1890 – 1982), η οποία επί δεκαετίες ζούσε μόνη της στο νησί σηκώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία. Επίσης, συναντήθηκαν με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν στο ακριτικό νησί και τους ευχαρίστησαν για την προσφορά τους στην πατρίδα.

«Γνωρίζουμε το έργο σας και τιμούμε την πολύτιμη προσφορά σας», είπε απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Τζιτζικώστας και υπογράμμισε: «Σας ευχαριστούμε. Δεν είμαστε εδώ τυχαία. Δεν επιλέξαμε τυχαία τη Ρόδο για το συνέδριό μας, ούτε επιλέξαμε τυχαία να επισκεφτούμε τη Ρω και το Καστελόριζο, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, τα σύνορα της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να στείλουμε δύο ξεκάθαρα μηνύματα: Πρώτον ότι οι Περιφέρειες της χώρας είναι δίπλα σε κάθε πολίτη όπου κι αν βρίσκεται, ειδικά σε όσους είναι στα σύνορα και κρατούν 365 μέρες το χρόνο την ελληνική σημαία ψηλά. Δεύτερον για να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν τα διαπραγματεύεται κι αυτό το οφείλουμε κυρίως στις Ένοπλες Δυνάμεις. Γι’ αυτό και θέλω να ξέρετε ότι όλοι οι Περιφερειάρχες της χώρας και μέσα από εμάς όλοι οι Έλληνες είμαστε δίπλα σας». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η ΕΝΠΕ θα χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση έργου υποδομής στη Στρογγύλη ως συμβολική κίνηση για τη στήριξη του ακριτικού Ελληνισμού.

Στο Καστελόριζο υποδέχτηκε τους Περιφερειάρχεςο Δήμαρχος Γιώργος Σαμψάκος, με τον οποίο συζήτησαν για τις συνθήκες στο νησί, για τις ανάγκες σε έργα υποδομής και για τα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, ενώ συνομίλησαν και με κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Μετά το πέρας των επισκέψεων ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Οι Περιφερειάρχες επισκεφτήκαμε δυο πανέμορφα νησιά μας, τη Ρω και το Καστελόριζο, που βρίσκονται όχι μόνο στα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και στα σύνορα της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι Περιφέρειες της Ελλάδας βρίσκονται δίπλα σε κάθε πολίτη και ιδιαίτερα στους ακρίτες μας, που 365 μέρες το χρόνο κρατούν την ελληνική σημαία ψηλά».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος του Συνεδρίου της ΕΝΠΕ Γιώργος Χατζημάρκος επισήμανε: «Η καρδιά της αυτοδιοικητικής Ελλάδας χτυπά στο Καστελόριζο. Μετά τη λήξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ, που ολοκληρώθηκε στη Ρόδο, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, γιατί βρεθήκαμε όλοι μαζί πρώτα στη νησίδα Ρω, όπου αποδώσαμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη Δέσποινα Αχλαδιώτη, μια γυναίκα που για δεκαετίες σήκωνε την ελληνική σημαία κάθε μέρα. Συνεχίζουμε στο Καστελόριζο. Είναι εδώ όλη η Ελλάδα, μια μεγάλη αγκαλιά που άνοιξε και κλείνει μέσα της και το Καστελόριζο. Ευχαριστώ για το υπέροχο μήνυμα που εκπέμπουν οι Περιφερειάρχες από αυτή τη ‘μεγαλύτερη ελληνική γη’, όπως αποκαλούμε εμείς το Καστελόριζο».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ, στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας, στο Καστελόριζο. Ένα σημείο που έχει απόλυτη εθνική σημασία, αλλά και συγχρόνως είναι η εσχατιά της Ελλάδας, η εσχατιά της ίδιας της Ευρώπης. Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που βρεθήκαμε κοντά στους ανθρώπους, που αποτελούν τους φύλακες του Ελληνισμού και της Ελλάδας, τους στρατιώτες, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους πολίτες και τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Η ΕΝΠΕ, οι Περιφερειάρχες, η Αυτοδιοίκηση θα είναι εδώ για να στηρίζουν την προσπάθεια όχι μόνο να μπορούν με ασφάλεια και προκοπή να ζουν οι πολίτες, αλλά για να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια το Καστελόριζο να παραμείνει ψηλά στη συνείδησή μας και με ψηλά την ελληνική σημαία».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πλάνα: https://we.tl/t-JId6xqRCBp

Δηλώσεις: https://we.tl/t-Pz48OKQwMx

 

 

Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ξεκινά αύριο στη Ρόδο

 

Στη Ρόδο θα διεξαχθεί το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας τις επόμενες δυο ημέρες, 24 και 25 Νοεμβρίου 2022, με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Rodos Palace».

Η έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, στις 12.30’ το μεσημέρι, και από το απόγευμα θα διεξαχθούν οι τρεις κύριες θεματικές ενότητες:

1.«Η μετάβαση των Περιφερειών στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση» (Πέμπτη: 18.00’ – 20.30’).

2.«Οι Περιφέρειες δίπλα στους Πολίτες - Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη» (Παρασκευή: 09.30’ – 12.00’).

3.«Περιφερειακή Ανάπτυξη και Χρηματοδοτικά Εργαλεία» (Παρασκευή: 15.00’ – 18.30’).

 

*Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνουν Ημερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κλιματική Αλλαγή» την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 και ώρα 09:30-15:00.

Περισσότερα...

 

Διαδικτυακή Ημερίδα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης στην Κλιματική Αλλαγή»

2η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα – LIFE-IP AdaptInGR

 

Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνει διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης στην Κλιματική Αλλαγή» την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 και ώρα 09:15-15:00.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Απαραίτητη η εγγραφή, μέσω της ακόλουθης φόρμας:

https://forms.gle/EYcxBhJNp6iMz2Eh9.

Μετά την επιβεβαίωση της εγγραφής σας, θα σας αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος για τη συμμετοχή στην Ημερίδα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας βρίσκεται στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://shorturl.at/dqzES

Η Ημερίδα, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, επιδιώκει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Κρήτης σχετικά με τους ευάλωτους τομείς του νησιού και τους τρόπους για την καλύτερη προσαρμογή τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το έργο LIFE-IP AdaptInGR συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ε.Ε. και το Πράσινο Ταμείο.

Στην 1η Ενότητα της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Κρήτης και εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και εμπλεκομένους εμπειρογνώμονες σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής στην Κρήτη, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις αναμενόμενες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν για την προσαρμογή και αυτοπροστασία τους, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προσαρμογή της περιφέρειάς τους στην κλιματική αλλαγή.

Στη 2η Ενότητα της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί προβολή της ενημερωτικής ταινίας για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη «Before the Flood». Η ταινία είναι μια παραγωγή του National Geographic, σε σκηνοθεσία Fisher Stevens και αποτελεί μια ουσιαστική εισαγωγή στις βασικές παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής: μια ματιά στις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον και τι μπορεί να κάνει η κοινωνία για να προστατεύσει τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, τα οικοσυστήματα και τις κοινότητες των ιθαγενών σε όλο τον πλανήτη.

Το Έργο LIFE-IP AdaptInGR «Ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα», συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών στις 13 Περιφέρειες της χώρας, το έργο LIFE-IP AdaptInGR φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή με κατάλληλες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (www.adaptivegreece.gr).

Για περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με την Ημερίδα μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, συνδιοργανώνεται από το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Κρήτης ένα τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης στην Κλιματική Αλλαγή. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Ηράκλειο (30-31/3) και στα Χανιά (1/4). Στόχος του σεμιναρίου είναι η παροχή της απαραίτητης γνώσης και των εργαλείων σε φορείς και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στους τομείς υψηλής τρωτότητας της Περιφέρειας. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται διαδικτυακά κατόπιν αποστολής σχετικής πρόσκλησης από την Περιφέρεια.

 

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Agenda_Ημερίδα ΠK_TELIKO_3.pdf) Agenda

Οι Περιφερειακές αρχές της χώρας τάσσονται υπέρ ενός ριζικά νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την Πολιτική Προστασία, με ουσιαστικό τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, όπως επιτάσσουν οι καλές πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Είναι η ώρα για μια νέα προσέγγιση, βασισμένη στο αποκεντρωμένο μοντέλο, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες για κάθε εμπλεκόμενο φορέα, με τη στήριξη του κεντρικού κράτους στο πλαίσιο παροχής πρόσθετων πόρων, υποδομών, μέσων και προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση, για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της κοινωνίας.

Για μια ακόμα φορά, το ΔΣ της ΕΝΠΕ δηλώνει ομόφωνα ότι η Αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας για την πραγματική επιτελικότητα του κράτους και δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον υποβιβασμό του ρόλου της ή να αποτελεί διαχρονικά το εξιλαστήριο θύμα ακόμη και για ευθύνες που δεν της αναλογούν.

 

Α. Τζιτζικώστας: Οι Περιφέρειες στην πρώτη γραμμή – Πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση

 

Περισσότερα...

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος διοργανώνει το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου του 2021 το υβριδικό Τακτικό Συνέδριο στην Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας με θέμα: «Περιφερειακή Διακυβέρνηση, Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή».

Περισσότερα...

Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω βλάβης, οι γραμμές τηλεφώνων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας δε λειτουργούν.

Έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη, για την οποία και εργαζόμαστε, παρακαλούμε να επικοινωνείτε μαζί μας μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ευχαριστούμε.

 

"Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Μιας αληθινής μαχήτριας, μιας γυναίκας πρότυπο γενναιότητας, ήθους και αξιοπρέπειας.

Μιας μεγάλης πολιτικού που αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της"

 Το Δ.Σ της ΕΝΠΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καταδικάσει  απερίφραστα και εμφατικά τα πρόσφατα γεγονότα βίας που διαδραματίστηκαν στο 1ο και 2ο  ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και στα ΕΠΑΛ Ευόσμου και Ηλιούπολης. Στεκόμαστε ξεκάθαρα απέναντι σε κάθε πράξη και μορφή βίας χωρίς καμία διάκριση και ειδικότερα όταν πίσω από αυτές κρύβονται δυνάμεις που καλλιεργούν και φιλοδοξούν να αναζωπυρώσουν ναζιστικές αντιλήψεις , στις οποίες οι πολίτες έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη.

 Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας τόσο στα θύματα αυτών των επιθέσεων όσο και στο σύνολο της εκπαιδευτικής  και μαθητικής κοινότητας. Η παιδεία και η δημοκρατία αποτελούν ισχυρά θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και η υπεράσπισή τους είναι ιερό καθήκον το οποίο έχουμε δεσμευτεί να υπηρετούμε σθεναρά.

 Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες της οργανωμένης  Πολιτείας για τη νόμιμη τιμωρία αυτών που τις προκάλεσαν και είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε δυνάμεις για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που προκάλεσαν αυτό το κύμα βίας και να εργαστούμε ενωτικά σε όλα τα επίπεδα για να εξαλειφθεί και η τελευταία ρίζα βίαιων και ναζιστικών αντιλήψεων από τον τόπο μας.

 

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη της και τη συμπαράσταση της στους δοκιμαζόμενους Κρητικούς συμπολίτες μας μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.


Όλοι οι μηχανισμοί της ελληνικής Πολιτείας με προεξάρχουσα την Αυτοδιοίκηση έχουμε χρέος συνδρομής σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η άμεση παρέμβαση για την ανακούφιση των πληγέντων και την ταχεία αποκατάσταση τους είναι προτεραιότητα για όλους μας και η ΕΝΠΕ δηλώνει έτοιμη να παράσχει κάθε συνδρομή στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των φορέων Αυτοδιοίκησης.

Την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira υποδέχτηκε στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της κ. Ferreira με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας. Ο κ. Τζιτζικώστας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ευχαρίστησε θερμά την Ευρωπαία Επίτροπο χαρακτηρίζοντας την όχι μόνο την «καλύτερη σύμμαχο μας στις Βρυξέλλες» αλλά και μία «πραγματική φίλη των Περιφερειών της Ελλάδας και συνολικά της Ευρώπης». Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα διδάγματα της κρίσης σημειώνοντας πως όταν η πανδημία έκανε την εμφάνισή της, ενεργοποιήθηκε άμεσα και με μεγάλη ευελιξία η πολιτική συνοχής της Ε.Ε, τόσο σε επίπεδο στρατηγικό όσο και χρηματοδοτικό με στόχο «να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρωτόγνωρη υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση».
Ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ αναφέρθηκε και στο νέο ΕΣΠΑ που έχει στόχο την περαιτέρω τόνωση της κοινωνικής συνοχής που «τόσο έχει ανάγκη όλη η Ευρώπη μετά την πανδημία» όπως ανέφερε.
«Με περισσότερα από 21 δις για τη νέα προγραμματική περίοδο, το νέο ΕΣΠΑ θα είναι το βασικό εργαλείο στα χέρια μας για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή έχοντας στο επίκεντρο τους πολίτες και τα πραγματικά τους προβλήματα. Και το λέω αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν το 1/3 των συνολικών κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας. «Για να το πετύχουμε αυτό» συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ χρειάζεται «να κάνουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη και να προχωρήσουμε στην περαιτέρω ψηφιοποίησή της» ενώ «πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στο σύστημα Υγείας ώστε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό. Στην ίδια λογική κινούμαστε και στις υποδομές, ενώ έχουμε στην πρώτη γραμμή και την πράσινη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η Ενωση Περιφερειών βρίσκεται σε στενή συνεργασία τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσον και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, αναφέρθηκε στην ευκαιρία αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε σημειώνοντας πως «βιώνουμε μία περίοδο σαρωτικών αλλαγών σε όλο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας. Αλλά επιτρέψτε μου να πω, πως η υγειονομική κρίση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ο επιταχυντής των εξελίξεων» καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «τώρα είναι η στιγμή να δημιουργήσουμε μία Ευρώπη που θα στηρίζεται στις Περιφέρειες, που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί πολιτικές, από κάτω προς τα πάνω, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε πως «ο τρόπος που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ υπηρετεί το συνολικό εθνικό σχεδιασμό για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα. Με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Είναι η δική μας συμβολή, σε μια ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική προσπάθεια, που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και υπηρετεί τις ευρωπαϊκές αρχές κι αξίες, το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωή».

Η κ. Elisa Ferreira μιλώντας στους 13 Περιφερειάρχες ανέφερε πως το μείζον είναι να μπορούν οι Περιφέρειες να προσδιορίσουν την δουλειά που παράγουν σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και σε συνεργασία με όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Ferreiraέδωσε έμφαση στην σημασία που έχουν τα αυτοτελή projects και στην σχέση οφέλους και κόστους που έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, ενώ παρουσίασε και τους βασικούς άξονες και τομείς της νέας περιόδου. Η κ. Ferreira ευχαρίστησε τους Περιφερειάρχες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων και των κρίσεων και δήλωσε πως ως αρμόδια Επίτροπος θα είναι πάντα σύμμαχος στην προσπάθεια τους.

 

View the embedded image gallery online at:
https://enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProIde6b4abec9f

Σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κυρία Elisa Ferreira θα επισκεφτεί τα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Αθήνα στις 6 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας.

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2021

Απόστολος Tζιτζικώστας: «Αναγκαία η συνεργασία Ε.Ε, εθνικών κυβερνήσεων και Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών»

Περισσότερα...

Αύριο Τετάρτη 25 Αυγούστου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς θα βρίσκεται στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΝ.ΠΕ κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στις 10.45 π.μ ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της ΄Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας με αντικείμενο την Πολιτική Προστασία και την Διαχείριση Κρίσεων, υπό το πρίσμα των πρόσφατων πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας.

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2021

 

Δεν είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών οι αντιπυρικές ζώνες

Την αποκλειστική ευθύνη τη φέρουν τα Δασαρχεία

 Σχετικά με τα όσα αναληθώς αναφέρθηκαν από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Β. Βαθρακογιάννη με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στο Αλεποχώρι και αναφορικά με τις αρμοδιότητες των Περιφερειών στην αντιπυρική προστασία, επισημαίνουμε τα κάτωθι:

 Στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» την Παρασκευή 21 Μαΐου και σε ερώτηση του παρουσιαστή περί υπάρξεως ή μη αντιπυρικών ζωνών στον χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, ο κ. Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι υπεύθυνη για το θέμα «κατά κύριο λόγο είναι η Περιφέρεια, η οποία έχει την αρμοδιότητα για να συντηρεί τις αντιπυρικές ζώνες» καθώς και ότι «κύριο μέλημα και στόχος του Πυροσβεστικού Σώματος είναι η αντιμετώπιση της όποιας πυρκαγιάς, όπου αυτή εκδηλωθεί».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και βάσει του κείμενου κανονιστικού πλαισίου για την αντιπυρική προστασία, όπως αυτό αποτυπώνεται στην υπ. αριθ. 3752/25.05.2018 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τα υπ’ αριθμ. 8797/06.12.2019 και 2876/12.04.2021 έγγραφα του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, η αρμοδιότητα καθαρισμού, βελτίωσης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών είναι αποκλειστική ευθύνη των Δασαρχείων, τα οποία υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

 Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο ότι ουδεμία ευθύνη ή αρμοδιότητα επί του συγκεκριμένου αντικειμένου βαρύνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις Περιφέρειες.

 Κατόπιν συζήτησης και ομόφωνης απόφασης κατά το σημερινό Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, ζητούμε από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος την άμεση ανάκληση της δήλωσης του κ. Βαθρακογιάννη, όπως και την έκδοση ανακοίνωσης με την οποία θα αποκαθίσταται δημοσίως η αλήθεια.

 

 

 

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, Προέδρου της Επιτροπής Υγείας και Α’ Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ, Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ημερίδα των 13 Επιτροπών Καταγραφής Θεμάτων Υγείας της ΕΝΠΕ

 

Γ. Πατούλης: «Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών και επένδυση στην πρόληψη, τα κλειδιά για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας»

Ενεργότερο ρόλο των Περιφερειών στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης προτείνουν οι επιστήμονες

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, Προέδρου της Επιτροπής Υγείας και Α’ Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ, Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ημερίδα των 13 Επιτροπών Καταγραφής Θεμάτων Υγείας της ΕΝΠΕ, με τη συμμετοχή και του Υπ. Υγείας Β. Κικίλια, του Προέδρου της ΕΝΠΕ Απ. Τζιτζικώστα και επιστημόνων

 

Την ανάγκη να ενισχυθεί το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις πρόληψης σε περιφερειακό επίπεδο, μέσα και από την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της πανδημίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη διαδικτυακή ημερίδα των 13 Επιτροπών Καταγραφής Θεμάτων Υγείας της ΕΝΠΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του, ο κ. Πατούλης διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο οι Περιφέρειες να αναλάβουν ουσιαστικότερες αρμοδιότητες κι ευθύνες για την προάσπισης δημόσιας υγείας. Προς την ίδια κατεύθυνση, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα, πρότειναν με βάση και τη διεθνή εμπειρία,  ενεργότερο ρόλο των Περιφερειών στην διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

 

Στην ημερίδα, που είχε πάνω από 180 συμμετοχές, απεύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας. Συμμετείχαν Περιφερειάρχες, τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ, μέλη της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ, τα μέλη των Επιτροπών Υγείας των 13 Περιφερειών, εκπρόσωποι του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ.

Τοποθετήσεις έγιναν από τον Παθολόγο - Λοιμωξιολόγο, Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ Γιώργο Σαρόγλου, την Πνευμονολόγο και Πρόεδρο ΚΕ.ΣΥ. Μίνα Γκάγκα και τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολο Βανταράκη.

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χαρτογράφησης των υγειονομικών συνθηκών και αναγκών, αλλά και των δεδομένων και ελλείψεων των Περιφερειών, όπως καταγράφηκαν από τις  Επιτροπές Καταγραφής Θεμάτων Υγείας στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας, μέσω τηλεδιασκέψεων.

Οι τηλεδιασκέψεις με τις Επιτροπές Υγείας ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου 2021, με πρωτοβουλία του κ. Πατούλη, ξεκινώντας από την Περιφέρεια Ηπείρου και ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε στις 6 Απριλίου 2021, με την τηλεδιάσκεψη που οικοδεσπότης ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στόχος η πλήρης αποτύπωση όλων των θεμάτων και αναγκών που άπτονται την υγεία και η διαμόρφωση ενός τελικού κειμένου προτάσεων, το οποίο θα επιδοθεί στην κυβέρνηση.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

 

Χαιρετίζοντας την ημερίδα ο Υπ. Υγείας Β. Κικίλιας τόνισε ότι διανύουμε μία δύσκολη περίοδο με το υγειονομικό προσωπικό να υφίσταται τεράστια πίεση. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία στην προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας. Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, το διάλογο και τις συνέργειες σημείωσε και πρόσθεσε πως μόνο με ενότητα δυνάμεων θα επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τον κ. Πατούλη για την πρωτοβουλία επισημαίνοντας: «Τώρα είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό εφαρμογής μίας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Σ΄αυτό το πλαίσιο εύχομαι οι προτάσεις και τα συμπεράσματα από τη σημερινή Ημερίδα, να αποτελέσουν τη βάση ενός διαλόγου για αυτόν το θεσμικό μετασχηματισμό».

 

Αναγκαία η συνεργασία κεντρικής διοίκησης και Περιφερειών επισημαίνουν οι επιστήμονες

 

Στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειών και γενικότερα της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας αναφέρθηκαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην Ημερίδα. Ειδικότερα ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος κ. Σαρόγλου επεσήμανε πως με βάση τη διεθνή εμπειρία, οι Περιφέρειες μπορούν να έχουν συγκεκριμένο ρόλο τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στη μετά-covid εποχή. Όπως ανέφερε μπορούν να συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής διαδικασίας ή και στην επιλογή κατηγοριών πολιτών όπου συνίσταται ο κατ΄οίκον εμβολιασμός, στην επίβλεψη πιθανών ανεπιθύμητων παρενεργειών από τους εμβολιασμούς σε συνεργασία με τους ιδιώτες ιατρούς, στην ιχνηλάτηση του ιού με ταχείες επιτόπιες εξετάσεις. Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα της πανδημίας υπογράμμισε την ανάγκη κλινικής παρακολούθησης όσων έχουν νοσήσει από το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. «Είναι αναγκαία η συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης και Περιφερειών για τη διαμόρφωση μίας συλλογικής υπευθυνότητας επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων ανάλογα με τον κίνδυνο μεταδοτικότητας».   

 

Από την πλευρά της η Πνευμονολόγος και Πρόεδρος ΚΕ.ΣΥ κα Γκάγκα τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σημαντικό το ότι οι Περιφέρειες και η ΕΝΠΕ αφενός συμμετείχαν τόσο ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μαζί με το υπουργείο και τους υγειονομικούς σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας αλλά επιπλέον, μιλούν και για την χαρτογράφηση της υγείας. Τι χρειαζόμαστε; Χρειαζόμαστε κίνητρα για τους γιατρούς -και τους υγειονομικούς γενικά-,  χρειαζόμαστε καλά οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα και πρόληψη παντού, με τη συνεργασία του δημόσιου και των ιδιωτών, χρειαζόμαστε ψηφιακή διασύνδεση όλων των δομών υγείας -που γίνεται αυτή τη στιγμή-. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα κέντρα αποκατάστασης και ιδρύματα χρονίως πασχόντων κι ένα σύστημα που να επιτρέπει και να βοηθά εποχιακές μετακινήσεις προσωπικού σε περιοχές με εποχιακή επιβάρυνση, πράγμα που γίνεται σε άλλες χώρες. Και κυρίως χρειαζόμαστε συνεργασίες και διάλογο με τους ασθενείς και τους πολίτες, με την κάθε περιφέρεια που ξέρει τα δικά της θέματα».

 

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως σ΄ένα πιθανό λειτουργικό μοντέλο στο επίπεδο διαχείρισης και αντιμετώπισης της πανδημίας, κεντρικό ρόλο πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες, με αποκέντρωση στη χρηματοδότηση και ρόλο στην επιτήρηση και στη διαδικασία ιχνηλάτησης και απομόνωσης στην κοινότητα.  «Η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε ορισμένες χώρες εις βάρος της τοπικής αυτονομίας και έχει εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την ευημερία. Η κεντρική διαχείριση είναι επαρκής όταν η πανδημία είναι στην αρχή της με μικρή διασπορά και είναι ανεπαρκής όταν στην κοινότητα υπάρχει μεγάλη διασπορά. Μέχρι σήμερα αντιμετωπίστηκε κυρίως νοσοκομειοκεντρικά και όχι με άξονα τις δράσεις στην κοινότητα. Η αργή αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διασπορά, τη συνεχή τροφοδότηση περιστατικών από την Κοινότητα και την έλλειψη πραγματικών μέτρων στην κοινότητα. Θα  πρέπει να εξεταστούν τα ζητήματα της χωρικής διάστασης και διαφορετικότητας των επιπτώσεων του COVID-19 και να διασφαλιστεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων που σχετίζονται με την πανδημία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενεργή συμμετοχή των Περιφερειών σε όλα τα επίπεδα. Οι επιδημίες λύνονται στην Κοινότητα και όχι στα Νοσοκομεία», επισήμανε.

 

Οι παρουσιάσεις των επιστημόνων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας

 

Γ. Πατούλης: «Οι Περιφέρειες διέθεσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την καλύτερη θωράκιση του συστήματος υγείας»

 

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως από την αρχή της κρίσης τα στελέχη και το προσωπικό των Περιφερειών αλλά και της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, βρέθηκαν στην εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά του κορονοϊού. Σ΄αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, προτεραιότητα είναι η εντατικοποίηση της συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση,  η ενίσχυση των μηχανισμών των Περιφερειών αλλά και η αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας που αποκτήθηκε για την επόμενη μέρα της πανδημίας. «Χάρη στην κινητοποίηση της αυτοδιοίκησης, παρά τα λιγοστά μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας, έχοντας το βάρος της έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, πετύχαμε σε αυτή την κρίση να μην αισθανθεί κανένας πολίτης μόνος». Σε ότι αφορά τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, σημείωσε πως διατέθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την καλύτερη θωράκιση του συστήματος υγείας. Μεταξύ άλλων εστίασε στη διάθεση πάνω από 200 εκατομμυρίων ευρώ για την πρόσληψη και μισθοδοσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που στελεχώνει τις δημόσιες μονάδες υγείας της Αττικής αλλά και την ενίσχυση με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΔΥ,  στην παροχή άλλων 250 εκατομμύριων ευρώ μέσω του ΠΕΠ Αττικής για τη στήριξη της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και στις πρωτοβουλίες πρόληψης κι έγκαιρης ιχνηλάτησης των κρουσμάτων , μέσα από τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κοινωνικές δομές και πολίτες όλων των ηλικιών, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ και άλλους επιστημονικούς φορείς.

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

«Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία»

Με στόχο να αναλάβουν οι Περιφέρειες αρμοδιότητες κι ευθύνες προάσπισης δημόσιας υγείας, αλλά και για να έχουν ένα πιο ενεργό και πιο ουσιαστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια και αφού υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των Περιφερειών αλλά και αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων ο κ. Πατούλης προχώρησε στις παρακάτω προτάσεις, με βάση και το διάλογο που έγινε και με τις επιτροπές Υγείας των 13 Περιφερειών:

 

1). Aναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, με κατηγοριοποίηση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας υγείας και υπηρεσιών Δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό ο  Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη εκπόνησης μελετών, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ώστε να προσδιοριστούν τα επιδημιολογικά αποτυπώματα της κάθε περιφέρειας.

Ιδιαίτερα εστίασε στην ανάγκη ύπαρξης δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το οποίο, θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, επισημαίνοντας «Σε πολλές περιφέρειες συναντούμε σήμερα έλλειψη αξιόπιστης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η οποία σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούσε να αποτελέσει το φίλτρο για περιστατικά που δεν θα απασχολούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων».

Επίσης τόνισε πως θα πρέπει να αναπτυχθεί και να υιοθετηθεί συντονισμένη στρατηγική για τη δημόσια υγεία σε περιφερειακό επίπεδο, το οποίο θα είναι μακρόπνοο και να έχει ως βάση μια σφαιρική εικόνα και αντίληψη που θα περιλαμβάνει την μετά Covid-19 εποχή, προβλέποντας αναδυόμενες απειλές που ίσως αφήσει πίσω της η πανδημία, αλλά και διαχρονικά ζητήματα Δημόσιας Υγείας.

2). Ανακαθορισμός αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, μέσω της προώθησης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τη δημόσια υγεία, που θα προωθεί την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης

Ο κ. Πατούλης εστίασε στη σημασία να υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών με ενίσχυση του ρόλου τους,  που θα επιτρέπει την πιο ενεργό συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση επιτακτικών αναγκών Δημόσιας υγείας. «Προϋπόθεση είναι η αναπροσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να συμμετέχουν με συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες στη διαχείριση κρίσεων – όπως της πανδημίας COVID-19 – οι Περιφέρειες, οι δήμοι και οι επιστημονικοί φορείς υγείας» ανέφερε και πρόσθεσε πως απαραίτητα είναι αφενός η ανασύσταση σε κάθε Περιφέρεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας και αφετέρου η  Σύσταση Ιατρικών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας σε κάθε περιφέρεια, καθώς και η συμμετοχή στα ΔΣ των Νοσοκομείων εκπροσώπων της Περιφέρειας, καθώς και στα ΔΣ των ΥΠΕ.

3) Σύνδεση και διασύνδεση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δημόσια υγεία των περιφερειών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε, προτείνεται:

  • H αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού (κρατικού κ ιδιωτικού), ώστε να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα κατ’ οίκον διαχείρισης και φροντίδας περιστατικών covid, ιδιαίτερα για κλινήρη άτομα και άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας
  • Η ενίσχυση των δράσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας στην κοινότητα, με δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου σε συνεργασία με Δήμους και τις Διευθύνσεις των Περιφερειών και Τριτοβάθμια πρόληψη για τα χρόνια νοσήματα, με Επιδημιολογική επαγρύπνηση για κρίσιμα νοσήματα. 
  • H εμπλοκή των επαγγελματιών υγείας των Περιφερειών στη διαχείριση των εμβολιασμών.
  • Άμεση είναι τέλος η ανάγκη εμβολιασμού του προσωπικού των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών.

 

4). Διεύρυνση και οριοθέτηση των συνεργασιών με Εθνικούς φορείς (ΕΟΔΥ, Υπουργείο Υγείας, Πολιτική Προστασία κλπ), αλλά και με το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδιαίτερα για τον έγκαιρο εντοπισμό, ιχνηλάτηση και φροντίδα κρουσμάτων Covid-19 στην κοινότητα και σε ευάλωτες δομές, αλλά και συνολικά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας σε περιφερειακό επίπεδο.

5). Θέσπιση συστήματος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Περιφερειών της χώρας με στόχο τη συνολική ενημέρωση και ενδεχομένως τον εντοπισμό και υιοθέτηση καλών πρακτικών. Χρήσιμο προς την κατεύθυνση αυτή βήμα θα ήταν η Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει στα μέλη των Επιτροπών Καταγραφής σε όλες τις Περιφέρειες να ενημερώνονται για όλα τα θέματα που τους αφορούν και τις κοινές δράσεις που αναπτύσσονται στον τομέα της υγείας.

 

6)Άμεση στελέχωση των Περιφερειών και  ενίσχυση των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών.

Σ΄ αυτό το σημείο ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως  οι Περιφέρειες θα πρέπει να στελεχωθούν επαρκώς και με εξειδικευμένο προσωπικό για να προσφέρουν στην κοινωνία και τους πολίτες και να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση των αυξημένων αρμοδιοτήτων που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας.

«Οι διευθύνσεις δημόσιας υγείας των Περιφερειών θα πρέπει να ενισχυθούν με στελεχιακό δυναμικό με σκοπό την υποβοήθηση του έργου τους ως προς τη διενέργεια ελέγχων τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των ωφελούμενων στις Δομές Κοινωνικής Φροντίδας και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων» τόνισε και πρόσθεσε πως  πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον εξοπλισμό των υγειονομικών υπαλλήλων των Περιφερειών με μέσα ατομικής προστασίας, την πρόβλεψη κατάλληλων ασφαλών χώρων για την εκτέλεση της εργασίας τους αλλά και -απαραιτήτως- για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό τους, δεδομένου ότι οι υπάλληλοι αυτοί, από τη φύση της δουλειάς τους, έρχονται σε επαφή με πολίτες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

 

«Απαιτείται η δημιουργία μηχανισμού έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας»

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως οι  δήμοι και οι περιφέρειες θα πρέπει επίσης να έχουν άμεση συμμετοχή σε ένα νέο κέντρο εθνικού συντονισμού κατά των πανδημιών και τόνισε πως προτεραιότητά είναι η συνέχιση της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δημόσιων υπηρεσιών στις κοινωνίες μας, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα αφεθεί στο περιθώριο.

Στη συνέχεια εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας , ως αναγκαίο εργαλείο για τον εξορθολογισμό της κατανομής των εθνικών και τοπικών - περιφερειακών κονδυλίων με στόχο:

  1. Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου πρόληψης της υγείας, στις βασικές νόσους που προκαλούν τη θνητότητα του πληθυσμού
  2. τη χρηματοδότηση της αγοράς ιατρικού εξοπλισμού
  3. τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων μονάδων υγείας

Καταλήγοντας ο κ. Πατούλης και ανακεφαλαιώνοντας τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις που καταγράφηκαν στην ημερίδα επεσήμανε μεταξύ άλλων, την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας όχι μόνο σε επίπεδο νοσοκομειακής νοσηλείας αλλά σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με άξονα την κοινότητα. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη συνεργασίας κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας πως  χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν η χωρική διάσταση των επιπτώσεων του COVID-19 και να διασφαλιστεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων που σχετίζονται με πανδημία.

Επίσης σημείωσε πως μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία άλλων χωρών όπου πανδημία COVID-19 οδήγησε σε συγκέντρωση αρμοδιοτήτων εις βάρος της τοπικής αυτονομίας και έχει εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την ευημερία

 

Περισσότερα...

Το Γραφείο Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας 8 Μαρτίου, ακολουθώντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.

‘Όπως δήλωσε η Επικεφαλής Τομέα Ισότητας της ΕΝΠΕ κ. Φωτεινή Βρύνα οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες για να σωθούν εκατομμύρια ζωές.

Πάρα πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Ακόμη, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι τεράστιες. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας. Ενώ οι έμφυλες διακρίσεις οξύνονται με κίνδυνο να χαθούν τα οφέλη των τελευταίων 20 ετών ως προς τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος.

Η φετινή όμως επέτειος της 8ης Μαρτίου 2021 στην Ελλάδα μας βρίσκει στην κορύφωση, πολυάριθμων αποκαλύψεων σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών από ιεραρχικά ανωτέρους τους στο χώρο του αθλητισμού, του θεάτρου κ.α. H παρενόχληση και η κατάχρηση εξουσίας δεν είναι φαινόμενα που περιορίζονται στον χώρο του πολιτισμού. Συναντώνται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με προνόμια και ανισότητες αιώνων, αλλά δεν είναι μόνο μεταξύ των φύλων. Όπου υπάρχει συγκέντρωση εξουσίας και αδιαφανείς διαδικασίες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κατάχρησής της.

Η τωρινή συζήτηση, κατά την οποία περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πως έχουν βήμα να εκφράσουν κάτι που παλαιότερα ίσως δεν μπορούσαν, είναι απόρροια αλλαγών που έχουν συντελεστεί με πολύ αγώνα. «Αλλά δεν έχουμε φτάσει στον στόχο».

Το κοινωνικό κίνημα των γυναικών -me too- που διατρανώνουν τη βούληση τους να αντιδράσουν πλέον συλλογικά σε συσσωρευμένες κακοποιητικές δράσεις έφτασε έστω με καθυστέρηση και στην Ελλάδα. Το  me too είναι η μεγάλη ευκαιρία των γυναικών στη χώρα μας να καταρρίψουν στερεότυπα δεκαετιών και να φτάσουν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις που μέχρι πρότινος έμεναν στη σκιά λόγω του φόβου και των κοινωνικών προκαταλήψεων.

Το σίγουρο είναι ότι οι  ανισότητες δεν ανατρέπονται από τη μια μέρα στην άλλη και η Ισότητα είναι μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά όλους μας. Ιδιαίτερα όμως όσες και όσους έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη χάραξη και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς και ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε δύσκολος, όμως το οφείλουμε στον εαυτό μας αλλά και στις επόμενες γενιές, να δώσουμε τη μάχη μας, έχοντας τη σκέψη μας στο μέλλον.

Οι συνταγές και τα εργαλεία του παρελθόντος, δεν αρκούν για να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον. Έχουμε ανάγκη από νέες στρατηγικές και ευέλικτες πολιτικές, που θα ανταποκρίνονται στα διαφορετικά δεδομένα των χωρών.

Χρειαζόμαστε ρεαλιστικούς στόχους, που θα συμβάλλουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της θέσης των γυναικών στις σημερινές συνθήκες της κρίσης. Ιδιαίτερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου –όπως η Ελλάδα– που πλήττονται περισσότερο.

 EΝ.Π.Ε.: ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ. ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΡΙΣΕΩΝ...

Περισσότερα...

Εποικοδομητικές προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό δράσεων με στόχο την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας κατατέθηκαν από τις Περιφέρειες της χώρας, σε σχετική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Περισσότερα...

Ιστορικό Δελτίων Τύπου